Cu toții am jucat diverse jocuri precum cărți, remi, table, dame ori domino, însă parcă nimic nu se compară cu tensiunea și drama pe care le oferă Jenga. În cazul în care ți-ai propus să organizezi o petrecere la tine acasă la care să inviți câțiva prieteni, să stați la un pahar de vorbă și să jucați un joc, o soluție ideală pentru a petrece câteva ore minunate este, așadar, Jenga, unul dintre cele mai vechi și mai populare jocuri de societate. Dacă nu toți cei prezenți cunosc acest joc și regulile sale, în acest articol ne-am gândit să-ți explicăm cum se joacă Jenga și ce variante are acest joc amuzant.

Cum se joacă Jenga - Imagine cu un grup de trei prieteni care joacă Jenga.
Jenga este unul dintre cele mai populare jocuri de societate

Ce sunt jocurile de societate

Jocurile de societate reprezintă acea categorie de jocuri concepute pentru a fi jucate de un grup de oameni într-un cadru social. Aceste jocuri au o istorie îndelungată și au reprezentat de-a lungul timpului o modalitate populară de divertisment în diferite culturi. Scopul principal este acela de a aduce oamenii împreună și de a oferi un mod plăcut de a petrece timpul liber, precum și o modalitate prin care să te detașezi de stresul și rutina de zi cu zi.

Românul care trăiește la cea mai înaltă altitudine din Bucegi. Ce sfaturi le dă turiștilor surprinși de furtună pe creastă: „Sunt două lucruri banale care le pot salva viața”
Recomandări
Românul care trăiește la cea mai înaltă altitudine din Bucegi. Ce sfaturi le dă turiștilor surprinși de furtună pe creastă: „Sunt două lucruri banale care le pot salva viața”

Aceste jocuri necesită comunicare, colaborare și strategie, ceea ce le face instrumente eficiente pentru a construi relații și pentru a crea amintiri de neuitat. În general, jocurile de societate reprezintă o activitate competitivă, care se dispută de obicei între doi sau mai mulți jucători, indiferent că este vorba despre copii de 4-5 ani ori despre adulți. Ele apropie oamenii și întăresc relațiile, ne ajută să ne cunoaștem mai bine între noi și aduc o stare de fericire și de voie bună, relaxare și destindere.

În același timp, jocurile de societate se bazează pe interacțiunea directă și sunt realizate într-un timp și într-un spațiu delimitat. Nu au ca scop obținerea unui câștig material, ci plăcerea de a te juca și de a te distra împreună cu familia și cu prietenii.

În traducere, expresia din limba engleză „board games” înseamnă joc pe suprafața unei mese sau un joc de masă. Aceasta este o categorie mare de jocuri, care include jocurile de cărți, jocurile cu zaruri, jocurile de tablă, jocurile de rol, și altele. În limbajul colocvial, expresiile „joc de societate” și „joc de masă” au același înțeles, iar atunci când dorim să restrângem nișa folosim de obicei expresiile „joc de cărți” sau „joc de tablă”.

Voi ce viitor doriți pentru Uniunea Europeană?
Recomandări
Voi ce viitor doriți pentru Uniunea Europeană?

Ce este Jenga și când a apărut

Jenga este un joc interactiv de dexteritate și de anticipare extrem de captivant, de tip puzzle. Acesta poate fi jucat de doi sau mai mulți jucători, iar scopul este acela ca participanții să scoată pe rând, dintr-un turn instabil format din 54 de piese dreptunghiulare din lemn, piesă cu piesă. Dar, asta nu este tot. Fiecare dintre piesele scoase trebuie să fie așezate în partea superioară a turnului, creându-se, în acest fel, o structură din ce în ce mai înaltă, dar și mai instabilă. Cel mai important este ca acest turn să nu se prăbușească. Recordul pentru cel mai înalt turn Jenga recunoscut este de 40 de niveluri complete cu două blocuri pe cel de-al 41-lea nivel și a fost stabilit în anul 1985 de către americanul Robert Grebler.

Cum se joacă Jenga - Imagine cu un turn Jenga.
Scopul Jenga este acela ca participanții să scoată pe rând, dintr-un turn instabil format din 54 de piese dreptunghiulare din lemn, piesă cu piesă

Turnul Jenga este construit din 18 niveluri, iar fiecare dintre aceste niveluri este alcătuit din câte trei miniblocuri. Denumirea nu este deloc întâmplătoare, fiind derivată din cuvântul „kujenga” din limba swahili, care înseamnă „a construi”. (n.n. – swahili sau kishwahili este o limbă aglutinantă vorbită adesea în Africa de Est de populația bantu).

Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”, pe care l-a ţinut blocat 27 de ani
Recomandări
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”, pe care l-a ţinut blocat 27 de ani

Jocul a fost prezentat în premieră mondială publicului în 1982, cu ocazia unui târg de jocuri organizat în faimosul magazin „Harrod’s” din Londra. Patru ani mai târziu, Jenga avea să fie lansat în America de Nord și a devenit foarte rapid unul dintre cele mai populare jocuri de societate de pe piața globală.

În prezent, jocul Jenga este produs de „Parker Brothers”, o divizie a Hasbro, care este o companie multinațională de holding cu sediul în Pawtucket (Rhode Island, SUA).

Cum se joacă Jenga. Reguli de bază

Jenga este un joc extrem de popular pe toate meridianele lumii, iar acest lucru se datorează faptului că poate fi jucat de către oricine și oriunde. Din acest punct de vedere nu trebuie să respecți prea multe reguli ale acestui joc. Mai mult, nici nu este nevoie de prea multă comunicare între jucători în timpul jocului deoarece regulile Jenga sunt foarte simple și ușor de învățat, indiferent de vârstă. Iată care sunt principalele reguli de joc:

Câți jucători pot juca Jenga

Jocul de Jenga poate fi jucat de 2 până la 6 jucători, însă la fel de bine se poate juca și individual. Dacă vor juca două persoane acestea se vor așeza față în față lângă turn, iar dacă participă mai mult de doi jucători, aceștia se vor așeza în cerc în jurul turnului Jenga, scrie WikiHow. Specialiști recomandă, însă, ca Jenga să fie jucat de 4 până la 6 persoane.

Cum se joacă Jenga - Imagine cu femeie care priveşte îngrijorată cum se prăbuşeşte un turn Jenga.
Jenga se poate juca şi individual

Construiește turnul Jenga

Așa cum am menționat anterior, dintre cele 54 de blocuri care sunt folosite pentru a forma turnul de 18 niveluri, piesele dreptunghiulare se așează câte trei pe fiecare nivel, lipite și paralele. Fiecare nivel va avea cuburile plasate în sens opus față de cele de la nivelul inferior și cel superior, în acest fel realizându-se o structură cu o formă „croșetată”.

Cine va începe jocul

Jocul va fi început de către jucătorul care a construit turnul Jenga. În primul joc, dacă o singură persoană construiește turnul, aceea va începe. Dacă mai mulți jucători lucrează împreună pentru a construi turnul se poate găsi o altă modalitate pentru a determina cine va muta primul (cel mai tânăr, cel care trage bățul lung, se trage la sorți cu o monedă, etc.). Nu există nici un avantaj real în faptul că vei începe jocul. În jocurile următoare, jucătorul care dă jos turnul îl reconstruiește pentru jocul următor și astfel va fi primul la următorul joc.

Ce trebuie să faci cu piesele Jenga

Primul jucător poate să mute un singur bloc din lemn de la orice nivel al structurii, cu excepția celui de sus, iar apoi să-l plaseze cu grijă în partea superioară a turnului întocmai ca atunci când a fost „construit” turnul. În acest fel, va fi creat un nou nivel. Acest lucru se poate face fie prin împingerea cubului, fie prin extragerea acestuia. Următorul jucător va proceda în același fel și va scoate o piesă din turn, indiferent de nivel, și plasând-o în partea superioară a structurii și așa mai departe. Trebuie să știi că jucătorii pot folosi orice mână pentru a muta blocurile.

În ce ordine se joacă Jenga

Sensul în care se joacă Jenga este cel al acelor de ceasornic. Fiecare jucător va lua pe rând câte o piesă din turnul Jenga și o va plasa în partea de sus a structurii, bineînțeles cu grijă, pentru a nu prăbuși turnul. În timpul operațiunii de extragere și de mutare a unei piese, jucătorii pot atinge și pot testa orice piesă din structură înainte de a o scoate și de a o plasa în vârful turnului Jenga. Atenție! Jucătorilor le este interzis să țină turnul cu cealaltă mână pentru a împiedica prăbușirea acestuia în momentul în care încearcă să extragă o piesă sau când o plasează în vârful turnului.

De ce ai nevoie ca să joci Jenga

După cum am mai precizat, deși la prima vedere pare un joc destul de ușor, Jenga te va solicita destul de mult în ceea ce privește dexteritatea, răbdarea și atenția. De asemenea, fiecare jucător va încerca să destabilizeze turnul cât de mult va putea pentru a-i îngreuna în acest fel sarcina următorului jucător, însă va trebui să o facă cu foarte mare atenție pentru ca turnul să nu se dărâme.

Când se termină jocul Jenga

Jocul se va termina în momentul în care unul dintre jucători va darâma structura Jenga, fie în clipa în care încearcă să scoată un cub de la un nivel inferior, fie când încearcă să-l plaseze în partea superioară a structurii.

Cine este declarat câștigător

Întotdeauna, câștigător va fi declarat jucătorul care a efectuat ultima mutare corectă înainte ca turnul să fie prăbușit. În acel moment se va reconstrui turnul Jenga pentru următorul joc.

Câte variante de Jenga există

Jocul original Jenga este cel despre care am vorbit până acum, Totuși, trebuie să știi că pe piață există și alte variante. Spre exemplu, există variante care includ blocuri colorate cu sarcini sau cu întrebări notate pe ele, iar jucătorii trebuie să îndeplineasă acele sarcini sau să răspundă la întrebări înainte de a plasa blocul în vârful structurii. Alte variante pot implica utilizarea unor blocuri de forme și dimensiuni diferite, ceea ce face structura mai instabilă și mai dificil de menținut în echilibru.

Astfel, o primă variantă Jenga este cea supradimensionată, în care piesele din lemn pot avea chiar și câțiva zeci de centimetri în lungime. În același timp, există o variantă de Jenga al cărui design este inspirat din diferite filme sau animații, iar aici ne referim la modelul cuburilor din lemn. Un alt exemplu relevant este o versiune Jenga care se joacă cu ajutorul unui pistol special creat pentru îndepărtarea pieselor, potrivit site-ului JocuriCazinouri. De asemenea, pentru copii au fost create diverse tipuri de Jenga educaționale, interactive și mai ușor de jucat, dar care se supun la rându-le regulilor jocului clasic.

Mai există, totodată, Jenga de tip tetris, în care cuburile nu mai au forma clasică dreptunghiulară, ci arată exact ca în celebrul joc de calculator. Regulile acestei versiuni nu sunt cu mult diferite față de cele ale versiunii originale. Totuși, probabil cel mai interesant tip de joc Jenga este acela care se joacă contra-cronometru. Turnul este amplasat pe un dispozitiv care se declanșează la o anumită perioadă de timp și îl dărâmă. Astfel, presiunea asupra tuturor jucătorilor este mult mai mare, iar jocul devine, astfel, mult mai antrenant și mai amuzant.

Vezi şi cum se joacă Dame!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

bartusgeorgiana   •   10.07.2023, 21:52

Un joc ideal de jucat în familie

Petronela78   •   13.06.2023, 17:03

Jenga este unul dintre cele mai distractive jocuri ale copilariei. Eu am invatat tregulile acestuia dar si ale altora ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
FANATIK.RO
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Ipostază rară! Andreea Esca, poze în costum de baie, la 51 de ani, în vacanța din Grecia: "Nu mă suna! Te sun eu"
Viva.ro
Ipostază rară! Andreea Esca, poze în costum de baie, la 51 de ani, în vacanța din Grecia: "Nu mă suna! Te sun eu"
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Nadal, gest de mare campion. Cadou special pentru adversarul de la Madrid: „Ai făcut ca visul meu să devină realitate”
GSP.RO
Nadal, gest de mare campion. Cadou special pentru adversarul de la Madrid: „Ai făcut ca visul meu să devină realitate”
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
FANATIK.RO
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea
Știrileprotv.ro
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Observatornews.ro
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI