De Alina Serea,

Loboda conține multe vitamine și săruri minerale și este folosită în rețete precum ciorbe, salate și plăcinte. Iată 10 dintre cele mai apreciate feluri de mâncare cu lobodă.

Lobodă – proprietăți și beneficii

Loboda conţine vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, carotenoizi, proteine, zinc, seleniu, triptofan şi fibre alimentare, toate acestea fiind benefice sănătăţii.

Totuși, la fel ca şi spanacul, loboda conţine foarte mult acid oxalic. Şi din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale.

Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietăţi în fixarea calciului în organsim. De asemenea, ajută la întărirea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor.

Prin conţinutul foarte mare de vitamina C, loboda ajută în regenerarea celulară şi ajută la întărirea sistemului imunitar.

Pentru că este bogată în fibre alimentare, loboda ajută în reglarea digestiei, poate preveni constipaţia şi împiedică apariţia hemoroizilor. De asemenea, loboda are acţiune diuretică, depurativă, este remineralizantă, emolientă şi vitaminizantă.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Când se culege loboda

Loboda de grădină este o plantă anuală a cărei culoare poate fi galbenă, verde sau roșie. Tulpina ajunge la înălțimea de peste 1 metru și are flori foarte mici, de culoare verde sau roșiatică.

Loboda se culege cât este încă foarte fragedă, de la începutul lunii aprilie și până la finalul lunii mai.

Rețete cu lobodă

Alături de leurdă și urzici, loboda este una dintre cele mai îndrăgite plante de primăvară. Una dintre cele mai cunoscute rețete cu loboda este ciorba de loboda. Aceasta se poate în mai multe feluri, în funcție de gusturi și preferințe. Pe lângă mult îndrăgita ciorbă de lobodă mai sunt însă și alte feluri de mâncare la fel de apreciate.

Ciorbă de lobodă roșie

Ciorbă de lobodă roșie - Aranjament cu lingură de lemn si stergar traditional romanesc
Ciorbă de lobodă roșie

Ingrediente:

  • 5-6 legături de lobodă roşie,
  • două legături de ceapă verde,
  • două legături de usturoi verde
  • un morcov
  • sucul de o lămâie (sau după gust)
  • o legătură de leuștean

Mod de preparare:

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Se spală bine loboda, în câteva ape, apoi se taie fideluţă şi se pune deoparte. Între timp, ceapa verde şi usturoiul verde se taie rondele, un morcov se rade sau se taie. Ceapa se căleşte foarte puţin, în 4 linguri de ulei, se adaugă usturoiul, morcovul, după care se toarnă apa. Legumele se fierb şi după ce sunt făcute, atunci se adaugă loboda şi se lasă să dea doar în câteva clocote. Se pune zeama de la o lămâie, iar la final se adaugă leuştean tăiat.

Ciorbă de lobodă cu orez

Ciorbă de lobodă cu orez
Ciorbă de lobodă cu orez

Ingrediente:

  • 5 legături lobodă verzi și roșii
  • 500 ml borș sau zeamă de varză acră
  • 1 ceapă
  • 1 legătură usturoi verde
  • 1 lingură orez
  • 1 gălbenuș
  • 100 ml smântâna
  • 1 legătură mărar verde
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Puneţi la fiert în 2 litri de apă orezul împreună cu ceapa curăţată şi tocată mărunt. Adăugaţi sare şi, când orezul e fiert de jumătate, puneţi frunzele de lobodă, spălate şi tăiate în fâşii mai mari. Când ingredientele s-au înmuiat, adăugaţi borşul sau zeama de varză şi, înainte de servire, după ce aţi luat oala de pe foc, puneţi treptat în ciorbă amestecul de gălbenuş cu smântână. Presăraţi mărar verde tocat.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Borș de lobodă

Ciorbă de lobodă
Ciorbă de lobodă

Ingrediente:

  • 7-8 legături lobodă roşie
  • 1 legătura ceapă verde
  • 2-3 cartofi de mărime potrivită
  •  2 morcovi
  • 1 legătura leuştean
  • 1 legătura pătrunjel
  •  sare
  •  piper
  •  2 lingurite ulei de măsline
  • 3-5 linguri smântână
  •  500 ml borş

Mod de preparare:

Se spală bine loboda și se pune în aproximativ 2 litri de apă clocotită cu o linguriţă de sare. . Se lasă să dea în câteva clocote şi se scoate din oala în care a fiert, apoi se pune la scurs în sită.

Se spală ceapa, morcovii şi cartofii, se taie cubuleţe potrivite şi se pun să fiarbă în zeama de lobodă. După ce au fiert, se toacă loboda şi se pune peste legumele fierte. Se condimentează cu sare şi puţin piper şi se lasă să clocotească.

Separat, se pune borșul la fiert și se auaugă în oala cu ciorba de lobodă. Se adaugă leuştean şi pătrunjel din abundenţă şi se serveşte cu smântână.

Ciorbă de lobodă cu zdrențe de ou

Rețete cu lobodă - Ciorbă de lobodă cu ou și smântână
Rețete cu lobodă – Ciorbă de lobodă cu ou și smântână

Ingrediente:

  • 2-3 legături lobodă roșie
  • 1 legătura mărar
  • 1 legătura pătrunjel
  • 1 legătură ceapă verde
  •  1-2 cartofi
  •  un morcov
  •  o albitură
  •  1-2 ouă

Mod de preparare:

Se toacă legumele și se pun la fiert în apă cu un praf de sare. Loboda roșie se spală bine și se taie în fâșii late. Apoi, separat, se pune la fiert borșul. Se amestecă toate și se mai lasă la fiert câteva minute. Separat, se bat ouăle.

Se toarnă ouăle puțin câte puțin în borș, amesstecând cu furculița. Vor rezulta zdrențe de ou coagulat, ca niște tăiței mai mici. Ciorba de lobodă se poate servi cu smântână sau mămăliguță.

Supă cremă de lobodă

Supă cremă de lobodă
Supă cremă de lobodă

Ingrediente:

  • 1 kg lobodă verde (sau roșie)
  • 2 legături ceapă verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2 legături mărar
  •  sare
  •  1 praf piper alb
  • 2 lingurițe făină
  • 2 lingurițe ulei

Mod de preparare:

Loboda bine spălată se pune la fiert în apă cu sare.Trebuie să dea în câteva clocote, iar după ce s-a înmuiat, se lasă să se scurgă într-o sită. Se spală ceapa verde şi verdeaţa şi se toacă fin. Într-o altă oală se pune uleiul, verdeaţa tocată, se înăbuşe şi se adaugă făina, amestecându-se continuu. Loboda fiartă se pasează cu blenderul şi se amestecă cu verdeaţa şi zeama în care a fiert loboda. Se condimentează cu sare şi un praf de piper alb. Supa cremă de lobodă se ornează cu pătrunjel verde şi mărar şi se serveşte caldă cu crutoane.

Plăcintă cu lobodă

Rețete cu lobodă - Plăcintă cu lobodă pe tocător de lemn
Rețete cu lobodă – Plăcintă cu lobodă

Ingrediente:

  • foi de plăcintă
  • 7-8 legături de lobodă
  • 1 ceapă
  • 1 pahar de ulei
  • 3 linguri orez
  • verdeaţă
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Loboda se spală în câteva ape, se toacă. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei încins, apoi se adaugă loboda şi orezul. Se fierbe 10 minute, se adaugă verdeaţa tocată mărunt, se potriveşte de sare şi piper. In tava unsă cu margarină se întind 3-4 foi de plăcintă unse individual cu unt topit sau cu ulei, se întinde umplutura de lobodă şi deasupra se pune încă 2-3 foi de aluat. Se stropeşte cu puţină apă. Se lasă la cuptor la foc potrivit aproximativ 40 de minute.

Sarmale în frunze de lobodă

Retete cu loboda- sarmale in farfurie alba, pe masa de lemn, alaturi de multe verdeturi
Retete cu loboda

Ingrediente:

  • 10-12 legături de lobodă
  • 700 g de carne tocată de vită
  • 2 cepe roșii
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ceșcuță de orez
  • 2 ouă
  • 2-3 linguri de bulion
  • condimente- cimbru, ghimbir, ienibahar, busuioc.
  • 1 litru de borș
  • sare, piper

Mod de preparare:

Se toacă ceapa, usturoiul se pisează și se amestecă cu carnea tocată, cu orezul bine spălat înainte. Se amestecă apoi ouăle, bulionul și condimentele.

Frunzele de lobodă se spală bine, apoi se opăresc 1 minut în borș. Apoi se suprapun câte 3-4, în funcție de mărime. Se țin în mână și se pune în ele o lingură de carne, după care se înfășoară frunzele precum frunza de varză. Se așează sarmalele în oală, se adaugă borșul și puțină apă cu sare (sau supă de vită). Se lasă la fiert, la cuptor, la foc mic, aproximativ 2 ore. Se servesc cu iaurt și mămăliguță.

Piure de lobodă cu usturoi

Retete loboda: Boluri negre cu piure de loboda, alaturi de usturoi si paine prajita, pe masa
Piure de lobodă cu usturoi

Ingrediente:

  • 5 legături de lobodă verde sau roșie
  • puțină apă
  • 3-4 căței de usturoi
  • puțin ulei
  • 1 linguriță de făină
  • 2 linguri de smântână

Mod de preparare:

Loboda bine spălată și curățată de cozi se opărește puțin într-o cratiță. Apoi se scurge de apă. Separat se călește puțin usturoiul, se adaugă un pic din apa în care a fiert loboda, apoi se omogenizează făina. La final, se amestecă și smântâna, loboda și usturoiul. Se poate servi cu mămăliguță.

Tartă cu lobodă

Rețete cu lobodă - Tartă cu lobodă
Rețete cu lobodă – Tartă cu lobodă

Ingrediente:

  • 3-4 legături de frunze de lobodă 150 gr făină
  • 150 gr iaurt
  • 2 ouă
  • 2 lg ulei măsline
  • 70 gr brânză dulce sau urdă
  • 1 fir ceapă verde
  • mărar
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu sau praf de copt

Mod de preparare:

Se pune făina într-un bol și se amestecă cu frunzele de lobodă, care au fost spălate și tocate. Praful de copt se amestecă și el cu făina. Bicarbonatul se poate pune în iaurt.

Ceapa verde, mărunțită, mărarul și brânza de adaugă peste. Deasupra se pun ouăle bătute înainte cu iaurtul și uleiul de măsline. Tot amestecul se pune în tavă și se pune la cuptor. Se lasă la cuptor până când se rumenește puțin deasupra.

Salată de lobodă

Salată de lobodă
Salată de lobodă

Ingrediente:

  • 3 bucheţele de lobodă roşie
  • o mână se frunze de spanac proaspăt
  • o legătură de ridichi
  • o jumătate de căpăţână de salată verde
  • 2-3 fire de ceapă verde
  • zeama de la o lămâie
  • ulei de măsline
  • sare după gust

Mod de preparare:

Toate frunzele, ceapa şi ridichile se spală bine şi se curăţă. Verdețurile şi ceapa se toacă grosier şi ridichile se taie felii. Se pune uleiul, zeama de la o lămâie, sarea şi salata este gata.

Citeşte şi:

Proprietățile spanacului. Cum se mănâncă – gătit sau crud?

Leurda – ce gust are și ce rețete delicioase poți găti cu ea

Urzici – Top 10 rețete pe care să le încerci în această primăvară

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.