MENIU CAUTĂ

Fereşte-ţi micuţul de plumbul din apă sau jucării!

Distribuie

Acumulările de plumb provoacă anemie, leziuni la nivelul rinichilor şi sistemului nervos, întârzierea creşterii, tulburări de auz, vorbire şi scăderea capacităţii de învăţare. Problema este că intoxicaţia se instalează în timp, fără ca cel expus să realizeze ce se întâmplă cu organismul său.

Iată pericolele:

– Deşi îţi e greu să crezi,  apa este o sursă de plumb pentru toţi membrii familiei atunci când curge prin ţevi vechi (din plumb sau care au îmbinări din plumb). Din cauza coroziunii, plumbul pătrunde în apa potabilă. Cu cât aciditatea apei este mai mare, cu atât posibilitatea eroziunii creşte. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că o concentraţie a plumbului în apă mai mare de 0,01 mg/ l este periculoasă pentru sănătate. Ca să eviţi contaminarea poţi să înlocuieşti ţevile vechi, să montezi filtre, să consumi doar apă îmbuteliată şi să nu foloseşti apa caldă pentru prepararea mâncării.

– Vopseaua cu plumb care se găseşte pe toţi pereţii interiori ai caselor mai vechi îi pot provoca reale neplăceri micuţului. Cei mici trebuie supravegheaţi mai ales că ei au tendinţa de a băga în gură tot ce le este la îndemână, inclusiv bucăţele din vopseaua desprinsă.

-Citiţi cu atenţie etichetele jucăriilor pe care i le cumpăraţi bebeluşului. În acelaşi timp, trebuie să ai grijă să nu cumperi jucării din surse nesigure şi de o calitate incertă.

– Potrivit cercetătorilor, alimentele reprezintă mai mult de 50% din potenţialele surse de plumb. Acestea sunt în pericol de contaminare pe parcursul proceselor de producţie, prelucrare, ambalare, pregătire sau depozitare

Comentarii