MENIU CAUTĂ
, de Miruna Darcovici

Cum știi când are loc ovulația. Este important dacă vrei să rămâi însărcinată

Distribuie

Ovulația reprezintă momentul cheie al procesului reproductiv. Este perioada în care ovarul eliberează un ovul ajuns la maturitate, urmând că acesta să treacă prin trompele uterine, către uter. În drumul său, dacă va întâlni spermatozoizi, ovulul poate fi fecundat, ceea ce înseamnă că se va obține o sarcină. 

IMG_4368Dr. Chadi Muheidli (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie, ne-a explicat tot ce trebuie să știm despre ovulație.

De ce e important să știi când are loc ovulația

Identificarea perioadei de ovulație sporește șansele de a concepe un copil. Studiile arată că aproape 85% dintre femeile care au contact sexual neprotejat în perioada de ovulație rămân însărcinate, în decursul unui an. Perioadă cea mai fertilă pentru femei este cu 3-5 zile înainte de ovulație, plus încă 2 zile după. Cele 5 zile anterioare ovulației reprezintă durata de viață a spermatozoizilor în corpul femeii, iar cele 2 zile din momentul ovulației reprezintă perioadă în care ovulul poate fi fertilizat.

Când are loc ovulația

În cazul femeilor cu un ciclu regulat de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând prima zi a ciclului ca fiind prima zi de sângerare. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, iar la cel de 30 de zile, ovulația apare în ziua a 16-a. Și tot așa.

Lucrurile sunt ceva mai complicate pentru doamnele cu o menstruație neregulată. Trebuie analizate 8-10 cicluri și văzut cât durează cel mai puțin și cât durează cel mai mult. Pentru a identifică prima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mic număr de zile și din el se scade numărul 18. Iar pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile, se ia ciclul cu cel mai mare număr de zile și din el se scade numărul 11. Veți obține, astfel, cu aproximație, perioada fertilă dintr-o lună.

Citește mai mult în DICȚIONARUL MEDICAL.

Citește mai multe despre medic ginecolog și sarcină pe Libertatea.

Comentarii