Nu mai puțin de 500.000 de profiluri ADN au fost analizate în cadrul cercetării, iar concluziile acesteia au fost publicate joi în prestigioasa revistă Science, relatează Agerpres.

Oamenii de știință infirmă definitiv ipoteza apărută în 1990, potrivit căreia ar exista o „ genă gay” care ar fi la fel de previzibilă precum cea care influențează culoarea ochilor.

Este de facto imposibil să prezici orientarea sexuală a unei persoane după genomul ei.

Ben Neale, cercetător – membru al Institutului Broad

Cercetătorii susțin că orientarea sexuală are într-adevăr o componentă genetică, însă aceasta depinde de o mulțime de gene.

Nu există o genă gay unică, ci numeroase mici efecte genetice repartizate în genom.

Ben Neale, cercetător – membru al Institutului Broad

Mediul în care o persoană crește și trăiește este un factor esențial.

Pentru a explica mai bine concluziile cercetării, cercetătorii au făcut comparaţii cu înălţimea oamenilor. În acest sens, efectul genetic este indiscutabil pentru că înălțimea unei persoane este legată de cea a părinților ei. Aspectul genetic nu este totul deoarece alimentația din timpul copilăriei are de asemenea un impact puternic asupra înălțimii.

La fel, pentru riscul cardiac: genele creează predispoziţii, însă stilul de viaţă şi alimentaţia au un rol încă şi mai mare.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Componenta principală a studiului a vizat analizarea bărbaților și femeilor incluși în banca britanică UK Biobank. Cele mai multe dintre persoane sunt de origine europeană și au răspuns la întrebarea: „Aţi avut deja o relaţie sexuală cu o persoană de acelaşi sex?”.

Autorii studiului au precizat că sunt conștienți că orientarea sexuală este un subiect delicat. Doi dintre cercetători au reamintit, în cadrul unei conferințe de presă, că ei înșiși sunt gay.

Studiul care infirmă existența „genei gay” a pornit de la o altă cercetare

În anul 1993, autorii unui studiu realizat pe 40 de familii au crezut că au identificat gena Xq28, ce ar defini orientarea sexuală. Noua analiză a respins, însă, ipoteza cercetătorilor.

Potrivit sursei citate, datele studiului ar putea crea confuzii. Cercetătorii estimează că „între 8 şi 25%” din diferenţele de orientare sexuală din populaţia testată se datorează variaţiilor genetice.

Însă această cifră este un concept statistic ce vizează o populaţie şi nu înseamnă că 25% din orientarea unei persoane depinde de genele sale.

foto: Shutterstock

Citeşte şi:

Polițistul de la Caracal dat afară explică fotografiile în care apare cu interlopi și face dezvăluiri din noaptea căutării Alexandrei. „Alexe nu l-a lăsat pe polițistul Pistol să intre în curte!”

Sorina Matei: Procurorii din Caracal au „îngropat” 40 de dosare ale interlopului Remus Rădoi prin netrimiterea în judecată

EXCLUSIV | Stenograme ale traficului de minore din Caracal! „Ce marfă mai ai și tu, p-acolo?” „Bebe Strungaru”, socrul polițistului Preda și tatăl grefierei-șefe de la Curtea de Apel București, prins de DIICOT și menajat de Curtea de Apel Craiova

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează