Mergi direct la conținut »
Mircea Cărtărescu, numit de El Pais „un fenomen editorial în consolidare în Spania”. Scriitorul român, invitat la deschiderea festivalului "Noaptea cărţilor" din Malaga
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Mircea Cărtărescu, numit de El Pais „un fenomen editorial în consolidare în Spania”. Scriitorul român, invitat la deschiderea festivalului "Noaptea cărţilor" din Malaga

Mircea Cărtărescu, numit de El Pais „un fenomen editorial în consolidare în Spania”. Scriitorul român, invitat la deschiderea festivalului „Noaptea cărţilor” din Malaga

Mircea Cărtărescu a participat la dialogul de deschidere al festivalului "Noaptea cărţilor", din Malaga. Festivalul ajuns la cea de-a cincea ediţie a avut cea mai mare participare din istorie, aproximativ 10.000 de oameni. Despre prezența scriitorului român la eveniment a relatat ziarul spaniol El Pais, cel mai citit cotidian generalist din Spania. 

De Octavian Cojocaru,

Sâmbătă, autorul „Solenoid” a vorbit cu scriitorul şi traducătorul Carlos Pranger, scrie El Pais. Ziariștii spanioli l-au numit pe Cărtărescu „un fenomen editorial în consolidare în Spania”, în articolul care a apărut în ediția online a ziarului.

Cotidianul spaniol El Pais a scris, în articolul dedicat dialogului inaugural al scriitorului român cu traducătorul Carlos Pranger, că acesta „reclamă uimirea copilăriei ca o metaforă a marii literaturi”.

„A vorbit, şi mult, de poezie, pe care a situat-o ca pe o paradigmă a artei şi pe care a definit-o ca «acel organ vital» care te invită să priveşti nu în cărţi, ci în reflectarea privirii copilului, «magică» şi «miraculoasă»”, a mai scris El Pais.

I-a cucerit pe spanioli cu „Solenoid”

În Spania, o țară în care „Don Quijote” este în patrimoniu și atrage de o mie de ori mai mult decât Dracula, Mircea Cărtărescu are locul lui bine definit printre autorii de cărți străini, cu priză la public. Recent, un reporter Libertatea a dat o tură prin librăriile din Marbella, unde romanul „Solenoid” al scriitorului român se vinde ca pâinea caldă.

În 2017 a fost desemnată „Cartea anului” în Spania. Romanul a cucerit apoi America Latină, a fost tradus și în bulgară, suedeză, engleză și germană.


Citește și:

Cărtărescu, boom în patria lui Cervantes! Scriitorul român i-a impresionat pe spanioli cu „Solenoid”, o carte care „îți ajunge ușor la inimă”

Close
Închide
  Close