Descoperă lucruri uimitoare și curiozități despre Israel:

Despre Israel

Israelul acoperă un teritoriu mai mic decât cel al statului New Jersey. În comparație cu suprafața lumii arabe, mărimea Israelului se poate exprima prin procentajul de 1 la 800.

Statul Israel este o republică parlamentară localizată în Orientul Mijlociu de-a lungul malului de est al Mării Mediterane. Se învecinează cu Libanul în nord, Siria în nord-est, Iordania și Cisiordania în est, Egipt și Fâșia Gaza la sud-vest și conține caracteristici din punct de vedere geografic diverse în suprafața sa relativ mică. Conform cu legislația israeliană, capitala țării este din anul 1949 orașul Ierusalim, dar aproape toate celelalte țări nu o recunosc ca atare, întreținând misiuni diplomatice la Tel Aviv.

Israel este, de asemenea, cunoscut sub numele de Țara Sfântă, fiind sfântă pentru toate religiile avraamice, inclusiv creștinism, iudaism, islam și credința bahaistă. Înainte de Declarația de Independență a Israelului din 1948, întreaga regiune a fost cunoscută sub nume diferite, inclusiv: Țara Israelului, Siria de Sud, Siria Palestina, Regatul Ierusalimului, în antichitate – Iudaea.

Curiozități despre Israel

 • Israelul a fost devotat protejării mediului încă de la începuturile sale, fiind singura națiune care a intrat în secolul 21 cu mai mulți copaci decât în ​​urmă cu 100 de ani și este singura țară din lume în care numărul copacilor crește de la an la an. Din 1900 au existat aproximativ 250.000.000 de copaci plantați în toată țara.
 • Deoarece peisajul Israelului este deșert în proporție de 60%, țara s-a confruntat cu o penurie de apă. Pentru a combate acest lucru, în 2005, Israelul a construit prima sa instalație de desalinizare, care transformă apa oceanului în apă potabilă proaspătă. Israelul intenționează să producă anual 1,1 miliarde de metri cubi de apă desalinizată până în 2025.
 • Cea mai aglomerată migrație de păsări trece prin Israel, 500 de milioane de păsări din 550 de specii zburând peste țară de două ori pe an. Valea Hula este o destinație populară în care călătorii vizitează pentru a vedea păsările în fiecare an.
 • Se spune că Tel Aviv este cel mai prietenos oraș pentru câini, deoarece găzduiește 80.000 de câini și are mai mult de 60 de parcuri pentru câini. Raportul dintre câini și rezidenți este 1:17, ceea ce înseamnă că există un câine pentru fiecare rezident. Israelul are, de asemenea, cel mai mare cimitir pentru câini datând din cele mai vechi timpuri.
 • În 2015, municipalitatea din Ierusalim a deschis un parc natural în mijlocul orașului numit Valea Gazelei, care are aproximativ 30 de gazele sălbatice și este gratuit pentru public.

Curiozități despre alimentația din Israel

Tel Aviv este cunoscută ca una dintre cele mai importante capitale vegane din lume. 8,8% dintre rezidenții din Tel Aviv sunt fie vegani, fie vegetarieni, ceea ce reprezintă un număr mare în comparație cu cele mai importante orașe occidentale. Orașul găzduiește, de asemenea, 40 de restaurante vegane, 44 vegetariene și 171 de restaurante „veg-friendly”.

Curiozități despre alimentația din Israel
Curiozități despre alimentația din Israel
 • Tel Aviv este denumită Japonia din Orientul Mijlociu, deoarece orașul are cele mai multe restaurante de sushi pe cap de locuitor după New York și Tokyo.
 • Israelienii sunt cei mai mari consumatori mondiali de fructe și legume, dar sunt, de asemenea, cel mai mare consumator de zahăr, ceea ce nu ar trebui să fie o surpriză atât de mare, deoarece israelianul mediu consumă peste doi litri și jumătate de înghețată în fiecare an!
 • Roșia cherry, cunoscută și sub numele de roșie Tomaccio, a fost creată în Israel de doi profesori ai Universității Ebraice în 1973, când a încercat să creeze o roșie dulce gustată cu o durată de viață îmbunătățită.
 • Bamba este o gustare populară israeliană care conține 50% alune. În 2008, un studiu a constatat că, din cauza consumului mare de Bamba de către copiii israelieni, copiii au construit o toleranță, iar alergiile la arahide sunt rare în rândul israelienilor.
 • Israelul produce o mulţime de vinuri foarte bune, din cele mai vechi timpuri, după cum putem afla și din episodul „Nunta din Caana Galileii” din Noul Testament. Tradiţia a fost bine întreţinută, căutaţi vinurile podgoriei Margalit, din Galileea, vestitul critic de vin Robert Parkwer le recomandă ca fiind unele dintre cele mai bune din lume.
 • Deși hummus-ul a ajuns în România prin restaurantele turcești și arăbești, în Israel se consumă de două ori mai mult hummus decât în ţările arabe vecine. Acest fel de mâncare e considerat mâncarea naţională (neoficială).

Curiozități despre cultura din Israel

 • Israelul găzduiește 12 câștigători ai Premiului Nobel. Shmuel Yosef Agnon a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, Menachem Begin, Shimon Peres și Yitzhak Rabin au câștigat Premiul Nobel pentru Pace, Daniel Kahneman și Rober Aumann au câștigat Premiul Nobel pentru Economie, iar Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Ada Yonath, Dan Shechtman, Michael Levitt, iar Arieh Warshel a câștigat Premiul Nobel pentru chimie.
 • Israel este în fruntea listei țărilor când vine vorba de producția anuală de lucrări științifice, cu 109 lucrări la 10.000 de persoane.
 • Israelul are una dintre cele mai mari rate de studii universitare pe cap de locuitor din lume. Țara a înregistrat 46% din populația sa care a terminat învățământul terțiar.
 • Israelul este numărul doi în lume pentru publicarea cărților, dar este numărul unu când vine vorba de traducerea capodoperelor literare din limbi străine. Aproximativ 4.200 de cărți noi sunt publicate în fiecare an în Israel.
 • Israelul are cele mai multe muzee din lume pe cap de locuitor și e constant în top 10 ţări cu cetăţeni care deţin o diplomă universitară.

Lucruri interesante și mai puțin cunoscute despre Israel

 • În Israel sunt peste 250 de kibbutz-uri, niște comunităţi egalitariste în care membrii lor lucrează mai ales în agricultură. 1,5% din populaţia Israelului trăiește într-un asemenea loc. Pentru o experienţă autentică, puteţi să vă cazaţi într-un kibbutz contra cost sau puteţi deveni voluntar pentru o perioadă limitată de timp
 • Israelul e singura ţară din lume în care mamele au învăţat de la copiii lor limba oficială, ebraica. Asta, pentru că la fondarea statului s-a adoptat o limbă nefuncţională, antică, folosită numai în scopuri religioase. Imigranţii care au ajuns aici din Europa au învăţat și adaptat această limbă.
 • Una dintre cele mai uimitoare curiozități despre Israel o reprezintă cimitirele sale. Cele mai vechi cimitire din lume, încă funcţionale, sunt cele de pe Muntele Măslinilor. Credinţa evreiască spune că morţii de aici vor fi primii înviaţi la venirea lui Mesia, prin urmare, locurile de veci sunt foarte râvnite. În 2009, un grup de real-estate francez a cumpărat o jumătate de hectar de pământ pe munte, cu 24 de milioane de dolari, cu scopul de a face un cimitir pentru VIP-uri. Un loc de veci cu lăţimea de 60 de cm poate costa și 50.000 de dolari, dacă se află în proximitatea mormântului vreunui rabin celebru.
 • Tel Aviv e supranumit capitala LGBT a Orientului Mijlociu pentru toleranţa unică în regiune de care se bucură minorităţile sexuale. Cea mai mare paradă „gay pride” de pe tot continentul asiatic are loc aici în fiecare an în luna iunie, cu peste 100.000 de participanţi, localnici și turiști. Este de asemenea una dintre cele mai interesante curiozități despre Isarel.

Despre Ierusalim

Dincolo de multe lucruri interesante și curiozități despre Israel, orașul Ierusalim este în sine un punct de interes pentru turiști și credincioși din lumea întreagă. Ierusalim este un vechi oraș din regiunea istorică Palestina – „Ţara Sfânta” sau „Ţara lui Israel” -,în Orientul Mijlociu, considerat oraș sfânt în Iudaism, Creștinism și Islam.

25 de curiozități despre Israel. Lucruri mai puțin știute despre ”Țara Sfântă”
Zidul Plângerii din Ierusalim

Situat în Munții Iudei, între Marea Mediterană și țărmul de nord al Mării Moarte, Ierusalimul modern este unul dintre cele mai frumoase și mai cunoscute orașe din Orientul Mijlociu, un loc pentru care de-a lungul mileniilor s-au dus războaie și bătălii cumplite.

Cei care vizitează astăzi Ierusalimul vor găsi un oraș care în mare parte s-a schimbat foarte puțin față de cum arata cu secole în urmă. Partea veche a orașului, plina de biserici, sinagogi, moschei, locul unde se găsește și Zidul Plângerii, este în permanență foarte aglomerată, credincioșii din întreaga lume venind aici în pelerinaj.

Însă Ierusalimul nu este doar un oraș sfânt, ci și un loc unde se găsesc un număr impresionant de magazine și piețe.

Curiozități despre Ierusalim
Curiozități despre Ierusalim

Numărul și varietatea obiectivelor turistice din Ierusalim impresionează de la prima vizită, fie că este vorba de muzee, fie de monumente istorice și lăcașuri de cult, indiferent de confesiune. Vizitați Biserica Sf. Ana, o frumoasă biserica de secol XII, construită de cruciați, Biserica Luterană, situată în Cartierul Creștin, Catedrala St. George, cu turnurile sale neo-gotice și arhitectura impresionantă, Biserica Sfântului Mormânt, cel mai important loc din Ierusalim pentru creștinii din întreaga lume și Zidul Plângerii, loc sacru pentru Israel.

Descoperă curiozități și lucruri interesante despre Catedrala Sagrada Familia

Citeşte şi:

25 de curiozități despre Turcia. Lucruri uimitoare despre această țară

Obiective turistice din Europa. Cele mai populare locuri de vizitat în Europa

Locuri de vizitat în Bulgaria, aproape de România. Cele mai importante obiective turistice

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Playtech.ro
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Observatornews.ro
Tânără răpită din fața blocului, sechestrată, bătută crunt și tunsă de fostul iubit la Oțelu Roșu. A fost salvată de tatăl ei
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021