Mergi direct la conținut »
Un gălățean și-a deschis propria afacere cu pâine franțuzească Galerie foto
6imagini
Lifestyle Libertatea > Lifestyle

REPORTAJ: A lucrat trei ani în Franța și s-a îndrăgostit atât de mult de produsele franțuzești de panificație încât și-a deschis în România propria afacere| GALERIE FOTO

De Ovidiu Matache,

Un inginer automatist care a lucrat trei ani în Franța s-a îndrăgostit atât de mult de produsele franțuzești de panificaţie încât, întors în România, a reuşit în scurt timp să-şi construiască la Galați propria afacere de succes. La revenirea în țară, Adrian Şerban, în vârstă de 36 de ani, a simţit că îi lipseşte gustul pâinii franţuzeşti cu care se obişnuise.  La început şi-a preparat singur acasă pâinea care i-a plăcut şi pentru că voia să pornescă o afacere pe cont propriu i-a venit ideea să-şi deschidă un magazin cu produse de panificaţie naturale, cu specific franţuzesc.  Cum nu duce lipsă de clienţi, de curând el şi-a mai deschis un astfel de magazin.

Ad placeholder

Ca să reuşeşti în afaceri, spune gălățeanul, trebuie să ai un „grad de nebunie”, dar nimic nu este imposibil.

Adrian Şerban a lucrat timp de trei ani în Franţa ca inginer automatist şi a rămas îndrăgostit de bucătăria franceză. S-a obişnuit atât de mult cu pâinea franţuzească încât, odată reîntors acasă, la Galaţi, a început să şi-o prepare singur.

„Am lucrat trei ani în Franţa ca inginer automatist. Pentru Franţa am dat un interviu, era special pentru un post de inginer, la ArcelorMittal. Am intrat într-un program de ingineri care între timp a fost abandonat pentru că venise criza, în 2009 venise criza şi a fost abandonat. Eu am rămas în Franţa, aveam deja un contract nedeterminat, iar în 2012 am revenit în România. În 2013, am început să cochetez cu ideea când m-am întors în ţară împreună cu soţia”, se confesează tânărul.

A făcut mai întâi pâine singur acasă, la aragaz

Mărturisește că i-a plăcut foarte mult bucătăria franţuzească, dar mai ales pâinea francezilor.

„Când ne-am întors, ne-a lipsit foarte mult aceasta. Eu voiam să fac ceva, să deschid o afacere şi uşor-uşor mi-a venit ideea de a deschide o brutărie cu specific franţuzesc. Am început să învăţ să fac pâine singur acasă, veneam acasă, făceam pâine la aragaz. Lucram încă la combinat. Nu mai voiam să mânânc pâinea din comerţ şi de aceea am decis să pornesc în 2014 cu această afacere”, spune Adrian.

Astfel, el a pus bazele unui magazin şi unei brutării. Ca să poată produce însă o pâine bună şi să înţeleagă întreg mecanismul afacerii, gălățeanul spune că a lucrat ca voluntar într-o brutărie din Franţa.

„Eu am învăţat să fac singur pâine, după aceea am fost şi în Franţa, şi în Anglia, ca să văd dacă cunoştinţele pe care le-am acumulat merg puse şi în practică. Una e să faci pâine acasă şi alta este să faci în producţie. În Franţa, am văzut şi cum se face producţie la un alt nivel”, „, spune Adrian Şerban.

Pare sigur pe el când povestește că reţetele sunt creații proprii, dar sunt inspirate din reţete franţuzeşti.

„Dacă cunoşti logica după care se face o reţetă, oricând poţi, nu este complicat, dar trebuie să cunoşti logica. La baghete, de exemplu, procesul este acelaşi, dar diferă anumite cantităţi, adaptate la făina de aici, la gusturile de aici, dar procesul este acelaşi”, spune Adrian Şerban.

„Avem cam 20 de sortimente de pâine şi tot atâtea de patiserie”

Despre produsele de panificaţie pe care le face în brutăria proprie şi pe care apoi le comercializează spune că sunt făcute după reţete proprii, inspirate din reţetele franţuzeşti, cum ar fi baghetă franţuzească, pâine campagne, pâine de secară, pâine cu cartofi şi ceapă sau pâine integrală.

Sute de români au aflat la aeroport că au zborurile Blue Air anulate. Alții așteaptă de luni întregi returnarea banilor. Compania: “Avem bilete anulate de 20 de milioane de euro, nu avem cum să plătim acum”
Recomandări
Sute de români au aflat la aeroport că au zborurile Blue Air anulate. Alții așteaptă de luni întregi returnarea banilor. Compania: “Avem bilete anulate de 20 de milioane de euro, nu avem cum să plătim acum”
 

„În total, avem cam 20 de sortimente de pâine şi tot atâtea de patiserie. Noi facem pâine cu maia, aceasta este o drojdie sălbatică ce dă un gust deosebit pâinii, acel gust de vechi, dulce-acrişor, cum făcea odată bunica, iar cei care au trăit la ţară ştiu despre ce gust este vorba. Pâinea o facem doar cu apă, făină, sare şi maia, fără conservanţi, fără nimic altceva şi iese o pâine foarte bună, naturală. Patiseria o facem cu foietajele franţuzeşti, lucrăm doar cu unt sută la sută. Cred că suntem singurii din Galaţi care lucrăm doar cu unt”, spune cu mândrie tânărul.

Ad placeholder

Produse mai scumpe, dar naturale, făcute manual

Deşi recunoaște că produsele sale de panificaţie sunt mai scumpe faţă de cele obişnuite din magazine, gălățeanul afirmă că încet-încet şi-a câștigat destui clienţi. Asta și după ce a explicat de ce produsele sale costă mai mult pentru că sunt naturale, făcute manual, inclusiv foietajele.

Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
Recomandări
Traseismul maxim! În comuna în care locuiește Orban, candidatul PNL la primărie s-a plimbat de la PDL, la PSD și la partidul lui Vanghelie!
 

„Bagheta este 2 lei, pâinea cu seminţe 6 lei, pâinea campagne 3,5 lei. Preferatele mele sunt bagheta şi campagna. Pâinea cu seminţe e cea mai vândută, dar şi pâinea blondă care e 2,5 lei şi pâinea campagne”, mai spune Adrian.

El se declară mulţumit de cum îi merge treaba, deși recunoaște că este greu să rezişti pe piaţă, în condițiile în care concurența este mare.

„Eu am un anumit produs şi e greu să îi fac pe oameni să înţeleagă, bătălia mare este pe preţ, de ce la mine pâinea e 3,5 lei,  iar la altcineva este 1,8 lei. Trebuie să le explici că dacă ei au consumat pâinea aceasta care e umflată, li se pare că aşa trebuie să fie pâinea umflată. Trebuie să guste, să încerce o dată, de două ori, şi apoi i-ai câştigat de clienţi. E greu să-i faci să încerce prima dată, dar după înţeleg că de fapt o astfel pâine de la noi e mai ieftină, o pâine pentru că este de trei ori mai consistentă decât una obişnuită. Deci e mult mai ieftin si sănătos în final”, explică Adrian.

Afacere cu bani economisiți din Franța, împrumuturi bancare și de la părinţi şi prieteni

Totuşi la început, nu i-a fost uşor, dar cu banii economisiţi din Franţa şi cu împrumuturi de la bancă, de la părinţi şi prieteni a reuşit cu 50.000 de euro să pună bazele acestei afaceri, iar pentru că nu duce lipsă de clienţi, el şi-a mai deschis un magazin.

Ad placeholder
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
Recomandări
Externaţi, dar nevindecaţi. Ce se întâmplă cu cei 1.000 de pacienţi de COVID-19 care ies din spital, deşi au încă teste pozitive?
 

„Investiţia s-a cifrat la 50.000 de euro. Angajat fiind, avantajele erau că aveai un venit sigur şi ştiai pe ce te bazezi la sfârşitul lunii. Aici, avantajul este că lucrezi pentru tine, dar ai nesiguranţa. Oricum, oricine intră în antreprenoriat îşi asumă nesiguranţa zilei de mâine. Acum pot să spun că mă descurc mult mai bine decât înainte. Am 11 angajaţi care lucrează la brutărie, la cele două magazine şi la distribuţie”, afirmă Adrian.

Tânărul întreprinzător mai spune că pentru ca cineva să reuşească în afaceri persoana respectivă trebuie să aibă un „grad de nebunie”, dar adaugă că nimic nu este imposibil.

„Soţia mă ajută foarte mult în ceea ce fac, mă sprijină foarte mult. La început nu am avut un sprijin. Şi cu părinţii am avut discuţii, asta pentru că la noi exista această problemă a siguranţei jobului, să ai unul bine plătit. Să te apuci să faci altceva, nu avem tradiţia aceasta de a face altceva, de a încerca şi de a risca, şi atunci normal, având concepţia aceasta, este foarte greu, dar trebuie să ai un grad de nebunie”, încheie tânărul gălățean.

Citește și: Românul rănit în atacul armat din Las Vegas: „Am închis ochii și apoi…”. Mesajul emoționat transmis de Luca Iclodean

Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close