De cele mai multe ori, vederea de aproape este prima afectată atunci când începem să ne pierdem flexibilitatea mușchilor oculari. Asta duce la apariția unei afecțiuni numită presbiopie, care este descrisă ca fiind pierderea capacității ochilor de a focaliza obiectele apropiate și care apare în mod natural, odată cu vârsta. Contrar opiniei populare, presbiopia este o afecțiune comună, ce poate apărea chiar dacă până acum nu ai avut probleme cu vederea.

Probabil că acum te întrebi dacă este momentul să accepți faptul că vederea ta nu mai este atât de clară cum obișnuia să fie și dacă nu cumva ai nevoie de ochelari pentru citit. Dar cum anume ne ajută ochelarii pentru citit și cum putem ști cu siguranță când a venit timpul să ne alegem prima pereche de ochelari?

Cum ne ajută ochelarii pentru citit?

Ochelarii pentru citit sunt, așa cum le spune și numele, ochelari care te ajută să citești sau să vezi mai bine obiectele de aproape. Pot fi folosiți atunci când citești, folosești telefonul, calculatorul, sau faci orice altă activitate care iți solicită vederea de aproape.

Tipul acesta de ochelari poate fi cumparat direct din magazin, cu sau fară o rețetă de la medicul oftalmolog. Ochelarii cumpărați fără rețetă sunt mai potriviți pentru persoanele care au aceeași dioptrie la ambii ochi și nu suferă de astigmatism, o alta afecțiune ce poate cauza vedere încețoșată. De obicei, aceștia sunt disponibili cu dioptrii de până la +4. Dacă nici lentilele cu dioptrie de +4 nu par să te ajute, este recomandat să consulți un medic oftalmolog pentru a îți prescrie dioptria potrivită.

Ceea ce trebuie să reții atunci când iți cumperi ochelari pentru citit este că dioptriile încep de la +1 și cresc cu 0.25. Cea mai bună metodă să testezi o pereche de ochelari pentru citit este să folosești o revistă pe care să o ții la aproximativ 25-30 cm distanța de față. Dioptria care te ajută să citești cu ușurință textul de pe pagină este cea pe care trebuie să o alegi. Asigură-te că nu alegi o dioptrie prea mare, pentru că asta poate afecta și mai mult vederea.

Acum că știi cum funcționează ochelarii pentru citit și cum să iți alegi perechea corecta, e timpul să discutăm despre semnele care avertizează că e timpul să iți cauți prima pereche de ochelari de citit.

Ai dureri de cap frecvente

Atunci când încerci să citești fără ochelarii potriviți, mușchii oculari trebuie să depună un efort suplimentar; lucru care duce de multe ori la ochi iritați, uscați, obosiți sau înlăcrimați. Dacă nu ai grijă, poți ajunge să-ți forțezi ochii prea mult și să apară dureri de cap sau, uneori, chiar și greață. Dacă simți că începe să te doară capul atunci când folosești calculatorul sau citești, este un semn clar că ai nevoie de ochelari pentru citit.

Când trebuie să citești o perioadă lungă de timp sau să te concentrezi pe lucruri ce îți solicită vederea de aproape, amintește-ți să faci pauze din când în când. Ocazional, ridică-ți privirea și concentrează-te pe obiecte aflate la distanță pentru 20-30 de secunde. În felul acesta, ochii tăi vor fi mai puțin solicitați și durerile insuportabile de cap vor începe să treacă.

Nu poți citi cum trebuie

Cel mai evident semn că ai nevoie de ochelari pentru citit este atunci când observi că începi să strângi din ochi oricând vrei să citești o carte sau revistă. Când „faci ochii mici”, prin ei pătrunde mai puțină lumină, iar astfel reușești să focalizezi mai bine textul pe care îl citești. Aceasta este, însă, o soluție temporară, pentru că vederea ta va fi din ce în ce mai precară dacă nu o corectezi la timp.

Dacă observi că nu poți citi cum trebuie textul dintr-un ziar, e un semn clar că ai nevoie de ochelari pentru citit. Soluțiile precum strânsul din ochi sau ținutul ziarului la distanță sunt doar temporare. Până la urmă, brațele tale se pot întinde pe o distanță limitată și nu e deloc confortabil să simți că faci exerciții pentru brațe de fiecare data când încerci să citești ceva.

Obiectele apropiate par mereu încețoșate

În timp, vederea de aproape va începe să iți facă probleme și în alte momente decât atunci când citești o carte sau lucrezi la calculator. Sigur, faptul că nu poți citi cum trebuie este unul dintre cele mai evidente motive, pentru că poate afecta foarte ușor munca, dar nu este singurul.

Dacă lucrurile încep să devină din ce în ce mai încețoșate și neclare atunci când te apropii de ele, este un semn că ai probleme cu vederea de aproape. Data viitoare când mănânci, concentrează-te pe farfuria din fața ta. Poți distinge clar fiecare bob de mazăre sau bucățică mica de mâncare, sau toate par doar o grămăjoară colorată? Dacă a doua opțiune e răspunsul tău, atunci ai nevoie de ochelari pentru citit cât mai repede.

Ai depășit vârsta de 40 de ani

Cu siguranță și oamenii tineri pot avea nevoie de ochelari pentru citit, însă presbiopia este o afecțiune care apare mult mai frecvent la persoanele peste 40 de ani. Primele simptome încep să apară după vârstă de 40 de ani și, dacă afecțiunea nu e corectată, se va agrava în timp.

Ochelarii pentru citit sunt cea mai bună soluție pentru a ține presbiopia sub control, așa că e bine să iți iei o pereche încă de la primele simptome.

Te simți din ce în ce mai obosit

Cititul în timpul serii este o metodă cunoscută de a te face să adormi și poate fi o metodă bună să te odihnești mai bine. Totuși, dacă te simți obosit atunci când citești sau lucrezi la calculator în timpul zilei, atunci e cazul să verifici dacă vederea ta de aproape nu are nevoie de corecție.

Caută o pereche de ochelari confortabilă, potrivită dioptriilor tale, care te va ajuta să iți păstrezi concentrarea atunci când faci activitățile de zi cu zi.

EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Ce a spus Merkel despre Halep pe holurile Parlamentului European: „Mereu mă oprește și mă întreabă”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Observatornews.ro
Fraţi români, executaţi pe malul unei bălţi de pescuit, în Belgia. Un fost ofiţer de poliţie i-ar fi ucis pe cei doi
Horoscop 5 martie 2021. Vărsătorii sunt dornici de interacțiuni cât mai diverse, de ieșiri interesante
HOROSCOP
Horoscop 5 martie 2021. Vărsătorii sunt dornici de interacțiuni cât mai diverse, de ieșiri interesante
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Știrileprotv.ro
Pfizer face concedieri în Belgia şi transferă activităţile în România. Detalii aici
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Telekomsport
Gimnasta de aur a ţării a dispărut fără urmă. Când a fost văzută ultima oară şi indiciul descoperit
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferte speciale pentru femei și tombolă cu premii, în luna martie (Publicitate)