Călătoriile cu trenul au fost întotdeauna o modalitate populară de a ajunge la destinații aflate la mare depărtare de orașul de reședință. Pentru ca aceste călătorii să fie confortabile și relaxante trebuie ținut cont de o componentă esențială a acestor călătorii, și anume opțiunile de cazare disponibile în trenuri. Dacă nu ai mai călătorit demult cu trenul și ți-ai propus să pleci în vacanță pe calea ferată, ne-am propus ca în acest articol să explorăm cele două opțiuni comune de cazare în materie de transport feroviar, și anume vagoanele cușetă și vagoanele de dormit. Îți vom spune ce sunt acestea și care sunt diferențele dintre ele, astfel încât să poți face cea mai bună alegere în perspectiva următoarei tale călătorii cu trenul.

Soluții feroviare de călătorie pe distanțe lungi

Pentru turiștii români care aleg să petreacă un sejur de neuitat departe de casă, inclusiv dincolo de granițele țării, variantă care implică o călătorie de foarte multe ore, există posibilitatea de a achiziționa bilete la vagoanele cușetă sau la vagoanele de dormit.

Atât cușetele, cât și vagoanele de dormit reprezintă opțiuni viabile de călătorie în trenurile de lungă distanță. Vagoanele cușetă sunt mai potrivite pentru călătorii care caută o soluție de călătorie simplă, cu un nivel de confort mediu, în timp ce vagoanele de dormit sunt ideale pentru cei care sunt obișnuiți cu un nivel mai ridicat de confort, de intimitate și care caută să aibă la dispoziție diverse facilități pe toată durata călătoriei.

Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Recomandări
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti

Așadar, alegerea uneia dintre cele două opțiuni de călătorie pe calea ferată depinde în mod evident de preferințele personale ale turiștilor, dar și de bugetul pe care aceștia sunt dispuși să-l aloce pentru transport. Indiferent de opțiunea aleasă, atât vagoanele cușetă, cât și cele de dormit pot oferi o experiență confortabilă, relaxantă și plăcută. Deci, dacă te afli în căutarea unei modalități confortabile de a dormi în timpul unei călătorii cu trenul, un vagon cușetă sau un vagon de dormit reprezintă întotdeauna o alegere excelentă.

Ce este un vagon cușetă?

Un vagon cușetă este acel vagon împărțit în 8 sau 9 compartimente, care sunt accesate de pe un culoar. Acest tip de vagon este parte a unui tren al unei societăți de transport feroviar, în special a unui tren de noapte, destinat călătoriilor pe distanțe lungi, potrivit Wikipedia. Vagonul cușetă este o opțiune ideală pentru călătorii care doresc un nivel mediu de confort și de intimitate, dar care nu au neapărat nevoie de un spațiu mare sau de cine știe de facilități exclusive.

O cușetă constă într-un compartiment de mici dimensiuni, dotat cu patru sau cu șase paturi. Aceasta oferă paturi pliabile supraetajate, care pe timpul călătoriei de zi servesc pe post de scaune.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe

În același timp, vagoanele cușetă pot avea diferite configurații, în funcție de tren și de nivelul de confort pe care îl doresc călătorii. În general, cușetele sunt prevăzute cu perne, pături și lenjerie de pat curate, astfel încât turiștii să aibă parte de un somn cât mai odihnitor. Toaletele și dușurile sunt, de obicei, la comun și se află în apropierea compartimentelor cușetelor, mai scrie sursa citată.

Ce este un vagon de dormit?

Un vagon de dormit reprezintă o altă opțiune de cazare, care este disponibilă în trenurile destinate călătoriilor pe distanțe lungi. La fel ca în cazul vagonului cușetă, și vagonul de dormit este folosit tot pentru distanțe mari deoarece oferă un mod mai confortabil de a dormi decât într-​un compartiment clasic de tren. Primele astfel de tipuri de vagoane au fost folosite pe căile ferate americane în anii 1830.

Spre deosebire de un vagon cușetă, vagonul de dormit oferă mai mult spațiu, dar și mai multe facilități. În timp ce vagoanele cușetă au compartimente individuale sau pentru cel mult două persoane, vagoanele de dormit sunt compartimente mai mari, care pot să găzduiască doi sau mai mulți pasageri, de regulă până la patru sau chiar șase călători.

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

De asemenea, vagoanele de dormit sunt proiectate ca să ofere un nivel sporit de confort și de intimitate. Ele pot avea maxim două sau trei paturi, în funcție de clasă, sau chiar camere private cu uși care se pot închide pe dinăuntru. În plus, compartimentele pot fi dotate cu paturi pliabile și cu scaune confortabile, precum și cu un spațiu unde poți să-ți depozitezi bagajele. Unele vagoane de dormit pot avea chiar și o baie privată cu toaletă și cu duș, ceea ce sporește nivelul de confort. Este important de știut că acestea pot fi dotate cu diverse facilități, în funcție de preferințele călătorilor. Astfel, dincolo de dotările pe care le-am amintit deja, există situații în care unele vagoane de dormit sunt prevăzute și cu alte dotări, cum ar fi televizor sau seif.

Diferențe între vagon cușetă și vagon de dormit

Diferența principală între un vagon cușetă și un vagon de dormit constă în spațiu și în dotări. Vagoanele de dormit, la clasa 1, au doar 2 paturi în cabină, iar la clasa a 2-a sunt 3 paturi în cabină, în timp ce vagoanele cușetă sunt mai înghesuite, având 4 sau 6 paturi în cabină. Iată în continuare și alte diferențe semnificative care există între cușete și vagoane de dormit:

  1. Facilități: vagoanele cușetă oferă facilități de bază, cum ar fi paturi pliabile și opțiuni limitate de depozitare a bagajelor. Vagoanele de dormit pot avea mai multe facilități, cum ar fi paturi mai confortabile, scaune mai spațioase și opțiuni extinse de depozitare. De asemenea, unele vagoane de dormit pot avea și băi private.
  2. Tarife: de obicei, dacă dorești să călătorești cu vagon de dormit va trebui să scoți din buzunar mai mulți bani decât în cazul cușetelor. Principalul motiv al diferenței de preț constă în nivelul superior de confort și în facilitățile oferite.
  3. Confortul călătoriei: datorită dimensiunii și facilităților mai bune, un vagon de dormit oferă în general o călătorie mai confortabilă comparativ cu o cușetă.
  4. La comun: spre deosebire de vagoanele de dormit, cele de tip cușetă nu țin cont de sexul călătorilor, motiv pentru care este recomandat ca pasagerii să nu se dezbrace, ci doar să își dea jos încălțămintea.

Cum cumperi bilet la vagonul cușetă și la vagon de dormit

Atunci când trebuie să te decizi între a cumpăra un bilet la vagonul cușetă și un bilet la vagon de dormit trebuie să știi că prima dintre aceste opțiuni este de obicei mai ieftină decât un loc într-un vagon de dormit.

Atunci când alegi între un vagon cușetă și un vagon de dormit trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Durata călătoriei: Dacă urmează să călătorești pe o distanță mai lungă, un vagon de dormit este opțiunea de luat în calcul.
  • Bugetul: Dacă ai la dispoziție un buget limitat, un vagon cușetă va fi întotdeauna opțiunea ideală.
  • Preferințele personale: Dacă preferi să dormi într-un pat individual, o cușetă este o opțiune mai bună. În cazul în care te simți confortabil să dormi într-un compartiment cu mai multe paturi, atunci vagonul de dormit va fi opțiunea mai bună.

Indiferent de alegerea pe care o vei face, atât vagonul cușetă, cât și vagonul de dormit îți vor oferi o modalitate confortabilă de a dormi în timpul călătoriei cu trenul.

Foto:123rf.com

Vezi și cum poți să devii mecanic de locomotivă

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Mirciulica   •   18.07.2023, 09:47

Nu vreți sa va mai recitiți textul înainte de a-l publica ? Măcar sa revedeți cifrele, reluate o data si inca o data, ca elemente clare și concrete aici, privind in special, numărul de paturi la fiecare categorie de vagon ? Ca sa nu vorbim de toată logica formulării textului.

emy69emy   •   17.07.2023, 20:27

Ne-am lămurit...pe distante lungi se face diferența...

bartusgeorgiana   •   17.07.2023, 17:44

Un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
FANATIK.RO
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
GSP.RO
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
FANATIK.RO
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Observatornews.ro
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI