Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Gorj:

Despre județul Gorj

Județul Gorj a fost atestat încă din paleoliticul mijlociu și este situat în partea sud-vestică a României, pe cursul râului Jiu. Este limitat de județele: Dolj (sud-est), Mehedinți (sud-vest), Caraș-Severin (nord-vest), Hunedoara (nord) și Vâlcea (est). Suprafaţa totală a judeţului este de 5602 km² având în componenţa sa 7 oraşe (Târgu Cărbunești, Ţicleni, Tismana, Turceni, Novaci, Rovinari, Bumbeşti-Jiu), 2 oraşe municipiu ( Târgu Jiu și Motru) şi 61 de comune.

În partea de Nord a judeţului se ridică zidul, aproape vertical, al munţilor Vâlcanului pe dreapta şi ai Parângului pe stânga văii Jiului. Primii nu ating 2.000 m înălţime ; ceilalţi însă, depăşesc 2500, cu vârful Mândra. Chiar sub munţi se află o depresiune, netedă ca un şes, străbătută de numeroase văi şi despărţită în mai multe compartimente: Tismana, Târgu Jiu, Polovragi. La sudul acestei depresiuni se înalţă între porţile largi ale văilor Tismanei, Jiului, Gilortului, alte culmi – dealurile subcarpatice – care coboară apoi treptat, până la mai puţin de 300 m în sudul judeţului.

TransalpinaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

Locuri de vizitat în Gorj

Transalpina

Locuri de vizitat în Gorj - Transalpina
Locuri de vizitat în Gorj – Transalpina

Transalpina, cea mai înaltă șosea din România, este și cea care oferă cele mai frumoase peisaje. Transalpina în sine este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din țară, alături de Transfăgărășan și unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Gorj.

Transalpina a fost reconstruită în perioada interbelică şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, motiv pentru care i se mai spune şi Drumul Regelui. Astăzi, drumul este modernizat aproape în toatalitate şi este accesibil tututor autovehiculelor cu greutatea de până la 7,5 tone. Transalpina poate fi considerat un obiectiv turistic în sine, pentru că peisajele ce pot fi văzute atunci când parcurgem această șosea îți taie respirația prin frumusețea lor.

Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului
Cheile Sohodolului
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Cheile Sohodolului, de asemenea unul dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat în Gorj, alcătuiesc o arie protejată de interes național și se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan.

Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejatăși reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele râului Jaleș (Sohodol), cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.

Aria naturală protejată atrage anual mii de turiști din țară și din străinătate. Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt niște repere impresionante ale acestei zone, dintre care cea mai vizitată este Peștera Popii datorită picturilor cu siluete antropomorfe de culoare neagră.Pe cheile Sohodolului se practică alpinismul pe cele 120 de trasee special amenajate.

Cheile și Valea Gilortului

Gilortul, al cărui nume este considerat de origine dacică, izvorăşte din Munţii Parâng, respectiv de sub Vârful Parângul Mare (2519m) prin două izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m, fiind flancat imediat pe dreapta de Vf. Mândra , iar pe stânga de Vf. Gruiu şi după un lung traseu intramontan cu chei, repezişuri şi cascade iese la Novaci.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Cheile Olteţului

Obiective turistice în Gorj - Cheile Oltetului
Obiective turistice în Gorj – Cheile Oltetului

Cheile fac parte dintr-o rezervație naturală din județul Gorj, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din zonă, și au de arătat peisaje extraordinare, cu cascade, stânci golașe, caverne săpate în vârf de munte și poieni înconjurate de felurite soiuri de copaci, de la foioase până la conifere.

Peștera Polovragi

Peștera Polovragi este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Gorj vizitate de cei care tranveresează Transalpina. Ea se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m. La peșteră se ajunge de pe teritoriul comunei Polovragi, aflată între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România.

Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi este amplasată la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Oltețului, la marginea localității Polovragi.Este aproape de Peștera Polovragi, pe care a și administrat-o timp de 300 de ani.

Crucea lui Ursache se inalță deasupra mânăstirii Polovragi, pe un vârf de munte numit “Piatra Polovragilor”. Este monument memorial ridicat la 1800 în amintirea unui vătaf al plaiului Novacilor, pe care sunt înscrisuri în slavonă. Crucea marchează și amplasamentul complexului dacic, construit in perioada Burebista (sec. II-I i.Chr.).

Peștera Muierii

Locuri de vizitat în Gorj - cele mai frumoase obiective turistice care merită văzute
Pestera Muierii

Peștera Muierii este una dintre cele mai cunoscute și vizitate peșteri din România, fiind unul dintre principalele obiective turistice de pe Transalpina și unul dintre cele mai apreciate locuri de vizitat în Gorj. Peștera se află în comuna Baia de Fier, în județul Gorj. Este importantă și impresionantă atât datorită formațiunilor dezvoltate în interior, dar și pentru relicvele descoperite în ea.

Obiective turistice în Târgu Jiu – Gorj

Coloana Infinitului

Coloana Infinitului
Coloana Infinitului

Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit este o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, compus din Coloana Infinită, Poarta sărutului și Masa tăcerii concepute și executate de acesta. Ansamblul este unul dintre principalele obiective turistice din zonă și unul dintre cele mai renumite locuri de vizitat în Gorj. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, respectiv având la extremitățile inferioară și superioară câte o jumătate de modul.

Poarta Sărutului

Poarta Sărutului
Poarta Sărutului

Poarta sărutului este o sculptură în piatră, realizată de Constantin Brâncuși, parte a tripticului Ansamblului Monumental din Târgu Jiu. Lucrarea a fost amplasată pe locul ei în luna octombrie 1937 și a fost sculptată în prima parte a anului 1938, fiind finalizată la 20 septembrie și inaugurată la 27 octombrie 1938.
Poarta sărutului, care se află amplasată pe aleea de la intrarea din parcul orașului, este un trili dăltuit din piatră poroasă, extrasă din carierele aflate în împrejurimi, fiind alcătuită din două coloane groase, paralelipipedice, ce sprijină o arhitravă cu dimensiuni mai mari decât ale coloanelor, având lățimea de 6,45 m, înălțimea de 5,13 m și grosimea de 1,69 m.

Masa Tăcerii

Locuri de vizitat în Gorj - Masa Tăcerii
Locuri de vizitat în Gorj – Masa Tăcerii

Semnificația creației lui Brâncuși a fost de multe ori pusă sub semnul întrebării. Una dintre interpretările date de cele mai multe ori se rezumă la Cina cea de Taină, unde sunt prezenți cei 12 apostoli reprezentați de cele 12 scaune din jurul mesei rotunde, iar masa îl reprezintă însuși pe Iisus. Altă interpretare ar fi dorința artistului ca lucrarea sa să determine renașterea vechiului obicei străbun al reunirii familiei în jurul mesei și a meditației.

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu”

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” este un muzeu județean din Târgu Jiu, amplasat în B-dul Ecaterina Teodoroiu nr. 270. Într-o clădire monument de arhitectură populară, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt expuse: mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea, obiecte personale, fotografii, facsimile, cărți aparținând Ecaterinei Teodoroiu, tânără învățătoare, voluntară în Primul Război Mondial, care a pierit în luptele de la Mărășești (1917).

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Costica2023   •   20.01.2024, 09:46

Unul dintre cele mai mari complexe energetice din România este situat în Gorj

Costica2023   •   20.01.2024, 09:45

Regiunea are numeroase peșteri fascinante

Costica2023   •   20.01.2024, 09:45

iu străbate județul și adaugă frumusețe peisajului, oferind oportunități pentru activități recreative și sporturi nautice.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
FANATIK.RO
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
GSP.RO
Ionuț Cercel, prima reacție după ce campioana Inter Milano a sărbătorit titlul din Italia pe melodia sa „Made in Romania”: „O mare bucurie în suflet”
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
FANATIK.RO
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a verificat TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Observatornews.ro
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 24 aprilie 2024. Berbecii suferă astăzi de o lentoare neobișnuită, care îi poate scoate din sărite, la un moment dat

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI