Ce beneficii are usturoiul

Usturoiul – a cărui denumire științifică este Allium sativum – este planta bogată în minerale, vitamine și compuși medicinali care îi oferă plantei un puternic efect antibiotic, fungicid și anticancerigen. Pentru uz medicinal, dar și alimentar, de la usturoi se folosește bulbul, dar și frunzele tinere.

Așadar, înainte de a ști cum se depozitează corectul usturoiul, poate este de ajutor să știm de ce este important în alimentația noastră.

Fiecare segment al unui bulb de usturoi se numește cățel. Există aproximativ 10–20 de căței într-un singur bulb.

Usturoiul crește în multe părți ale lumii și este un ingredient popular în gătit datorită mirosului său puternic și gustului delicios.

Cu toate acestea, de-a lungul istoriei antice, oamenii au folosit pe scară largă usturoiul pentru proprietățile sale medicinale. Există dovezi documentate ale utilizării sale de către multe civilizații majore, inclusiv egipteni, greci, romani, chinezi și indieni.

Oamenii de știință știu acum că cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate ale usturoiului se datorează formării compușilor de sulf care se simt atunci când tăiați, zdrobiți sau mestecați un cățel de usturoi.

EXCLUSIV | Tinerii răniţi de Vlad Pascu fac reconstituirea drumului din noaptea accidentului. „Era singura lor alternativă, iar autorităţile locale sunt responsabile”, acuză doi experţi celebri
Recomandări
EXCLUSIV | Tinerii răniţi de Vlad Pascu fac reconstituirea drumului din noaptea accidentului. „Era singura lor alternativă, iar autorităţile locale sunt responsabile”, acuză doi experţi celebri

Poate că cel mai cunoscut compus este alicin. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil care este prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt după ce îl tăiați sau zdrobiți. Alți compuși care pot juca un rol în beneficiile pentru sănătate ale usturoiului includ disulfura de dialil și s-alil cisteina.

Compușii de sulf din usturoi intră în organismul tău din tractul digestiv. Ei călătoresc apoi peste tot corpul tău, exercitând efecte biologice puternice.

Cercetările sugerează că extractul de usturoi matur vă poate întări sistemul imunitar. Alte cercetări sugerează că compușii din usturoi pot avea proprietăți antivirale. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, poate ajuta la prevenirea pătrunderii virușilor în celulele gazdă sau a reproducerii în celulele dumneavoastră.

O meta-analiză a studiilor din 2020 a descoperit că suplimentele de usturoi reduc tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială. Cercetătorii au legat acest efect de un risc redus cu 16-40% de a experimenta evenimente cardiovasculare.

Analiza a remarcat că efectul usturoiului a fost similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială, dar cu mai puține efecte secundare.

Cum se depozitează usturoiul

Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească
Recomandări
Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească

Cel mai bun loc pentru a depozita căpățânile întregi de suturoi este un loc răcoros, uscat și întunecat, dar nu la frigider. În loc de frigider, optează pentru un loc mai aproape de temperatura camerei. În mod ideal, usturoiul ar fi depozitat undeva la 10-15 grade. Pentru majoritatea oamenilor, cămara este cel mai sigur loc.

De asemenea, dacă poți, alege un loc care să aibă o ventilație decentă. Nu închideți usturoiul într-un sertar mic și nu-l sigilați într-o pungă. Dacă trebuie să-l împachetați, hârtia sau materialele din plasă sunt mult mai bune decât plasticul.

Cum se depozitează usturoiul decojit

Sigilați-l într-un recipient ermetic sau într-o pungă cu fermoar, apoi puneți-l la frigider. Deși poate începe să-și piardă din iuțeală după doar câteva zile, va fi bun de utilizat timp de aproximativ o săptămână.

Cum se depozitează usturoiul tocat

Ai tocat din greșeală mai mult usturoi decât ai nevoie pentru o anumită rețetă? Puteți să-l puneți în ulei de măsline, să-l etanșați într-un recipient ermetic și să îl puneți la frigider pentru a fi folosit în decurs de o săptămână. Nu încercați să îl păstrați mai mult de atât: usturoiul proaspăt în ulei ar putea dezvolta botulism în timp, conform USDA .

