Mergi direct la conținut »
Harry Potter s-a născut la Porto! Am fost în mica librărie portugheză care a inspirat-o pe J.K. Rowling să scrie poveștile fantastice ale micilor vrăjitori
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe

Harry Potter s-a născut la Porto! Am fost în mica librărie portugheză care a inspirat-o pe J.K. Rowling să scrie poveștile fantastice ale micilor vrăjitori

În ciuda naționalității lui britanice, Harry Potter, copilul vrăjitor care a uimit o lume și a transformat-o pe creatoarea lui în cea mai bogată scriitoare de pe mapamond, s-a născut, de fapt, în spectaculosul oraș portughez de pe malurile strâncoase ale fluviului Douro.

De Oana Costea,

J.K. Rowling, autoarea seriei de success, a locuit în anii ’90 la Porto și aici a găsit inspirația pentru seria de povești fantastice, care au devenit un adevărat fenomen. De altfel, primele capitole din ”Harry Potter și piatra filozofală” au fost scrise chiar în respectiva perioadă.

Lansat în 1997, volumul ”Harry Potter și piatra filozofală” al scriitoarei britanice Joanna Rowling, cunoscută ca J.K. Rowling, s-a bucurat de un success fulminant. Lumea micilor vrăjitori, elevi la Școala de Magie Hogwarts, a fascinat, deopotrivă copiii și adulții din întreaga lume.

După imensa popularitate a primei povești, au urmat alte șase romane fantastice, iar toate cele șapte volume s-au vândut în peste 450 milioane de exemplare și au fost traduse în peste 63 de limbi.

Și toate au fost ecranizate de Warner Bros.

Succesul romanelor sale a transformat-o pe J.K. Rowling în cea mai bogată scriitoare din istorie. Potrivit clasamentului anual realizat de revista Forbes, între 2016 și 2017, britanica a încasat 95 de milioane de dolari, detronându-l pe autorul James Patterson, cel care a ocupat ani la rând primul loc în acest top.

Succesul romanelor sale a transformat-o pe J. K. Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie. Potrivit clasamentului anual realizat de revista Forbes, între 2016 și 2017, britanica a încasat  95 de milioane de dolari, detronându-l pe autorul James Patterson, cel care a ocupat ani la rândul primul loc în acest top.

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”
Recomandări

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”

 

Coada uriașă de pe Rua Carmelitas, 7 zile din 7

În inima orașului lusitan, cel de la care se trage însuși numele țării, derivat din latinul Portus Cale, strada Carmelitelor coboară lin de la Universitatea din Porto către bătrânul turn Clerigos, edificiu construit în 1763 și care a rămas, vreme de mulți ani, un simbol al așezării.

În dreptul unei clădiri cu fațadă gotică, nu mai lată de cinci metri, e permanent coadă. O coadă compactă, pe două sau trei rânduri, pestriță, căci e formată din turiști din toate națiile, și înșirată, adesea, pe toată lungimea străzii. Livraria Lello se numește locul unde mii de oameni sunt dispuși să aștepte cu orele pentru o vizită de câteva minute.

Livraria Lello din Porto

Misterul e relativ repede dezlegat de un tânăr cu pelerină, cu ochelari și cu baghetă care, la intrare, discută cu turiștii. E Harry Potter – sau, în orice caz o copie reușită a lui – iar librăria e locul care, o spun proprietarii, a inspirat-o pe scriitoarea britanică să țeasă povestile magice ale școlii de vrăjitori.

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”
Recomandări

Motivele puerile pentru care autoritățile din Botoșani desconsiderau muncitorii srilankezi: “Știți ce au adus în termosul de ceai?!”

 

Profesoara de engleză Joanna Rowling

Potrivit biografiei sale, dar și a informațiilor conexe consemnate de jurnaliști și documentariști portughezi, englezoaica Joanna Rowling s-a stabilit la Porto în anul 1991. Venea după o perioadă cruntă, cauzată în special de moartea mamei sale, măcinată de o boală grea. Și, de parcă o lovitură nu ar fi fost de ajuns, casa din Manchester a familei fusese prădată de hoți, iar Joanna rămăsese fără toate obiectele dragi moștenite de la mama ei.

Deprimată, și-a dorit o schimbare de peisaj și, poate, de destin. S-a mutat în însorita Portugalie și s-a angajat ca profesoară de limba engleză la o școală privată din Porto.  

Focar cu 30 de vârstnici infectați cu COVID-19 la un cămin de bătrâni din Mogoșoaia. Rudele sunt revoltate pe autorităţi: “DSP nici nu răspunde”
Recomandări

Focar cu 30 de vârstnici infectați cu COVID-19 la un cămin de bătrâni din Mogoșoaia. Rudele sunt revoltate pe autorităţi: “DSP nici nu răspunde”

 

Orașul a avut un efect benefic asupra femeii pe atunci în vârstă de 26 de ani. Și-a petrecut mult timp vizitându-l, și-a făcut prieteni. Era adesea văzută la cafeneaua Majestic, scriind, cu o cană de ceai în față. Era o clientă obișnuită a micii librării de la strada Carmelitelor, un loc magic, cu rafturiile de pe pereți înțesate de zeci de mii de volume, cu o scară centrală, ”plutitoare”, cu lampile suspendate și lumina lor gălbuie care te împiedica să știi ce moment al zilei este, cu ferestrele vitrate prin care se vedea, mândru și misterios, Turnul Clerigos.

