Ginsengul este folosit de secole în China ca plantă medicinală, remediu pentru nenumărate afecțiuni. Ginsengul conține doi compuși importanți: ginsenozide și gintonină. Acești compuși se completează reciproc pentru a oferi beneficii pentru sănătate.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de ginseng

Planta de ginseng este una cu creștere lentă, cu rădăcini cărnoase. Ea poate fi clasificată în trei moduri, în funcție de cât timp este cultivată: proaspătă, albă sau roșie.

Ginsengul proaspăt este recoltat înainte de 4 ani, în timp ce ginsengul alb este recoltat între 4-6 ani, iar ginsengul roșu este recoltat după 6 sau mai mulți ani.

Cultura de ginseng
Cultura de ginseng

Există multe tipuri de plante, dar cele mai populare sunt ginsengul american -Panax quinquefolius și ginsengul asiatic -Panax ginseng.

Ginsengul american și asiatic variază în ceea ce privește concentrația compușilor activi și efectele asupra organismului. Se crede că ginsengul american funcționează ca un agent relaxant, în timp ce soiul asiatic are un efect revigorant.

Fructele de ginseng – cultivare

Ginsengul crește de obicei în America de Nord și în unele părți din Asia. Acesta este și motivul pentru care adevăratul Panax Ginseng este cel denumit american sau asiatic. În prezent, datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, se cultivă peste tot în lume. Însă, când spunem ginseng nu ne referim la o singură plantă.

Ginsengul poate fi cultivat și în Româna cu condiția efectuării unor lucrări de sol potrivite, care să adapteze pH-ul solului la necesitățile acestei culturi și aportul de substanțe nutritive prin administrarea de îngrășăminte adecvate. Deși ginsengul crește destul de greu și se lasă mai mulți ani să se dezvolte înainte de a fi recoltat, este foarte scump la comercializare și ar aduce un câștig bun pentru producători.

Fructele de ginseng – beneficii și proprietăți

Planta de ginseng
Fructele de ginseng

Puternic antioxidant

Ginsengul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii benefice. Unele studii de laborator au arătat că extractele de ginseng și compușii ginsenozidici ar putea inhiba inflamația și pot crește capacitatea antioxidantă în celule.

De exemplu, un studiu cu eprubete a constatat că extractul de ginseng roșu și fructele de ginseng coreean au redus inflamația și a îmbunătățit activitatea antioxidantă la persoanele cu eczeme.

Îmbunătățește funcțiile cerebrale

Ginsengul ar putea ajuta la îmbunătățirea funcțiilor creierului, cum ar fi memoria, capacitatea de concentrare și starea de spirit.
Unele studii arată că componentele din ginseng, cum ar fi ginsenozidele și compusul K, ar putea proteja creierul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Un studiu a urmărit 30 de persoane sănătoase care au consumat 200 mg de fructele de ginseng Panax zilnic timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, au arătat o îmbunătățire a sănătății mintale, a funcționării sociale și a dispoziției.

Cu toate acestea, aceste beneficii au încetat să fie semnificative după 8 săptămâni. Acest lucru sugerează că efectele de ginseng ar putea scădea odată cu utilizarea extinsă.

Un alt studiu a examinat modul în care dozele unice de 200 sau 400 mg de ginseng Panax au afectat performanța mentală, oboseala mentală și nivelul zahărului din sânge la 30 de adulți sănătoși înainte și după un test mental de 10 minute.

Doza de 200 mg, spre deosebire de doza de 400 mg, a fost mai eficientă la îmbunătățirea performanței mentale și a oboselii în timpul testului.

Util în tratamentul disfuncției erectile

Cercetările au arătat că fructele de ginseng și exatrctul de ginseng pot fi o alternativă utilă pentru tratamentul disfuncției erectile la bărbați.

Radacina de ginseng si capsule cu extract de ginseng
Radacina de ginseng si capsule cu extract de ginseng

Compușii din acesta pot proteja împotriva stresului oxidativ din vasele de sânge și țesuturile din penis și pot ajuta la restabilirea funcției normale.

În plus, studiile au arătat că ginsengul poate promova producția de oxid nitric. Acesta este un compus care îmbunătățește relaxarea musculară a penisului și crește circulația sângelui.

Susține sistemul imunitar

Funcțiile sistemului imunitar pot fi susținute cu ajutorul unui tratament cu ginseng, pe o durată de trei luni. Un studiu recent a scos la iveală faptul că pacienții care au urmat o cură cu ginseng, în urma unei operații dificile, și-au mărit cu 38% șansele de a trăi fară riscul de apariție a unei boli grave.

Efect energizant pentru organism

S-a demonstrat că ginsengul ajută la combaterea oboselii și la energizarea organismului.

Diverse studii pe animale au legat unele componente din ginseng, cum ar fi polizaharidele și oligopeptidele, cu un stres oxidativ mai scăzut și o producție mai mare de energie în celule, care ar putea ajuta la combaterea oboselii.

Un studiu de patru săptămâni a explorat efectele administrării a 1 sau 2 grame de ginseng Panax sau un placebo la 90 de persoane cu oboseală cronică.

Cei cărora li s-a administrat ginseng Panax au prezentat mai puțină oboseală fizică și mentală, precum și reduceri ale stresului oxidativ, decât cei care au luat placebo.

Contraindicații

Conform cercetărilor, ginsengul pare a fi sigur și nu ar trebui să producă efecte adverse grave.

Cu toate acestea, persoanele care iau medicamente împotriva diabetului ar trebui să își monitorizeze îndeaproape nivelul zahărului din sânge atunci când utilizează ginseng pentru a se asigura că aceste niveluri nu scad prea mult.

În plus, ginsengul poate reduce eficacitatea medicamentelor anticoagulante.

Din aceste motive, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma rădăcina și fructele de ginseng.

Rețineți că, din lipsa studiilor de siguranță, ginsengul nu este recomandat copiilor sau femeilor însărcinate sau care alăptează.

În cele din urmă, există dovezi care sugerează că utilizarea extinsă a ginsengului ar putea scădea eficacitatea acestuia în organism.

Cum pot fi consumate fructele de ginseng

Ginsengul este una dintre cele mai versatile plante, în ceea ce privește modul în care poate fi administrată. Fie că alegem să folosim rădăcina sau flori de ginseng în stare crudă, sub formă de pulbere adăugată în alte preparate, sub formă de capsule sau folosită că baza pentru băuturile energizante, beneficiile pe care organismul le poate resimți vor fi aceleași.

Rădăcina și fructele de ginseng pot fi consumate în mai multe moduri. Pot fi consumate crude sau le puteți prepara ușor la aburi ușor pentru a-l înmuia.

Ceai de ginseng. Ginsengul poate fi fiert și în apă pentru a prepara ceaiul. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să adăugați apă fierbinte la ginsengul proaspăt tăiat și lăsați-l să se absoarbă câteva minute.

Ceai de ginseng
Ceai de ginseng

În rețete de supe, salate, deserturi. –Ginseng-ul poate fi adăugat și la diverse rețete, cum ar fi supe și salate.

Extractul de ginseng poate fi găsit sub formă de pulbere, tablete, capsule și ulei. Căutați un extract de ginseng standard care conține 2-33% ginsenozide în total și consumați-l înainte de mese pentru a crește absorbția și pentru a obține beneficiile complete.

Citeşte şi:

Fructe de pădure – care sunt și cum e bine să le consumăm

Fructele aronia – proprietăți și beneficii. Cum se consumă

Fructele de acai – beneficii și proprietăți. Cum se consumă fructele minune

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Playtech.ro
Doliu în lumea fotbalului. A murit electrocutat în baie, din cauza telefonului mobil
Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
Observatornews.ro
Filmul unei crime care a oripilat Anglia. Un român și-a ucis soția cu o foarfecă „pentru că nu a vrut ca ea să-și tunda părul”
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
HOROSCOP
Horoscop 23 octombrie 2021. Peștilor le lipsește mult libertatea de a dori, de a visa fără limite la un viitor mai bun
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele