Cuprins:
Numărul de cazuri de gripă poate crește rapid
Suntem la începutul sezonului gripal, potrivit datelor INSP, au fost aproape o sută de mii de cazuri de infecții respiratorii: gripă clinică, IACRS și pneumonii, în săptămâna 2-8 decembrie.
Dintre acestea, au fost înregistrate 794 de cazuri de gripă clinică la nivel național, aproape dublu față de ultima săptămână din noiembrie.
În acest context, dr. Mihai Craiu, avertizează pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pe care o administrează, asupra gravității acestei boli.
„Imaginea de mai jost este o poză a registrului asistentelor din Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC (Pediatrie) de astăzi dimineață.
Din primele 8 teste ale zilei 3 au fost pozitive (unul pentru gripă A și 2 pentru gripă B). Și ce dacă?
Câteva cazuri, asta este…
Păi nu este chiar așa… Deoarece știm din cifrele învățate în pandemia de COVID19 că o rată de pozitivitate de peste 20% a testelor efectuate se asociază cu risc de circulație intensă a virusului respectiv în comunitatea dată.
Adică este de așteptat, acum când ne vom duce în locuri foarte aglomerate, eventual în spații închise, să crescă numărul de cazuri de gripă foarte rapid, într-o populație practic nevaccinată”, susține medicul pediatru.
Vaccinare antigripală
Asta și pentru că tot mai puțini adulți se vaccinează sau își vaccinează copiii împotriva gripei. Deși vaccinurile antigripale pot fi luate gratuit din farmacii, cu rețetă de la medicul de familie sau de la cel specialist, pentru anumite categorii de persoane.
Este vorba despre:
- copiii cu vârste între 6 luni și 18 ani.
- femeile gravide.
- persoanele adulte (18 – 65 de ani) care suferă de boli cronice
- persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
- personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
În plus, vaccinul gripal este 50% compensat pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 45 ani și 65 de ani, fără boli cronice.
„Pentru cine crede că gripa e un moft și prevenția prin vaccinare este o prostie fac invitația să vină la noi la spital, să vadă copiii cu miozită acută, care nu mai pot merge, sau cazurile de gripă la sugar complicate cu empiem pleural sau cu insuficiență respiratorie gravă, ventilați mecanic.
Oameni buni, gripa o putem preveni respectând câteva precauții, evitând aglomerația, făcând vaccinul (eu și toată familia mea am făcut deja vaccinul de anul acesta) și spălând mâinile!”, avertizează medicul Mihai Craiu.
Ce să facem dacă apare gripa
Gripa este o boală virală, contagioasă, determinată de mai multe tipuri de virusuri, printre care A, B sau C.
Uneori, complicațiile afecțiunii pot duce și la deces. Gripa are un debut brusc, cu simptome agresive: febră mare, tuse seacă, dureri musculare, dureri de cap.
„Dacă totuși pare că a apărut un caz de gripă în familie ar trebui făcute imediat un consult medical și testare, deoarece în primele câteva zile de la debut ar putea funcționa tratamentul cu antivirale pentru bolnav și profilaxia, cu aceleași antivirale, la contacții apropiați din casă”, mai adaugă dr. Mihai Craiu.