În bucătărie
- Frigiderul se spală o dată la 5-10 zile cu apă caldă cu adaos de bicarbonat de sodiu, care dezinfectează şi absoarbe mirosurile neplăcute.
• Şervetele din plastic de pe masă se spală cu apă caldă cu săpun şi apoi se clătesc cu apă rece, după care se şterg cu o cârpă moale. Plasticul nu va plesni dacă se va unge din când în când cu un amestec din părţi egale de ulei şi oţet.
• Aragazul se şterge cu un burete umed, îmbibat cu bicarbonat de sodiu. Rugina de pe arzătoarele aragazului se înlătură cu glaspapir. Arzătoarele de gaz se ţin 15-20 de minute într-o soluţie cu sare, apoi se vor curăţa, se vor clăti şi se vor şterge cu o cârpă din bumbac.
• Chiuveta se curăţă de rugină cu oţet fierbinte, în care se dizolvă un pic de sare de bucătărie. Pentru a evita înfundarea chiuvetei, se recomandă ca pe gura de evacuare să se pună o sită deasă.
• Robinetele nichelate se şterg cu oţet cu sare. Robinetele vor străluci dacă le frecăm cu coajă de lămâie, iar apoi le vom spăla cu apă cu săpun şi le vom şterge cu o cârpă uscată.
• Blatul din bucătărie se curăţă cu un burete ud pe care se presară praf de copt. Aici pregăteşti mâncarea, deci e preferabil să nu foloseşti chimicale.
• Gresia se curăţă cu apă în care ai diluat o lingură de amoniac. O freci cu un burete, apoi o clăteşti cu apă călduţă din abundenţă.
În baie
Cadă imaculată. Nu e nevoie de detergenţi puternici ca să obţii o cadă frumoasă. Cada o poţi curăţa perfect cu un amestec în părţi egale din apă caldă şi bicarbonat de sodiu.
Chiuvetă înfundată. Toarnă apă fierbinte, în care ai dizolvat două linguri de bicarbonat de sodiu şi 1/2 litru de oţet.
Cum cureţi calcarul de pe robinete. Calcarul din jurul robinetului de la baie sau de la bucătărie poate fi înlăturat cu o perie de dinţi veche înmuiată în amoniac. Sau poţi freca zona cu o jumătate de lămâie. În ambele situaţii trebuie apoi să clăteşti cu multă apă.
Oglinda
– Se şterge de praf începând de sus în jos şi de la stânga la dreapta. Ia un ziar vechi, rulează-l ca un tampon, îmbibă-l cu alcool tehnic şi curăţă oglinda.
– O altă soluţie e să îmbibi ziarul cu o soluţie compusă din două părţi de apă şi una de oţet. Apoi ştergi cu un tampon de ziar uscat.
– Mai poţi folosi o jumătate de cartof crud. După care, clăteşti cu apă în care ai pus câteva picături de alcool.
– Poţi încerca şi cu o bucată de hârtie absorbantă pe care ai pus câteva picături de amoniac.
– Dacă oglinda e acoperită de o peliculă sau vrei să eviţi aburirea, şterge-o cu o cârpă pe care ai pus câteva picături de glicerină.
– O oglindă foarte murdară se curăţă cu ajutorul unei paste făcute din: 1/3 cretă flotată (cretă măcinată foarte bine, purificată prin spălare cu apă plată şi apoi zvântată), 1/3 apă şi 1/3 alcool tehnic. Aplică această pastă uscată mai întâi pe o bucată de pânză şi freacă delicat oglinda cu o lavetă din microfibre, specială pentru geamuri.
– Tot pentru oglinzile îmbâcsite poţi încerca un amestec de alcool denaturat, oţet alb şi apă (un pahar de alcool şi unul de oţet la o găleată de apă).
– Şi un pumn de frunze de tei, răcite în frigider în prealabil, poate fi o bună soluţie pentru curăţat. Tocmai ce au înfrunzit!
– Petele de degete şi de grăsime se curăţă cu apă şi amoniac.
– Mai poţi încerca să utilizezi oţet, suc de lămâie şi bicarbonat de sodiu. Se amestecă oricare dintre aceste produse cu apă, se toarnă soluţia într-o sticlă cu pulverizator şi se foloseşte pentru curăţarea obişnuită a oglinzii. O soluţie mai concentrată îndepărtează şi cele mai rezistente pete formate în timp pe oglindă.
Vezi și: 10 moduri de a folosi praful de copt pentru curățenia din casă