Mergi direct la conținut »
Emir Baigazin, la "Anonimul": "Este o onoare să fiu pe listă cu cei care au primit acest trofeu în trecut"
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

Emir Baigazin, la „Anonimul”: „Este o onoare să fiu pe listă cu cei care au primit acest trofeu în trecut”

Regizorul kazah Emir Baigazin, invitatul special al Festivalului Internaţional de Film Independent "Anonimul", a ajuns la Sfântu Gheorghe, unde a primit Trofeul Anonimul 2018, pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. Încântat de locurile pe care le-a vizitat imediat ce barca l-a adus la mal, tânărul cineast a mulţumit organizatorilor pentru premiu: „Mă consider un regizor tânăr. Împart acest premiu cu echipa mea - nu există regizor care să facă filme de unul singur. Este o onoare să fiu pe listă cu celelalte persoane care au primit acest trofeu în trecut”, a precizat Baigazin pe scenă.

De Florin Ghioca,

„Emir Baigazin este un cineast tânăr care a avut atâtea să ne spună prin filmele sale încă de la început, care ne oferă atât de mult nouă, spectatorilor săi și cu siguranță ne va mai atrage în universul său atât de special, de inspiring și de provocator”, a precizat Miruna Berescu, Directorul Festivalului.

Două dintre filmele lui Baigazin, „The Wounded Angel” şi „Harmony Lessons”, primele părţi dintr-o trilogie, au fost proiectate după ce regizorul a fost premiat cu Trofeul Anonimul. Al treilea film al său, „Would You Like To Stargaze”, va avea premiera mondială, sâmbătă seară, la Festivalul „Anonimul”.

De asemenea, în cadrul unui masterclass susţinut sâmbătă dimineaţa, invitatul special al Festivalului de Film „Anonimul” a vorbit despre începutul carierei sale, despre principala sursă de inspiraţie – muzica – şi despre felul în care lucrează cu actorii. Cineastul a oferit ulterior şi un interviu în exclusivitate pentru Libertatea, pe care îl vom prezenta la sfârşitul acestei săptămâni.

Emir Baigazin a susţinut un masterclass la

Emir Baigazin a susţinut un masterclass la „Anonimul”   FOTO: Florin Ghioca 

În cadrul întâlnirii sale cu cei prezenţi la Anonimul, regizorul kazah i-a sfătuit pe mai tinerii săi colegi „să nu filmeze cinci scene de care nu sunt siguri cum vor funcţiona, ci doar două care pot funcţiona mai bine. Nu este vorba doar despre bani, ci despre energie şi conservarea ei”, a precizat Baigazin în faţa publicului.

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

Emir Baigazin a debutat cu filmul „Harmony Lessons”, care a avut premiera în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Berlin 2013, unde a câştigat Ursul de Argint pentru Contribuţie Artistică Extraordinară, pentru imaginea semnată de Aziz Zhambakiyev. În acelaşi an, la Tribeca, a primit o menţiune specială, iar pelicula a fost inclusă în competiţia Anonimul 10 de către selectorul Ludmila Cvikova şi s-a clasat pe locul 2 între preferinţele spectatorilor exprimate prin vot.

Cu cel de al doilea film al său, „The Wounded Angel”, pe care l-a scris, regizat şi montat, Emir Baigazin a revenit la Berlinală în 2016, în secţiunea Panorama.

Close
Închide
  Close