Cuprins:
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Despre grapefruit
Numele științific al acestui fruct este Citrus paradisi și este, de fapt, o combinație între pomelo și portocale. Acesta este motivul pentru care i se mai spune fructul paradisului. A început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului XX. Este ideal în curele de slăbire și în sezonul rece, datorită conținutului mare de vitamine.
Este un fruct citric subtropical și este originar din Insulele Barbados, însă popularitatea lui a crescut rapid și acum poate fi găsit oriunde. Grapefruitul crește în zone cu climă caldă, iar arborele are o înălțime care poate atinge și 13 metri, în funcție de zona în care crește. Miezul fructului poate fi amar, însă asta doar din cauza membranei care învelește fiecare felie de citrică. Odată îndepărtată, grapefruitul este dulce acrișor.
Valori nutriționale pentru grapefruit
Grapefruitul este ideal în curele de slăbire, iar asta pentru că este slab în calorii și conține multe vitamine și minerale esențiale pentru organism. Se numără printre fructele cu cele mai puține calorii și îl poți folosi și în salate, pentru a adăuga volum meselor și să obții o senzație de sațietate mai ușor, fără prea un număr de calorii prea mare.
Iată ce conține un grapefruit mediu, potrivit healthline.
- Calorii: 52
- Carbohidrați: 13 grame
- Proteine: 1 gram
- Fibre: 2 grame
- Vitamina C: 64% din necesarul zilnic
- Vitamina A: 28% din necesarul zilnic
- Potasiu: 5% din necesarul zilnic
- Magneziu: 3% din necesarul zilnic
În plus, este o sursă ideală de antioxidanți puternici, care au multe beneficii pentru organism, inclusiv încetinirea procesului de îmbătrânire și îmbunătățirea aspectului pielii. Cu toate că este slab în calorii, grapefruitul conține multe fire, vitamine și minerale.
Grapefruit – proprietăți și beneficii
Întărește sistemul imnunitar
Consumul regulat de grapefruit poate fi benefic pentru sistemul imunitar. Este un fruct apreciat pentru conținutul său ridicat de vitamina C, care are proprietăți antioxidante cunoscute pentru protejarea celulelor de bacterii și viruși dăunători.
În plus, mai multe studii au arătat că vitamina C este benefică pentru a ajuta oamenii să se recupereze mai repede după o răceala obișnuită.
Se știe că multe alte vitamine și minerale găsite în grapefruit ajută imunitatea, inclusiv vitamina A, care s-a dovedit că ajută la protejarea împotriva inflamației și a mai multor boli infecțioase.
Grapefruitul furnizează, de asemenea, cantități mici de vitamine B, zinc, cupru și fier, care lucrează împreună în organism pentru a ajuta funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, ajută la menținerea integrității pielii, care acționează ca o barieră de protecție împotriva infecțiilor.
Ține sub control pofta de mâncare
Grapefruitul conține o cantitate decentă de fibre – 2 grame pentru o jumătate de grapefruit de dimensiuni medii.
Cercetările arată că o dietă bogată în fructe care conțin fibre este benefică pentru senzația de sațietate. Acest lucru se datorează faptului că fibra încetinește viteza cu care stomacul se golește, crescând timpul de digestie.
Astfel, consumul de cantități adecvate de fibre te poate ajuta automat să mănânci mai puține calorii pe tot parcursul zilei, inhibând pofta de mâncare.
Ajută la scăderea în greutate
Grapefruitul are câteva proprietăți care ajută în procesul de slăbire. În special este vorba despre conținutul de fibre, care oferă senzația de sațietate, reducând consumul de calorii zilnic. În plus, un grapefruit este plin de apă, ceea ce ajută în procesul de slăbire prin hidratare.
Un studiu efectuat pe 91 de persoane obeze a constatat că cei care au consumat jumătate dintr-un grapefruit proaspăt înainte de mese au pierdut semnificativ mai multe kilograme decât cei care nu au consumat.
De fapt, cei din grupul care au consumat grapefruit proaspăt au pierdut în medie 1,6 kilograme în decurs de 12 săptămâni, în timp ce participanții care nu au consumat grapefruit au pierdut în medie mai puțin de 0,3 kg, în medie.
Alte studii au descoperit efecte similare de scădere în greutate. De exemplu, un studiu a constatat că participanții au obținut dimensiuni mai mici ale taliei, atunci când au consumat grapefruit zilnic înainte de masă.
Acest lucru nu înseamnă că grapefruitul va produce singur pierderea în greutate, dar adăugarea acestuia la o dietă deja sănătoasă se poate dovedi benefică.
Consumul de grapefruit previne rezistența la insulină și diabetul
Grapefruitul poate ajuta la prevenirea rezistenței la insulină și a diabetului. Consumul regulat de grapefruit poate avea potențialul de a preveni rezistența la insulină, ceea ce poate duce la diabet.
Rezistența la insulină apare atunci când celulele nu mai răspund la insulină. Insulina este un hormon care reglează multe procese din corp. De exemplu, este implicat în multe aspecte ale metabolismului , dar este cel mai frecvent cunoscut pentru rolul său în controlul glicemiei.
