Ce sunt cartofii duchesse

Pommes Duchess, cunoscut și sub numele de cartofi Duchess, este un fel de mâncare clasic francez despre care se crede că a apărut în secolul al XVIII-lea. Acești cartofi delicioși sunt făcuți din piure de cartofi cu unt, gălbenușuri de ou și condimente, apoi turnat amestecul pe o tavă și copți până când devin aurii și crocanți. Sunt o garnitură sau un aperitiv în sine chiar delicios.

Preparatul cartofi duchesse ar fi fost numit după Ducesa de Bourgogne, care era cunoscută pentru pasiunea ei pentru mesele cu preparate fine. Potrivit legendei, felul de mâncare a fost creat pentru prima dată de bucătarul personal al Ducelui, care a fost însărcinat să creeze un nou și impresionant fel de mâncare de cartofi, pentru un banchet regal.

Bucătarul a decis să ia piure de cartofi, care era deja un fel de mâncare popular la acea vreme, și să-i ridice valoarea. Punând piureul de cartofi în forme decorative și băgându-l la cuptor, a creat un fel de mâncare care a fost atât elegant din punct de vedere vizual, cât și delicios.

Dacă legenda are și o parte de adevăr în ea nu se știe cu adevărat, mai ales că, în anii 1700, cartofii nu erau tocmai populari în Franța. De exemplu, la un moment dat regele Franței a interzis cultivarea cartofilor pentru că se credea că provoacă lepră.

Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki
Recomandări
Cum funcționează unitatea 29155 GRU, sinistra echipă a lui Putin pentru asasinate și sabotaje. Cuplul de „ilegali” cehi cu vilă conspirativă în Halkidiki

Inidferent care ar fi povestea acestui preparat cu cartofi, el este unul foarte îndrăgit astăzi.

Cum se fac cartofii duchesse

Cartofii Duchesse sunt o opțiune culinară sofisticată și delicioasă, perfectă pentru a aduce o notă elegantă oricărei mese speciale.

Cum se fac cartofii duchesse
Cum se fac cartofii duchesse

Cartofii Duchesse necesită doar câteva ingrediente de bază: cartofi, unt, ouă, sare și nucșoară sau alte condimente prferate. Cu toate acestea, modul în care sunt combinate și prezentate conferă un aspect sofisticat.

Cartofii Duchesse sunt realizați prin fierberea cartofilor, după care aceștia sunt zdrobiți și amestecați cu unt, ouă și condimente. Apoi, amestecul este așezat într-un poș de ornat și dispus sub formă de rozete sau alte forme decorative, pe o tavă.

După ce au fost modelați, cartofii Duchesse sunt copți la cuptor până când capătă o crustă aurie și o textură fragedă în interior. Această metodă de gătire ajută la dezvoltarea aromei și a culorii și oferă un aspect elegant.

Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații
Recomandări
Rusia pregătește acte de sabotaj „cu un potenţial ridicat de daune” în toată Europa, avertizează agențiile de informații

Cartofii Duchesse sunt adesea folosiți pentru a însoți preparatele festive sau pentru a adăuga un element de eleganță meselor speciale. Forma lor frumoasă și consistența fină îi fac potriviți pentru a însoți carnea de pui, vită sau pește.

Desigur, există și variante creative ale rețetei tradiționale, cum ar fi adăugarea de usturoi, brânză sau ierburi pentru a oferi un plus de aromă și savoare.

Rețete de cartofi duchesse

Cartofi duchesse - rețeta clasică
Cartofi duchesse – rețeta clasică

Cartofi duchesse – rețeta clasică

Ingrediente

  • 1,5 kg cartofi albi
  • 200 g unt
  • 4 gălbenușuri
  • sare
  • piper alb
  • un praf nucșoară

Mod de perparare

Cartofii curățați și tăiați cuburi mici se pun la fiert în apă rece cu sare.
Se scurg apoi, se presează cât sunt calzi, se adaugă sare, piper, nucșoara.
Se pune untul tăiat cuburi și se amestecă și apoi gălbenușurile și iar se amestecă.
Pasta se pune într-un pos și se eliberează mici cantități într-o tavă ușor unsă. Se dau la cuptor până ce se colorează la suprafață.

Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”
Recomandări
Traumele Nogăi, tânăra răpită de care s-a îndrăgostit un terorist Hamas: „Toți vor fi eliberați, dar tu vei rămâne aici cu mine și vei avea copiii mei”

Cartofi duchesse cu smântână

Cartofi duchesse cu smântână făcuți sandwich
Cartofi duchesse cu smântână făcuți sandwich
  • 1 kg cartofi
  • 4 gălbenușuri + 1 ou întreg
  • 1/2 lingură de făină
  • 100 ml smântână de gătit
  • 60 g unt
  • 1 linguriță sare
  • un praf de nucșoară
  • piper

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul. Fierbe cartofii cu un praf de sare și pisează-i ca pentru piure. Când se răcesc un pic, adaugă gălbenușurile, untul, făina, 70 ml din smântâna de gătit și condimentele. Amestecă bine. Pune apoi amestecul format într-un poș de patiserie care să aibă atașat capătul acela în formă de stea.

