Turismul ”clasic” a fost anulat de pandemie. Încercând să caute soluții pentru a salva afacerile din domeniu, Croația mizează acum pe „nomazii digitali”, cei care lucrează încă din primăvara anului trecut de acasă, la laptop, și pe care nimic nu-i împiedică să lucreze, la fel de bine, din orice loc de pe glob.
Autoritățile au anunțat că emit, de la 1 ianuarie 2021, permise de ședere de un an pentru cei care vor să lucreze ”remote” din Croația, chiar dacă nu provind din state UE – cu condiția să nu aibă nevoie de viză turistică (Rusia și Ucraina au, de exemplu).
În plus, croații nu cer, la intrarea pe teritoriul lor, chiar dacă vii din așa-numita ”zonă galbenă”, și test COVID negativ, și carantină, ci una din ele, la alegere.
Ideea acordării ”rezidenței” de un an nu e nouă; a fost aplicată deja în Bermude, prin programul ”Work from Bermuda”, care a atras lucrătorii în online din SUA.
Pe același model, Republica Cehă, Mexic și Portugalia au introdus vize în ultimii ani pentru freelanceri, iar în septembrie, o țară baltică, Estonia, a anunțat aceeași intenție.
Înapoi în Croația, ”nomazii” digitali au început să sosească la scurt timp după ce au fost anunțate noile facilități.
Americanca Melissa Paul a fost prima care a beneficiat de ele. Era deja îndrăgostită de Croația – a fost căsătorită cu un croat -, iar permisul de un an i-a venit mănușă. Lucrează în marketing online, conduce propria companie și, de la laptopul instalat pe masa din bucătărie, în casa închiriată pe vârful unui deal din Labin, un orășel din Istria, încheie contracte cu companii din SUA, Marea Britanie sau Mexic.
Principalul beneficiu? În timpul liber, poate vizita nu doar locurile minunate din Croația, ci întreaga Europă.
Sfaturile Melissei, dacă vrei să îi urmezi exemplul? Înarmează-te cu răbdare, nu e cel mai simplu să depui aplicația și îți vor fi cerute o mulțime de documente. Dar merită, spune ea.
A trebuit să depun acte legate de firma mea, să dau detalii despre munca pe care o fac, să dovedesc că mă pot întreține singură, că am unde să stau și am asigurare de sănătate. Eu eram însă pregătită cu toate astea, sunt propriul angajat de 15 ani și am la îndmână toate actele necesare.
Melissa Paul:
Ideea croată, venită de la un olandez
Permisul de ședere de un an a fost introdus în Croația la sugestia unui întreprinzător olandez care s-a mutat acolo în 2006. În iulie anul trecut, Jan de Jong a postat pe LinkedIn o scrisoare deschisă adresată premierului croat, Andrej Plenković, în care atrăgea atenția asupra beneficiilor găzduirii ”nomazilor digitali”.
Plenković a văzut scrisoarea, s-a consultat cu de Jong, iar ca urmare, în decembrie, Croația modifica legea imigrației, pentru a putea acorda aceste ”pass-uri”.
Croația e o țară sigură, iar stilul de viață mediteraneean atrage mulți nomazi digitali. Climatul e minunat, peisajele sunt fantastice, iar Croația are peste 1.000 de insule! Cu cât mai mulți oameni vin, cu atât mai repede își revine și turismul local și așa, toată lumea câștigă.
Jan de Jong:
Americanca Melissa Paul e primul ”nomad digital” al Croației, dar nu singurul. Ariel Medel și Claudia Sau, din Mexic, care au ajuns în Split în noiembrie, au decis să rămână în Croația tot anul 2021, după ce au aflat de planurile guvernului de a atrage turiști străini.
Și Jane Tor, din Singapore, care a petrecut un sejur prelungit, toamna trecută, în Croația, are de gând să se întoarcă acolo în martie, cu laptopul la subraț, și să stea un an.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Aveam în plan să stau două săptămâni în Croația și am rămas 84 de zile. De data asta, voi sta un an, probabil în Zagreb. Vreau să explorez cât mai mult, să văd Zadar și Split, să fac kitesurfing și hiking.
Jane Tor:
Fotografii: 123rf