Despre bucătăria malteză

De-a lungul secolelor, bucătăria malteză a fost influențată de geografia și situația politică a țării. Fiind o insulă, Malta trebuia să fie oarecum autosuficientă, dar a beneficiat și de poziția sa de-a lungul unor rute comerciale importante, absorbind aromele negustorilor care treceau pe acolo.

Puterile ocupante și-au adus obiceiurile culinare, ceea ce a dus la încorporarea în mâncarea malteză a unor elemente din bucătăria siciliană, din Orientul Mijlociu și din bucătăria arabă. 

Cavalerii Sfântului Ioan – care au venit din Franța, Spania, Italia și nu numai – sunt responsabili pentru alte feluri de mâncare care au fost modificate și adaptate pentru a deveni mâncare tradițională în Malta. Când britanicii au venit în anii 1800, au adus și ei propriile gusturi.

Rezultatul tuturor acestor influențe și circumstanțe sunt mâncărurile malteze care sunt pline de savoare, prospețime și surprize ocazionale. Iată o privire asupra câtorva dintre mâncărurile care ne-au plăcut în timpul călătoriei noastre în frumoasele insule.

Mâncăruri pe care să le încerci în Malta 

Ftira

Ftira, pâinea malteză, este un element de bază al bucătăriei malteze. Această pâine lejeră în formă de disc este disponibilă peste tot, de la baruri de gustări până la restaurantele de tip „sit-down”.

EXCLUSIV | Tinerii răniţi de Vlad Pascu fac reconstituirea drumului din noaptea accidentului. „Era singura lor alternativă, iar autorităţile locale sunt responsabile”, acuză doi experţi celebri
Recomandări
EXCLUSIV | Tinerii răniţi de Vlad Pascu fac reconstituirea drumului din noaptea accidentului. „Era singura lor alternativă, iar autorităţile locale sunt responsabile”, acuză doi experţi celebri

Pâinea ftira este folosită de obicei pentru sandvișuri. În mod tradițional, se consumă cu umpluturi cu aromă puternică, cum ar fi ton, ceapă, capere murate, măsline și brânzeturi cu piper. O poți găsi cu șuncă, ou și brânză ca parte a unui sandviș pentru micul dejun.

Ftira gozitan

La fel ca multe culturi europene, maltezii își iubesc pâinea și o consideră o parte importantă a moștenirii lor. Aceasta a luat naștere în secolul al XVI-lea de la oamenii muncii care trebuiau să profite la maximum de resursele sărace și foloseau cuptoare comune pentru a-și coace pâinea. Deși cuptoarele nu mai există, ftira rămâne populară.

Pâinea este atât de importantă ca aliment tradițional al Maltei încât țara a lansat o petiție pentru a o include pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, alături de alimente și băuturi din alte țări, cum ar fi cultura berii din Belgia și dieta mediteraneană.

Pastizzi

Cea mai populară mâncare de stradă din Malta este pastizzi, o prăjitură crocantă.

Pastizzi sunt de obicei în formă de diamant și sunt făcute cu o patiserie malteză asemănătoare cu aluatul phyllo grecesc ușor și crocant.

Se pare că sunt consumate în orice moment al zilei, de la micul dejun până la gustări de bere.

Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească
Recomandări
Cum să vorbim despre Gaza? Irelevanța europeană și irelevanța românească

Cel mai adesea, aceste bunătăți savuroase sunt umplute fie cu piure de mazăre, fie cu ricotta. Există și alte arome de pastizzi, printre care mere, anșoa, spanac, carne de vită în conservă și multe altele.

Lampuki

Fiind o insulă, peștele a fost întotdeauna o parte importantă a dietei. Unul dintre cele mai populare este lampuki, un pește alb cărnos, cunoscut și sub numele de dorado, pește delfin sau mahi mahi în alte țări.

Lampuki este popular la grătar, într-un sos gros cu infuzie de usturoi și în plăcintă. Plăcinta Lampuki (Torta tal-Lampuki) combină peștele cărnos cu măsline și legume într-o plăcintă din aluat scurt.

Aljotta

Dacă plăcinta de lampuki nu este pe placul tău, ia în considerare să încerci tocănița de pește numită alijotta. Este un fel de bouillabaisse de pește și roșii care își obține aroma dintr-un amestec de ierburi, usturoi și citrice, precum și din oasele de pește care sunt adăugate pentru a face supa robustă. Într-o țară devotat catolică precum Malta, această supă este deosebit de populară în timpul Postului Mare.

Kinnie

Făcută din portocale amare chinotto mediteraneene malteze și extracte de pelin, Kinnie, o băutură răcoritoare, are note ierboase, amare, care au sens pe baza culorii sale maro-portocalii. Rețeta sa secretă include o serie de arome și ingrediente, inclusiv anason, rubarbă, vanilie și lemn dulce.

Preşedintele chinez Xi Jinping, întâmpinat cu o horă sârbească pe aeroportul din Belgrad. VIDEO
Recomandări
Preşedintele chinez Xi Jinping, întâmpinat cu o horă sârbească pe aeroportul din Belgrad. VIDEO

Kinnie a fost introdus pentru prima dată în 1952 ca o alternativă la numeroasele băuturi cu cola care au fost fabricate după cel de-al Doilea Război Mondial. Se pare că este băutura fără alcool preferată a Maltei.

Qassatat

Asemănătoare cu pastizzi, dar mai mari și puțin mai puțin calorice, qassatat sunt plăcinte mici umplute cu ricotta, mazăre pisată sau o varietate de alte umpluturi. 

Ca și pastizzi, qassatat sunt delicioase și chiar mai sățioase.

Qassatat fac parte din bucătăria de aici încă de pe vremea Cavalerilor Sfântului Ioan. Dovezile arată popularitatea produselor de patiserie umplute coapte în cuptor aici cel puțin din secolul al XVI-lea. 

Cisk

Ċisk (pronunțat Chisk) este cea mai populară bere locală din Malta. Lagerul său auriu este ușor de băut, ceea ce o face o băutură ideală sub soarele mediteranean, deoarece este răcoritoare într-o zi călduroasă.

Imqaret

Un produs de patiserie cu umplutură de curmale, imqaret este un dulce tradițional. Imqaret sunt prăjite și sunt de obicei infuzate cu lichior de anason și note de citrice.

Imqaret sunt de origine arabă, introduse în Malta cândva între secolele IX și XI. Numele imqaret înseamnă „în formă de diamant”, deși astăzi au adesea o formă mai degrabă dreptunghiulară.

Stuffat tal-Fenek

Iepurele tradițional maltez, cunoscut de localnici sub numele de Stuffat tal-Fenek, este un produs de bază în bucătăria malteză. Este parte integrantă a culturii și a vieții de familie şi este considerat chiar mâncarea națională a Maltei.

Această rețetă de iepure fiert la foc mic este cât se poate de tradițională, existând încă de pe vremea Cavalerilor Sfântului Ioan. 

Folosește ingrediente care se regăsesc în multe alte mâncăruri malteze, inclusiv legume locale, cum ar fi roșii, morcovi și ceapă, împreună cu usturoi și vin roșu. Carnea este gătită la foc mic și lent până când este atât de fragedă încât cade de pe os.

Bigilla

Bigilla este o mâncare tradițională malteză făcută din piure de fasole. Există multe variante diferite, dar majoritatea rețetelor includ fasole, ulei de măsline, usturoi, ierburi și condimente. Bigilla se servește ca gustare sau aperitiv și se consumă de obicei ca tartinabil pe ftira.

Gbejna cu capere și măsline

Procesul de preparare a ġbejna este specific. După ce se încheagă, brânza este așezată într-o matriță făcută din trestie uscată, deși acum se folosește adesea plastic. 

Se așază într-o cameră ventilată sau într-o cutie protejată de o plasă specială pentru țânțari, pentru a împiedica insectele să ajungă la ea. Brânza proaspătă este apoi depozitată în propriul zer, așa cum se întâmplă în cazul mozzarella de bivoliță italiană.

Brânza ġbejna se usucă timp de 2-3 zile la soare, rezultând o brânză mai tare, cu un gust de nucă. Unele ġbejna uscate la uscat sunt transformate în brânzeturi cu piper, acoperindu-le cu piper negru zdrobit și maturându-le cu sare și oțet.

Brânzeturile sunt atât de importante aici încât există o mișcare pentru a le proteja cu o certificare, așa cum se întâmplă cu Champagne în Franța sau Parmigiano-Reggiano în Italia.

Biskuttini tar-Rahal

Biscuiții sătești – cunoscuți sub numele de Biskuttini tar-Rahal în Malta – sunt un deliciu ispititor care amintește foarte mult de turta dulce.

Biscuiții moi au arome de scorțișoară, cuișoare și anason, precum și o notă de citrice. Sunt disponibili tot timpul, dar sunt cei mai tipici la botezuri. Au în general vârtejuri de glazură albă sau de alte culori deschise, dar sunt decorați în albastru sau roz în onoarea copilului care este botezat.

Qaghaq tal-Ghasel

Un alt deliciu maltez este Qaghaq tal-Ghasel, inele din melasă (sau miere). Servite din punct de vedere istoric de Crăciun, au devenit atât de populare încât acum se prepară tot anul. Deși sunt adesea numite inele de miere, Qaghaq tal-Ghasel nu conțin de fapt miere, dar sunt dulci.

Inelele de melasă sunt un produs de patiserie în formă de inel umplut cu aromele sărbătorilor – scorțișoară, cuișoare, anason și un pic de citrice, combinate cu melasă. Partea de sus a aluatului este tăiată, permițând umpluturii să se scurgă. Arată ca niște covrigi care se revarsă cu umplutură.

Imqarrun il-Forn

Un fel de mâncare de paste cu sos de roșii, imqarrun il-Forn este în mod tradițional maltez, dar probabil își are originile în Sicilia. 

Oricum ar fi, fiecare bunică malteză are propria rețetă de macaroane malteze la cuptor.

Ingredientele sunt, în principiu, paste și sos bolognese, cu ouă amestecate pentru a ține totul împreună și brânză. Apoi totul se coace la cuptor. Rezultatul este ca o încrucișare între lasagna și paste bolognese.

Kapunata

Kapunata este un fel de mâncare care arată clar influența vecinilor Maltei asupra mâncării sale – capunata este disponibilă la doar câțiva kilometri distanță, în Sicilia, în timp ce ratatouille este modul în care este cunoscut acest fel de mâncare în Provence, Franța.

Acest fel de mâncare vegetariană a fost un preparat de bază în Malta, cel puțin din secolul al XVIII-lea. Preparat cu roșii, vinete, ardei, capere, ceapă, măsline și usturoi, kapunata este picantă. 

Legumele sunt fierte până când formează un sos gros și poate fi servită rece sau caldă. 

Orice ai decide să încerci, asigură-te că vizitezi totul la pas și încerci din toate bunătățile care îți fac cu ochiul.

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi ce să vizitezi în Monaco. Cele mai apreciate obiective turistice!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

andreea28s   •   09.01.2024, 11:29

daca puneati si poze la fiecare mancare era mai "delicios" articolul

Costica2023   •   04.01.2024, 09:05

nsula oferă numeroase plaje cu nisip auriu și ape cristaline, cum ar fi plajele din Mellieha, Golden Bay și Blue Lagoon, care sunt ideale pentru relaxare și sporturi acvatice

Costica2023   •   04.01.2024, 09:03

Capitala Maltei, Valletta, este un oraș fortificat impresionant, inclus în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, cu străzi pitorești, catedrale grandioase și palate istorice

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader și pistă de biciclete
FANATIK.RO
Orașul din România cu parc de 20 de milioane de euro. Va avea lac, debarcader și pistă de biciclete
A rupt tăcerea! Primele declarații după zvonurile divorțului dintre Nicoleta Luciu și soțul ei: „Ne afectează pe noi, dar mai ales pe familiile noastre. Este foarte deranjantă treaba asta...”
Viva.ro
A rupt tăcerea! Primele declarații după zvonurile divorțului dintre Nicoleta Luciu și soțul ei: „Ne afectează pe noi, dar mai ales pe familiile noastre. Este foarte deranjantă treaba asta...”
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Libertateapentrufemei.ro
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
GSP.RO
Ion Țiriac n-a mai răbdat și a dat în judecată statul român » Suma revendicată + Apare pe listă și numele lui Gigi Becali
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o fac și care poate distruge hainele
FANATIK.RO
Cât detergent se pune în mașina de spălat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane o fac și care poate distruge hainele
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Știrileprotv.ro
Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Unica.ro
Petrecerea de după Gala MET a fost o nebunie! Vedetele au renunțat la rochiile elegante și s-au afișat în ținute sumare. Rita Ora a lăsat totul la vedere! FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Florin Piersic, în stare gravă. Medicii i-au scos stimulatorul cardiac şi proteza de la genunchi: actorul avea septicemie
Observatornews.ro
Florin Piersic, în stare gravă. Medicii i-au scos stimulatorul cardiac şi proteza de la genunchi: actorul avea septicemie
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte
HOROSCOP
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI