Molidul (Picea abies), sub formă de infuzie, tratează tusea, faringita şi amigdalita. Pus în cada cu apă caldă, este bun pentru reumatism, contra unor eczeme sau boli infecţioase. Pentru uzul intern sunt de preferat mugurii, iar pentru cel extern, ramurile tinere (vârfurile de 20-30 cm).
Zada sau “bradul de vară” (Larix decidua). Scoarţa plantei e folosită ca tinctu- ră pentru tratarea bronşitei acute şi cronice ori a hemoragiilor digestive. Se pun 10-15 picături de tinctură într-o cană cu apă şi se consumă o dată pe zi.
Infuzia de Ienupăr ori “brad pitic” (Juniperus communis) are efecte antibacteriene şi antifungice. Decoctul de frunze tinere tratează colicii, cistitele şi colica renală. Se mai foloseşte în ameliorarea diabetului zaharat, iar extern, pentru eczeme, acnee şi reumatism.
Au şi efect antibacterian
Cedrul de Himalaya (Cedrus deodara). Lemnul se macină, iar pudra albă obţinută se foloseşte ca decoct în tratamentul febrei mari la copii. E considerat bun şi pentru gută.
Cedrul african (Cedrus atlantica) creşte în Alger, iar frunzele lui tinere sunt folosite sub formă de decoct pentru bronşită, tuberculoză, blenoragie şi erupţii cutanate.
Pinul neted (Pinus strobus). Frunzele tinere sunt folosite pentru tratarea tusei, diureză şi cistită. Se spune că are un efect asemănător morfinei, în calmarea durerilor. Atenţie însă, poate da dependenţă!
Tuia sau “arborele vieţii” (Thuja occidentalis) – ramurile tinere sunt un stimulator al sistemului imunitar şi tratează boli ca herpesul, infecţiile bacteriene şi negii. E adjuvant şi în antibioterapie. Mai tratează reumatismul, angina pectorală, conjunctivita, tusea, otita şi stimulează menstruaţia întârziată. Nu se foloseşte în timpul sarcinii.
Tinctura aplicată direct sau sub formă de cremă poate trata cu succesnegii sau papiloamele.
Înainte de a urma sfaturile de mai sus, consultă-ţi medicul de familie. Amănunte legate de subiectul abordat de dr. Nwabudike obţii la cabinetul acestuia – Bucureşti, bd. Decebal nr.1, bl. H2, sc.2, ap.45, tel. 021.322.66.99 sau 0752.304.536.
Vezi mai multe articole ale dr. Nwabudike.