Ospătează-te fără griji!

Excesele alimentare din timpul sărbătorilor, abundența de mâncăruri grase, dulci, sărate, alcoolul și băuturile carbogazoase din belșug, toate acestea pot duce la probleme cardiovasculare și digestive grave. Diabeticii riscă să aibă parte de creșteri necontrolate ale glicemiei. Până și cei aparent sănătoși pot avea de suferit în urma consumului de alcool, pancreatita acută fiind una dintre afecțiunile-vedetă în secțiile de primiri urgențe; la fel și crizele biliare. De șorici nici măcar nu au voie să se atingă cei ce se știu cu gută, reumatism, afecțiuni intestinale. Nu uita să-ți iei la timp medicamentele, daca te afli in tratament pentru afectiuni acute sau cronice!

Unde duce lăcomia
După festin, intrăm în criză, cu dureri în capul pieptului, în partea dreaptă a abdomenului. Și consideram aceste dureri drept crizele de stomac sau de ficat. Ne îndopăm cu medicamente inadecvate, intensificând criza și îmbolnăvind ficatul care, de altfel, nu doare aproape niciodata . De obicei, bila e direct răspunzătoare. La unele persoane, aceste simptome se pot combina cu „arsurile” de la stomacul iritat. E recomandat, deși starea de rău nu te lasă, să ieșim la plimbare în aer curat, apoi să stăm în pat. Sunt și medicamente, precum aspirina sau anti-inflamatoarele, care declanșează probleme digestive în interacțiune cu mesele copioase. Mai mult, arsurile în piept pot fi și semn al unor boli ascunse ale inimii! 

Evită „marea dramă abdominală”

Este vorba despre pancreatita acută. Poate duce chiar și la deces, dacă nu este tratată precoce și corect. Se manifestă printr-o durere suportabilă, dar persistentă în partea superioară a abdomenului. Pot apărea și vărsături intense, repetate, precum și transpirații. La risc se află cei cu pietre la fiere. Căci alimentele grase stimulează golirea veziculei biliare și eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de vărsare a bilei și pancreasului în intestin. Astfel, se declanșează o cascadă de reacții chimice în interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei și a țesuturilor din jur. În cazul pancreatitei acute cauzată de alcool, posibilitățile de tratament sunt reduse, evoluția fiind mai gravă și riscul de deces ridicat.

Mișcarea ajută în bolile digestive 

Nu sta, căci nu stai bine! Temperaturile scăzute fac din sedentarism “sport” național. E perioada în care se reactivează gastritele, crizele biliare, ulcerele, hemoroizii. Toate acestea pot declanșa dureri, sângerări, stare de vomă, greață și disconfort major în timpul eliminării bolului fecal. Situația e agravată și de lipsa aportului suficient de apă și de consumul crescut de alcool. Primul gest al multora este să apeleze la ceaiuri, tincturi și la tot felul de soluții naturiste. 

Este o atitudine total greșită! Neglijarea simptomelor de la nivelul aparatului digestiv și tratarea lor fără a solicita o evaluare medicală pot amâna diagnosticul corect, care poate fi chiar un cancer de colon sau de stomac. 

Chiar dacă este perioada sărbătorilor, poți beneficia de asistența medicală în timp util. Compartimentul de Primiri Urgențe adulți și copii din cadrul Spitalului Clinic Sanador asigură asistență medicală 24/24 prin Compartimentul Primiri Urgente cu cele 18 linii de garda și prin ambulanțele Sanador.  

Cele 18 linii de gardă sunt: cardiologie, neurologie, medicină internă, obstetrică-ginecologie, anestezie și terapie intensiva (ATI), neonatologie, pediatrie, chirurgie generală, ortopedie-traumatologie (on-call), urologie (on-call), rezonanță magnetică (RMN), computer tomografie (CT), ecografie, radiologie convențională, laborator, medicină de urgență, cardiologie intervențională (on-call) și oncologie medicală.