„Florin Piersic suferă de septicemie, care îi poate pune viața în pericol”, spune managerul Institutului Inimii din Cluj. Directorul de la „Matei Balș” îl contrazice: „Este stabil, nu e un risc vital”
Recomandări
„Florin Piersic suferă de septicemie, care îi poate pune viața în pericol”, spune managerul Institutului Inimii din Cluj. Directorul de la „Matei Balș” îl contrazice: „Este stabil, nu e un risc vital”

Cum se depozitează usturoiul înghețat

Da, puteți îngheța usturoiul. Este o modalitate excelentă de a profita la maximum de bulbii e pe care nu intenționați să îi folosiți în viitorul imediat. Dacă vrei să-și păstreze aroma și textura, totuși, trebuie să urmezi câțiva pași simpli.

Cum să îngheți usturoiul

Usturoiul se îngheață bine, indiferent dacă este întreg, decojit sau tocat:

  • Pentru a îngheța căpățâni întregi de usturoi: Puneți căpățânile într-o pungă sigură pentru congelator, etichetați cu data și congelați.
  • Pentru a îngheța căței de usturoi curățați: curățați și separați toți cățeii de usturoi, apoi întindeți-i uniform pe o tavă de copt tapetată cu pergament. Acoperiți foaia de copt cu folie de plastic, apoi congelați peste noapte. Înfășurați cățeii congelati în folie, sigilați într-o pungă sigură pentru congelator, etichetată cu data, apoi congelați din nou.
  • Pentru a congela usturoiul tocat sau tocat: decojiți și separați toți cățeii de usturoi, apoi tocați-i mărunt și uniform. Se unge cu ulei, apoi se întinde pasta de usturoi peste o tavă de copt tapetată. Acoperiți foaia de copt și congelați peste noapte. Tăiați foaia înghețată de pastă de usturoi în bucăți egale, sigilați într-o pungă sigură pentru congelator etichetată cu data, apoi congelați din nou.

Rețete cu usturoi

Odată ce știm cum se depozitează usturoiul, iată și câteva rețete delicioase în care poți include usturoiul:

Cum se face mujdei de usturoi

Nenumărate mâncăruri sunt servite cu mujdei de usturoi, dar cele mai populare sunt: peștele prăjit, puiul sau porcul la grătar, rasolul de vită, cartofii prăjiți, mămăliga și păstăile fierte. În funcție de regiunea în care este pregătit, mujdeiul poate să fie foarte diferit.

Celebrul mujdei este preparat din căței de usturoi zdrobiți și măcinați într-o pastă, sărată și amestecată cu apă și ulei vegetal. Aproape întotdeauna se folosește ulei de floarea-soarelui.

Se poate adăuga și smântână acră. Unii îl prepară ca pe o maioneză, emulsionând usturoiul cu uleiul, în timp ce alții îl preferă ca pe o zeamă, în care bucățelele zdrobite de usturoi plutesc. Se consumă cu pește, mămăligă, dovlecei pane, carne prăjită sau alte preparate.

Cum se face mujdei de usturoi
Cum se face mujdei de usturoi

Ingrediente

  • 50 g usturoi proaspăt
  • 25 g ulei de floarea soarelui
  • 90 ml apă minerală
  • 10 ml zeamă de lămâie
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare

Pisăm foarte bine usturoiul și adăugăm sare și piper după gust.
Timp de câteva minute, amestecăm cât se poate de bine usturoiul cu condimentele.
Începem să adăugăm uleiul în fir subțire, amestecând foarte bine în aceeași direcție. Nu punem tot uleiul deodată, pentru că riscăm să stricăm consistența compoziției.
Odată încorporat uleiul, adăugăm apa minerală și zeama de lămâie.
Servim mujdeiul imediat după ce l-am pregătit, alături de mâncărurile preferate.