Rezistența la insulină duce în cele din urmă la niveluri mai ridicate de insulină și zahăr din sânge, doi factori de risc primari pentru diabetul de tip 2.
Consumul de grapefruit poate ajuta la controlul nivelului de insulină și, prin urmare, are capacitatea de a reduce probabilitatea de a deveni rezistent la insulină, potrivit specialiștilor.
Mai mult, consumul de fructe în general este asociat cu un control mai bun al zahărului din sânge și cu un risc redus de diabet de tip 2.
Este bogat în antioxidanți
Grapefruitul conține câțiva antioxidanți care oferă diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reduce riscul pentru mai multe boli.
Antioxidanții protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile ce pot provoca reacții dăunătoare în corp.
Iată cei mai importanți antioxidanți din grapefruit:
Vitamina C: un antioxidant puternic, solubil în apă, care este prezent în cantități mari în grapefruit. Poate proteja celulele de factori dăunători care duc adesea la boli de inimă și cancer.
Beta-caroten: este transformat în vitamina A în organism și se crede că ajută la reducerea riscului unor afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, cancer și tulburări legate de ochi, potrivit studiilor.
Licopen: Cunoscut pentru capacitatea sa potențială de a preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, în special cancerul de prostată. Poate ajuta, de asemenea, la încetinirea creșterii tumorilor și la scăderea efectelor secundare ale tratamentelor obișnuite împotriva cancerului.
Flavononide: S-a demonstrat că proprietățile lor antiinflamatorii reduc tensiunea arterială și nivelul colesterolului, reducând riscul de boli de inimă.
Poate reduce riscul de pietre la rinichi
Consumul de grapefruit poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi, care se întâmplă din cauza acumulării de materiale reziduale în rinichi.
Aceste materiale reziduale sunt produse ale metabolismului care sunt în mod normal filtrate prin rinichi și eliminate din organism în urină.
Cu toate acestea, atunci când cristalizează în rinichi, devin pietre. Pietrele la rinichi mai mari pot provoca un blocaj al sistemului urinar, care poate fi incredibil de dureros.
Cel mai frecvent tip de calculi renali sunt calculii cu oxalat de calciu. Acidul citric, un acid organic găsit în grapefruit, poate fi eficient în prevenirea lor prin combinația cu calciu în rinichi și eliminarea pietrelor din corp.
De asemenea, acidul citric are capacitatea de a crește volumul și pH-ul urinei, producând un mediu care este mai puțin favorabil formării pietrelor la rinichi.
Contraindicații
Există câteva motive pentru care este posibil ca unele persoane să evite să mănânce grapefruit.
Interacțiuni cu medicamente
Pentru unii oameni, consumul de grapefruit și sucul acestuia poate fi interzis din cauza anumitor medicamente prescrise, din cauza reacției dintre substanțele chimice și sucul citricelor precum portocale, lămâie, clementine sau pomelo.
Acest lucru se datorează faptului că grapefruitul conține substanțe care inhibă citocromul P450, o enzimă pe care corpul o folosește pentru a metaboliza anumite medicamente.
Dacă mănânci grapefruit în timp ce iei medicamente care conțin anumite substanțe, este posibil ca organismul să nu le poată descompune.
Eroziune în smaltul dinților
În unele cazuri, consumul de grapefruit poate duce la eroziunea smalțului dinților.
Acidul citric, care se găsește în citrice, este o cauză obișnuită a eroziunii smalțului, mai ales dacă este consumat în exces.
Dacă ai dinți deosebit de sensibili, poate fi necesar să eviți fructele acide.
Cum se consumă grapefruitul
Poți consuma grapefruitul așa cum este, doar decojiindu-i coaja și membrana albă, care este foarte amară. Dacă vrei ca grapefruitul să fie dulce, elimină și membrana transparentă de pe feliile fructului.
Poți pune grapefruit în salate de fructe, poți consuma suc de grapefruit, salate cu diverse brânzeturi și nuci, ori smoothie-uri sănătoase.
De asemenea, poți folosi grapefruitul pentru a acri ceaiul sau poți face compot din el. O altă formă de a îl consuma este să faci din el limonadă cu mentă și lămâie. Dacă ești fan grapefruit, poți să îl treci prin blender și să îl adaugi în limonadă sau să îl bei ca atare, ca pe un suc cu pulpă.
Grapefruitul este un fruct ce merge de minune în cocktailuri alcoolice sau fără alcool.
Vrei să afli mai multe și despre portocale? Iată cu ce beneficii vin aceste citrice pentru organism.
Sursa foto: 123rf.com
Costica2023 • 20.12.2023, 13:17
Grapefruit-ul este un fruct sănătos și versatilă care poate fi inclusă într-o dietă echilibrată
Costica2023 • 20.12.2023, 13:17
Această fructă este apreciată pentru conținutul său bogat de nutrienți și beneficiile pentru sănătate
Costica2023 • 20.12.2023, 13:16
Grepfruit-ul este o fructă citrică care face parte din familia citricelor și este cunoscut pentru gustul său distinct, acrișor și ușor amărui