Bate oul rămas cu restul de smântână. Toarnă, cu mișcări circulare, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, formele. Unge cu oul bătut formele. Dă la cuptor câteva minute, până se rumenesc așa cum vrei.
Sursă – retete.unica.ro

Cartofi duchesse cu parmezan

Ingrediente:

  • 1,5 kg cartofi, curățați și tăiați în cuburi
  • 100 g unt, la temperatura camerei
  • 3 ouă, bătute
  • 1/2 ceașcă parmezan ras
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți fin
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper, după gust
  • Nucșoară, după gust
  • 2 lingurițe ulei de măsline (pentru uns tava)

Mod de preparare

Puneți cuburile de cartofi într-o oală cu apă sărată și fierbeți-le până când sunt moi (aproximativ 15-20 de minute).
Scurgeți apa și paseazăți cartofii folosind un blender sau un pasator de cartofi.

Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Într-un bol mare, amestecați piureul de cartofi cu untul, ouăle bătute, parmezanul ras, usturoiul mărunțit și cimbrul.
Adăugați sare, piper și nucșoară după gust. Continuați să amestecați până obțineți un aluat omogen.

Pregătiți un poș cu o duză frumoasă sau tăiați colțul unei pungi de plastic pentru a forma o deschizătură mică. Așezați aluatul de cartofi în poș sau pungă.

Ungeți o tavă cu ulei de măsline. Apăsați ușor poșul pentru a forma rozete sau alte forme decorative pe tavă.

Coaceți cartofii Duchesse în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când devin aurii și crocanți la suprafață.

Scoateți cu grijă cartofii din cuptor și serviți-i imediat pentru a profita de textura crocantă.

Descoperă și alte idei de mâncare cu cartofi.

Cartofi duchesse cu unt și usturoi

Cartofi cu unt și usturoi
Cartofi cu unt și usturoi

Ingrediente:

  • 1,5 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți mari
  • 100 g unt
  • 3 căței de usturoi, mărunțiți fin
  • 1/2 ceașcă de smântână
  • 2 lingurițe de rozmarin proaspăt tocat
  • Sare și piper, după gust
  • Nucșoară, după gust
  • 2 lingurițe ulei de măsline

Mod de preparare

Puneți bucățile de cartofi într-o oală cu apă sărată și fierbeți-le până când sunt ușor moi. Scurge apa și pasează cartofii.

Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Într-un vas, amestecați cartofii păsați cu untul topit, usturoiul mărunțit, smântâna, rozmarinul, sare, piper și nucșoara. Amestecați bine pentru a obține o compoziție omogenă.

Pregătiți un poș și puneți amestecul în el. Ungeți o tavă cu ulei de măsline.
Apăsați ușor poșul pentru a forma rozete sau alte forme decorative pe tavă.

Coaceți cartofii Duchesse în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când devin aurii și crocanți la suprafață.

Scoateți cu grijă cartofii din cuptor și serviți-i calzi. Poftă bună!

Ce beneficii au cartofii

Se spune că oamenii ar putea trăi mâncând doar piure de cartofi, cele două ingrediente, cartoful şi laptele (sau untul), acoperind împreună toate vitaminele şi minerale necesare supravieţuirii. Cu toate acestea, nu există studii care să dovedească acest lucru, iar o dietă echilibrată este cu siguranță recomandată.

Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob. Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism.

Cartofii au un efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți cruzi, ca remediu pentru diferite dureri, entorse sau inflamații. Cartofii conțin o substanță numită colină. Sunt studii care susțin că această substanță are un rol important antiinflamator. Se pare că nu degeaba bunicile noastre foloseau comprese cu cartofi cruzi rași pentru a calma durerile în gât.

Fierul, fosforul, calciul, magneziul și zincul din cartofi contribuie la menținerea sănătății oaselor. Fierul și zincul joacă roluri cruciale în producerea colagenului. Deși fosforul și calciul sunt foarte importante în structura osoasă, echilibrul dintre cele două minerale este necesar pentru o bună mineralizare a oaselor.

Cartofii au foarte puține grăsimi și 0% colesterol și sunt suficient de sățioși, încât o porție mică ne poate ține de foame chiar și 4-5 ore. Cartofii reglează digestia și ne pot ajuta să slăbim. Dacă îi consumăm fierți, cartofi duchesse, sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucura din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Fibrele normalizează tranzitul intestinal, reduc simptomele indigestiei, constipației sau diareei și pot calma balonarea și flatulența.

Sursă foto – Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

mirelas   •   14.02.2024, 08:54

Arată bine și sunt și ușor de preparat.

Luna2023   •   07.02.2024, 21:06

Interesanta rețetă,am sa o incerc

ginx   •   05.02.2024, 06:12

Foarte interesante rețetele. Sunt foarte buni și de-asemenea decorativi.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
FANATIK.RO
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Viva.ro
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice cu pescari din Vietnam printre sute de mii de pești morți, pe o suprafață de sute de hectare. FOTO
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Observatornews.ro
"Mai contează, cocaină, făină. E una şi aceeaşi". Tinerii veniţi pe litoral au dus distracţia la extreme. 100 de persoane au fost descoperite cu droguri
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI