De Gabriela Boceanu,

Care este rolul mamei vitrege? Are un cuvânt de spus în educarea copiilor soţului sau trebuie să rămână în umbră? Când şi cum să se implice? Chiar dacă nu există un răspuns generic sau o reţetă general valabilă, există un set de reguli de bun simţ şi de bunăvoinţă, care o ajută să stabilească o relaţie armonioasă cu fiul vitreg/fiica vitregă.  

Ai răbdare, nu încerca să te impui din prima clipă

O relaţie, şi îndeosebi relaţia cu copiii, se construieşte în timp. Înainte de toate, lucrurile trebuie să fie clare între tine şi tatăl copilului. Cuplul pe care îl formaţi este pilonul noii familii. Copilul trebuie să vadă că vă înţelegeţi şi vă susţineţi unul pe altul, că atmosfera în casă este una calmă, caldă, care îi dă încredere şi siguranţă. Apoi nu încerca să schimbi brutal regulile după care a trăit el până acum, chiar dacă nu-ţi sunt pe plac. Discută despre asta cu tatăl lui şi abia când ai şi avizul acestuia deschide discuţia în trei. Cu tact, cerându-i părerea copilului (”Ce ai spune dacă…”), fără să-i impui ceva. Cu răbdarea treci marea.

Nu te chinui să intri pe sub pielea lui   

Nu există mamă naturală perfectă, darmite mamă vitregă perfectă! Fii tu însăţi, nu încerci să îi intri în graţii răsfăţându-l, îndeplinindu-i orice dorinţă sau moft. Copiii au nevoie de repere. Este esenţial să impui limite, dar cu blândeţe.

Respectă ceea ce îl leagă de mama lui

Poate se plânge că îi este dor de mama. Sau evocă momente din viaţa lui alături de ea (şi a actualului tău soţ). ”Tati, îţi aduci aminte ce cadouri grozave mi-a luat mami anul trecut, de ziua mea?” . Nu lua amintirile şi sentimentele faţă de cea care i-a dat zile drept o sfidare la adresa ta. O familie recompusă presupune ca cei doi soţi să-şi construiască viitorul comun fără a respinge trecutul fiecăruia dintre ei.

Nu uita că viaţa lui a fost dată peste cap

Tata şi mama nu se mai iubesc. Nu mai locuiesc împreună. Tata iubeşte o altă femeie, are o altă casă, în care el (copilul) trebuie să-şi petreacă de acum încolo week-endurile, sau o parte din vacanţă, sau cea mai mare parte a vieţii. Nu este deloc simplu pentru el să accepte schimbarea radicală. De aceea este important să aibă un colţ al lui în noua casă a tatălui său, şi asta cu atât mai mult dacă în casă locuiesc şi copiii mamei vitrege. Foarte important: lasă-ţi soţul să petreacă singur cu copilul său  câteva ore.

Limitează amestecul mamei lui în viaţa voastră

Poţi avea relaţii amicale cu mama copilului, dar cu condiţia ca aceasta să nu exagereze – un telefon sau două, când fiul/fiica ei îşi petrece week-endul la tata este de bun simţ. Dar să nu permiţi să vină în vizită neinvitată sau, şi mai rău, neanunţată, chiar dacă asta i-ar face plăcere copilului ei. Fii liniştită, copiii înţeleg o astfel de situaţie şi o acceptă. Cu condiţia să fii civilizată şi să nu o critici pe mama lui – nu ar avea cum să-i placă!