Pâine de casă cu unt și usturoi

Pâine de casă cu unt și usturoi
Pâine de casă cu unt și usturoi

Ingrediente

  • 1 lingurita sare
  • 3 cesti faina
  • 1/2 ceasca ulei de masline
  • 300 g branza cheddar sau cascaval
  • 1 lingura miere
  • 1 ceasca apa calda
  • 1 plic drojdie
  • 1/2 ceasca unt cu usturoi

Mod de preparate

Într-un castron mare, amestecă apa, mierea şi drojdia şi lasă 5 minute să se activeze. Adaugă sarea şi făina treptat şi frământă bine, apoi lasă coca la odihnit 5 minute.

Unge vasul şi bila de aluat, acoperă cu folie de plastic sau un prosop de bucătărie şi lasă la crescut circa o oră, sau până îşi dublează volumul.

Taie aluatul crescut în două părţi egale şi formează două baghete de lungimea tăvii în care le vei coace. Mai lasă la crescut circa 30 de minute, acoperind coca.

Încinge cuptorul la 180 de grade şi pune aluatul aproape de sursa de căldură. Îndepărtează folia şi bagă la cuptor pâinea circa 20 de minute.

Taie brânza în felii subţiri şi topeşte untul cu usturoi. Scoate baghetele de pâine din cuptor şi unge cu untul aromat. Mai coace 5-7 minute, până devine aurie. Scoate din cuptor pâinea şi lasă să se răcească 15 minute, după care taie pe diagonală buzunare şi umple cu brânză şi unge cu unt cu usturoi. Mai dă la cuptor pâinea de casă cu usturoi şi brânză circa 3-5 minute şi serveşte imediat.

Usturoi copt

Usturoi copt
Usturoi copt
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 praf sare
  • 5 capatani intregi de usturoi

Mod de preparare

Usturoiul copt are o altă compoziție chimică decât cel crud și nu numai aroma este mai ușor de suportat, ci și digerarea lui durează mai puțin.

Dacă ai probleme cu digestia și vrei să beneficiezi de aroma delicioasă și de efectele asupra sănătății, poți încerca usturoi copt întreg.
Usturoiul caramelizat are o textură foarte moale și o aromă dulceagă, în loc de iute și tare. Merge foarte bine cu pâine prăjită, paste, sau amestecat cu smântână ca sos pentru diverse aperitive gustoase.

Încinge cuptorul la foc iute (200 grade Celsius), curăță părțile care se desprind ușor de pe căpățânile de usturoi, dar lasă cojile fine, lipite de căței.

Taie un fel de capac de pe fiecare căpățână de usturoi, astfel încât să expui miezul fiecărui cățel, fără să îi desfaci din căpățână.

Picură puțin ulei de măsline peste usturoi și pune căpățânile în forme de brioșe, dacă ai, deoarece astfel rămân în poziție verticală la cuptor și păstrează aroma și sucurile naturale.

Acoperă căpățânile de usturoi cu folie de aluminiu și dă la cuptor circa 30-35 minute, până ce miezul devine moale și translucid. Sursa – retete.unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (22)

Mada21   •   05.03.2024, 11:25

Interesant sfat, usturoiul este antibiotic natural!

Manuela18   •   28.01.2024, 21:11

Usturoiul este benefic pentru organism !

Timea97   •   20.01.2024, 03:36

Usturoiul este un ingredient esential in dieta

Vezi toate comentariile (22)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa și vei economisi bani
FANATIK.RO
Mihaela Bilic spune ce să faci cu mâncarea de la Paști. Așa vei evita risipa și vei economisi bani
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Viva.ro
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea! Zici că e palat regal! Numai sufrageria are 100 de metri pătrați!
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
GSP.RO
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face acasă
FANATIK.RO
Scapi de muște fără bătăi de cap, cu această soluție simplă. Oricine o poate face acasă
Moscova: Războiul din Ucraina s-ar încheia în doar două săptămâni dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul
Știrileprotv.ro
Moscova: Războiul din Ucraina s-ar încheia în doar două săptămâni dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Unica.ro
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Florin Piersic, în stare gravă. Medicii i-au scos stimulatorul cardiac şi proteza de la genunchi: actorul avea septicemie
Observatornews.ro
Florin Piersic, în stare gravă. Medicii i-au scos stimulatorul cardiac şi proteza de la genunchi: actorul avea septicemie
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte
HOROSCOP
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI