Oamenii de știință din cadrul Societății europene de gastroenterologie, hepatologie și nutriție pediatrică (European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) au făcut un apel la reformularea modului în care sunt comercializate produsele fără gluten astfel încât acestea să aibă același conținut ca și cele pe care le înlocuiesc.

Alimentele fără gluten, sărace nutrițional

Avertizarea privind conținutul sărac din punct de vedere nutrițional al alimentelor fără gluten vine în urma unei evaluări a 654 de produse aparținând 25 de mărci, comparate cu variante similare care conțineau gluten. Potrivit rezultatelor, alimentele fără gluten aveau un conținut semnificativ mai mare de grăsimi și o compoziție mai săracă din punct de vedere nutrițional în comparație cu cele obișnuite.

De asemenea, s-a constatat că multe dintre produsele cu gluten — în special cele de panificație, paste, pizza și făină — conțineau de trei ori mai multe proteine decât variantele înlocuitoare, fără gluten.

Cercetătorii avertizează că dezechilibrul este atât de sever încât ar putea avea impact asupra dezvoltării copiilor și ar crește riscul de obezitate infantilă.

”Deoarece din ce în ce mai multe persoane urmează o dietă fără gluten pentru a gestiona în mod eficient boala celiacă, este imperativ ca alimentele comercializate drept înlocuitori să fie reformulate pentru a fi siguri că acestea au cu adevărat valori nutriționale similare”, a declarat dr. Joaquim Calvo Lerma, cercetător în cadrul societății menționate. ”Acest lucru este important în special pentru copii, în cadrul unei diete echilibrate esențială pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă”, a completat acesta.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

Dr. Naveed Sattar, specialist în boli metabolice și profesor la Universitatea Glasgow, a declarat la rândul său că un produs vândut drept aliment fără gluten nu înseamnă că acesta este sănătos. ”Deoarece un produs alimentar este etichetat fără gluten nu înseamnă neapărat că este mai sănătos, iar consumatorii trebuie să fie informați cu privire la conținutul de grăsimi saturate, zaharuri, proteine și fibre”, a spus acesta. Medicul a menționat de asemenea că persoanele ”care nu sunt obligate să mănânce produse fără gluten, pentru că nu au o boală intestinală care ar putea fi ameliorată prin consumul acestora, nu ar trebui să se orienteze către dietele fără gluten”.

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"
GSP.RO

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială