Mergi direct la conținut »
CRONICĂ DE FILM/ Lady Gaga și Bradley Cooper fac pereche într-o dramă romantică sfâșietoare. «A Star is Born», câștigătorul Globului de Aur pentru cea mai bună melodie
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > CRONICĂ DE FILM/ Lady Gaga și Bradley Cooper fac pereche într-o dramă romantică sfâșietoare. «A Star is Born», câștigătorul Globului de Aur pentru cea mai bună melodie

CRONICĂ DE FILM/ Lady Gaga și Bradley Cooper fac pereche într-o dramă romantică sfâșietoare. «A Star is Born», câștigătorul Globului de Aur pentru cea mai bună melodie

Lady Gaga și Bradley Cooper sunt protagoniștii unei drame romantice sfâșietoare despre faimă, vicii și iubire sinceră pusă la încercare de primele două. Filmul a câștigat recent Globul de Aur pentru cea mai bună piesă originală, pe bună dreptate, dar merită văzut din multe alte motive.

De Sebastian Vizan,

Bradley Cooper debutează cu dreptul în regie, printr-un remake reușit al dramei “A Star is Born” (“S-a născut o stea”) din 1937. De-a lungul deceniilor au existat și alte reproduceri, cu Judy Garland și Barbara Streisand în rolul artistei, dar nu vorbim despre un brand atât de cunoscut încât să ne putem plânge de déjà vu.

În linii mari, povestea e aceeași ca în versiunile anterioare: o tânără cu voce de aur, aspirantă în industria muzicală, se cuplează cu un artist consacrat care nu mai găsește pic de plăcere în rutina succesului. Entuziasmul și dăruirea lui Ally (Lady Gaga) îl resuscitează temporar pe Jack (Bradley Cooper), iar el o răsplătește propulsând-o pe culmile gloriei. Pe măsură ce cariera ei devine tot mai strălucită, Jack cade pradă alcoolului și se retrage împleticit din lumina reflectoarelor, șubrezind treptat relația celor doi.

Rolul i se potrivește mănușă

“A Star is Born” e un film croit special cu scopul de a-ți umezi ochii. Relația începe promițător, aproape ca într-un vis, dar totul degenerează cu viteza cu care Jack dă pe gât sticlele de whisky. Vedem cum goana după faimă atrage compromis după compromis, tânăra Ally devenind aproape de nerecunoscut, transformată într-un produs de consum pentru publicul larg.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Lady Gaga încapsulează perfect optimismul și naivitatea unei artiste aflate la început de carieră și de relație. Rolul i se potrivește ca o mănușă, având în vedere că propria ei poveste de viață e oarecum similară cu cea a lui Ally. Parcă se joacă pe sine, deci o face firesc și credibil, cu măiestria unei actrițe experimentate. Vocea ei extraordinară e cireașa de pe tort – ne face să-i ținem pumnii de la bun început, convinși că merită un loc de cinste printre stele.

Succesul lui Bradley Cooper e și mai vredic de aplauze, pentru că s-a împărțit perfect între regie și actorie. A dirijat un film competent și emoționant, impunându-se, în același timp, într-un rol principal deosebit de complex. Jack e un hibrid protagonist-antagonist, care inspiră milă și dezgust în egală măsură, iar Cooper balansează perfect cele două laturi opuse. Nici tortului său nu-i lipsește cireașa din vârf – din nou, e vorba despre o voce impresionantă.

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile
Recomandări

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile

Coloană sonoră impecabilă

Chimia dintre ei era esențială pentru ca filmul să funcționeze la nivel emoțional. Într-adevăr, Gaga și Cooper se completează admirabil și fuzionează într-un cuplu realist, disfuncțional, dar atrăgător. Iubirea e cât se poate de sinceră, fapt dovedit mai ales după episodul “Grammy” – o scenă imposibil de uitat.

Cântată exclusiv de Gaga și Cooper, coloana sonoră e impecabilă. Piesa “Shallow” s-a anunțat încă de anul trecut a fi marea favorită la câștigarea Globului de Aur, premiu pe care chiar și l-a adjudecat până la urmă. Și celelalte melodii sunt plăcute, dar nu atât de memorabile încât să fredonezi vreuna după vizionare. Tot cu “Shallow” vei rămâne în cap, dar asta și pentru că a fost promovată intens prin trailere, iar repetiția e mama învățăturii.

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație
Recomandări

Există școli în România în care copiii cer să fie bătuți ca să poată citi mai repede! Mărturiile unui specialist în educație

Câteva minusuri

Din păcate, principala problemă a lui “A Star is Born” e că nu surprinde prin absolut nimic. Dacă ai văzut trailerul, știi tot ce te așteaptă în următoarele două ore și-un sfert. Povestea se derulează după o formulă ușor de intuit, chiar supărător de evidentă, și refuză să devieze în vreo direcție îndrăzneață. Chiar și finalul, care e menit să șocheze, poate fi dedus cu minute bune în avans.

Ritmul inconstant îți poate compromite și el experiența vizionării. Actul II, adică desfășurarea acțiunii, e extrem de anost și mult prea lung. Tratează ascensiunea în popularitate a lui Ally în plan profesional, capitol la care ne e dintotdeauna clar că va excela. Știm că talentul o va ridica la rang de superstar internațional, dar suntem nevoiți să urmărim pas cu pas tot acest traseu previzibil.

Bradley Cooper putea lejer să taie o jumătate de oră la montaj. Fiind și scenarist (debutant), mai putea să dinamizeze totul introducând încă unul sau două fire epice secundare, dar nu a vrut să experimenteze deloc. A ales calea simplă și sigură, poate din lipsă de experiență.

Una peste alta, “A Star is Born” e o dramă romantică bună. Poate plictisi din cauza duratei lungi și a lipsei de mister, dar compensează prin joc actoricesc perfect și muzică de calitate valorificată la potențial maxim.

Filmul apare pe DVD și Blu-ray pe 19 februarie.

Nota: 7,5/10

Close
Închide
  Close