Alege momentul potrivit pentru culegerea strugurilor
În funcție de greutatea boabelor și de nivelul de zahăr al strugurilor, vei stabili data cea mai potrivită pentru culesul strugurilor. Vei urmări acești indicatori la fiecare cinci zile, cu începere din data de 10 august. Cu șase zile înainte de cules, vei face această verificare în fiecare zi, pentru a urmări mersul coacerii. Unealta care se folosește pentru a determina indicele gluco-acidimetric din struguri este refractometrul, care îți indică intervalul de 2-3 zile în care boabele nu mai acumulează zahăr. Acesta va fi momentul în care culesul strugurilor poate începe, datorită faptului că aciditatea din boabe rămâne neschimbată.
Ține cont de tipul vinului pe care vrei să îl obții
Din punctul de vedere al ordinii firești în care se va face recoltarea strugurilor, vei începe cu soiurile albe, iar strugurii negri îi vei lăsa pentru finalul acestei etape. În cazul vinurilor de consum, vei putea începe culesul odată ce boabele ating o concentrație de zahăr cuprinsă între 170 și 200 de grame de zahăr/litru și 4-5 grame de acid sulfuric/litru. Pentru vinurile superioare, vei începe culesul viei numai după ce strugurii au minimum 200 de grame de zahăr/litru și o aciditate de 4-5 grame de acid sulfuric/litru. În cazul vinurilor care sunt dulci în mod natural, vei aștepta atingerea unei valori de 250-300 de grame de zahăr/litru.
Aplică secretele care fac mai sigur culesul
Chiar dacă vei respecta concentrația de zahăr optimă a strugurilor, în funcție de tipul vinului pe care vrei să îl obții, tot va exista riscul de a face culesul într-un mod necorespunzător. Este important ca lucrătorii care intră în vie să stăpânească bine acest meșteșug. În caz contrar, gustul băuturii va fi afectat fără o cauză evidentă la prima vedere. Pe parcursul tăierii, coada ciorchinelui nu trebuie retezată foarte aproape de boabe, iar vasul în care se face recoltarea nu trebuie lăsat în soare. Aceste două erori pot duce la deshidratarea strugurilor, dar, la polul opus, culesul nu trebuie făcut nici într-o zi caniculară, nici într-una ploioasă.
Respectă precauțiile necesare în separarea boabelor
Cunoscută și sub numele de dezbrobonire, separarea boabelor de ciorchine se face cu ajutorul unui utilaj specific, numit și desciorchinător. Etapă deosebit de importantă în obținerea unei sticle de vin de cea mai bună calitate, aceasta ajută la accelerarea procesului de limpezire. Fără o eliminare riguroasă a ciorchinelui, vinul tău nu va fi atractiv pentru potențialii clienți, din pricina gustului ierbos, neplăcut.
Asigură condiții optime pentru fermentație
În procesul de fermentație a vinului, drojdiile consumă zahărul și îl transformă în alcool etilic și în dioxid de carbon. Pentru ca ea să fie posibilă, este nevoie de temperaturi cuprinse între 15 și 35ºC, asigurate pentru minimum două săptămâni, astfel încât drojdiile să se poată multiplica. Necesarul minim de oxigen pentru fermentație este de 10 mg/l, iar viteza optimă de fermentare are loc la concentrații de 20-30 mg/l. Fermentația implică și adăugarea de dioxid de sulf, iar necesarul minim de oxigen al acestuia este de 10 mg/l. Viteza optimă de fermentare nu se atinge decât în condițiile unei concentrații de dioxid de sulf cuprinse între 20 și 30 mg/l.
Sfaturile de mai sus sunt un punct important pe lista măsurilor care te ajută să obții un vin de cea mai bună calitate, încă din stadiul de recoltare a strugurilor. Acordă atenție tuturor etapelor și vei avea o recoltă rentabilă.
Credit foto: Shutterstock