Păstrarea cartofilor în condiții optime este la fel de importantă precum producerea acestora. Condițiile precare de depozitare pot afecta în mod semnificativ recolta obținută și, mai mult decât atât, pot favoriza apariția și dezvoltarea bolilor. De aceea, scopul unei depozitări corecte a cartofilor este de a reduce la minim pierderile și de a păstra calitatea cartofilor până la momentul valorificării.
Află, în cele ce urmează, ce boli pot afecta cartofii în depozit și ce poți face pentru a le combate în mod eficient, dar și care sunt condițiile optime pentru depozitarea cartofilor.
Bolile cartofilor în depozit
Odată ce ai recoltat și depozitat cartofii, trebuie să te asiguri că aceștia nu vor fi infectați de agenții patogeni. Printre cele mai frecvente boli care apar la cartofii din depozit se numără putregaiul uscat, putregaiul umed și mana cartofilor. De regulă, acestea apar în depozitele care nu sunt aerisite corect și unde umiditatea și temperatura de păstrare sunt ridicate. Dacă tuberculii infectați cu mană ating cartofii sănătoși, infecția se poate transmite cu ușurință în depozite.
Totodată, aceste boli se pot răspândi în special din cauza faptului că nu au fost tratate corect la timp, în câmp. Din acest motiv, este important să aplici la cultura cartofului, în timpul perioadei de vegetație, un fungicid eficient, care să împiedice germinarea sporilor ciupercilor, în special a celor care favorizează mana cartofilor. Este important de menționat că acest fungicid trebuie aplicat preventiv, la începutul perioadei de vegetație. Pe măsură ce plantele se dezvoltă, se vor aplica și fungicide sistemice care asigură o combatere eficientă a patogenilor.
Recoltarea corectă
Înainte de a ajunge în depozit, modul în care sunt recoltați cartofii poate influența ulterior condițiile de păstrare. Pentru început, este bine să cunoști care sunt particularitățile pentru cultura cartofului, precum și perioada de recoltare optimă.
Apoi, după ce au fost recoltați, cartofii trebuie să stea pe pământ, la lumina zilei, timp de câteva ore. Acest proces are scopul de a crește rezistența la păstrare a cartofilor sub influența luminii. Ulterior, pe măsură ce sunt strânși, trebuie să îi sortezi și să îi așezi separat pe cei care prezintă simptome de boli, pentru a preveni răspândirea în depozit.
Temperatura de păstrare
Majoritatea bolilor se răspândesc atunci când temperatura este ridicată. Astfel, temperatura de depozitare trebuie să fie una constantă, cuprinsă între 3 și 4 grade Celsius. Dacă temperatura este mai mică, există riscul ca aceștia să se îndulcească. La o temperatură mai mică de -1 grad Celsius, cartofii vor îngheța, în timp ce la temperaturi mari cartofii încolțesc și se zbârcesc.
Cantitatea de lumină
În ceea ce privește păstrarea la lumină a cartofilor, este bine de știut că lumina duce la înverzirea cartofilor, care pot deveni amari. De aceea, cantitatea de lumină din depozit trebuie să fie redusă.
Aerisirea
Aerisirea este extrem de importantă, mai ales în primele zile după recoltare, pentru a se usca bine. Cartofii nu trebuie puși grămadă pe jos, ci trebuie așezați în boxe din scânduri. De asemenea, de la baza boxei și până la podea trebuie să existe un spațiu de cel puțin 15 centimetri, pentru ca aerisirea să se facă în mod corect.
Unde se pot păstra cartofii
După recoltare, cartofii pot fi păstrați în silozuri, beci sau depozite special create. Indiferent de spațiul de depozitare, cel mai important este să se respecte condițiile optime de păstrare, iar cartofii să fie sănătoși.
Așadar, păstrarea corectă a cartofilor pe timpul iernii te ajută să valorifici recolta obținută. Asigură-te că ai aplicat la timp tratamentele necesare împotriva bolilor și că există condiții optime de păstrare a cartofilor în depozit.
Sursă foto: Shutterstock