Rowling s-a îndrăgosit de un student portughez cu care avea să se căsătorească. Căsnicia nu a rezistat, însă, mai mult de un an. În 1993, profesoara s-a întors, divorțată și mama a unei fetițe de doar câteva luni, în Anglia.

Avea deja scrise primele capitole din ”Harry Potter și piatra filozofală”.

O lume magică

Coada lungă se mișcă destul de repede.  După 40 de minute de așteptare, într-o zi de miercuri, pe la prânz, ajung într-un univers paralel. E ca și cum cineva ar fi deschis o ușă către o altă lume. Aproape că ne lovim unii de alții pentru că toți, absolut toți vizitatorii, umblăm cu privirea pe sus și nu știm la ce să ne uităm mai întâi. E ca și cum am ajuns la Școala de Magie Howgarts.

Librăria este mereu plină de turiști dornici să vadă locul care a inspirat-o pe J.K. Rowling

Povestea librăriei începe în 1881, când Jose și Antonio Lello au deschis  la Porto o mică editură cu vânzare de carte. Succesul neașteptat îi determină pe frații Lello să decidă construirea unui spațiu mai mare dedicat afacerii cu cărți. Așa apare, în 1906, sub coordonarea inginerului Francisco Xavier Estreves, clădirea cu fațada de inspirație gotică de la numărul 144 al străzii Carmelitelor, cu un interior fabulous.

Toate laturile sunt acoperite, pe toată înațimea, cu rafturi de lemn, bogat decorate. Spațiul este marcat de o scară tip furcă, având trepre roșii și o balustrade de lemn elegantă.

Deasupra scării, pe tavan, e un vitraliu uriaș de 8 pe 3,5 metri, cu motto ul central ”Decus in labore” ( demnitate în muncă) și monograma proprietarilor.  Plafonul și interioarele au tencuială pictată, concepută să semene cu suprafețe de lemn sculptate și elemente decorative și librăria păstrează încă șinele și căruța de lemn cândva folosite pentru a muta cărțile între rafturi. De tavan sunt atârnate cu lanțuri subțiri, aproape invizibile, felinare cu lumină galbenă.

Salvată de la faliment de micii vrăjitori   

Asemeni altor librării independente din Portugalia, Lello s-a confruntat cu mari probleme financiare. În 2014, era în pragul falimentului. A fost momentul în care proprietarii au decis să profite de notorietatea romanelor cu vrăjitori și au introdus o taxă de vizitare în valoare de 5 euro. Au început și să organizeze  evenimente culturale tematice.

Demersul s-a dovedit a fi un success. Locul unde s-a născut Harry Potter a devenit un loc de pelerinaj al turiștilor care ajung, chiar și pentru câteva ore, în Porto. Unii, fani infocați ai romanelor și filmelor, vin special pentru asta în oraș.

Zilnic, indiferent de sezon, potrivit informațiilor oficiale, în librărie ajung peste 4000 de persoane.  

În 2018, Libraria Lello a atins un million de vizitatori.  

De la 9 angajați în 2015, Livraria Lello a ajuns acum la 60 și s-a extins și înr-n spațiu conex. Se vând, în medie, 1200 de cărți pe zi. Dacă achiziționezi o carte, vizitarea librăriei este gratuită.  

Uniformele elevilor de la Howgarts, inspirate de cele ale studenților portughezi

De la fereastra librăriei Lello privesc turnul Clerigos, așa cum trebuie s-o fi făcut J.K. Rowling în urmă cu aproape 30 de ani. Seamănă extraordinar de bine cu Turnul Astronomiei, cel mai înalt din Howgarts.

Turnul Clerigos se vede de la fereastra librăriei

Pe stradă, la vale, trece un grup vesel de tineri. Îi urmăresc cu privirea și nu mai sunt sigură ce e realitate și ce poveste. Poartă pelerine negre, exact ca elevii Școlii de Magie, acolo unde Harry Potter și prietenii lui au deprins tainele vrăjitoriei. Figurație pentru turiști, îmi spun.

Ceva mai târziu, văd alții. Mulți. Ies din clădirea Universității din Porto: sunt studenți. Uniformele lor – traje – sunt negre, sobre și conțin ca element definitoriu, o pelerină.

Studenții Universității din porto, în uniformă

E uniforma istorică a studenților portughezi care datează, în aceasta formă, din 1911. Este un element definitoriu și marile universități din Portugalia au decis să o păstreze, tocmai pentru a le da studenților o identitate distinctă. Uniforma nu este obligatorie, dar cei mai mulți tineri aleg s-o poarte. Le place și îi face să se simtă speciali.

Așa cum speciali sunt și elevii școlii de magie din romanele lui J.K. Rowling.

Close
Închide
  Close