Testul de sarcină este o metodă accesibilă și rapidă de a afla dacă ești sau nu însărcinată. Acesta are o precizie de 90-99%, deci poți avea încredere în rezultat. Cu toate că este un test simplu de folosit, rezultatul depinde foarte mult momentul în care este efectuat. Spre exemplu, acesta poate avea un rezultat fals negativ, dacă este efectuat prea devreme. De aceea, este important să știi când poți face un test de sarcină, în ce constă acesta, dar și cum interpretezi rezultatul.
Cum funcționează?
Testul de sarcină analizează o probă de urină. După 6-10 zile de la implantarea ovulului fertilizat în uter, placenta începe să secrete un hormon al sarcinii, numit Gonadotropina Corionică Umană sau HCG. Acest hormon ajunge atât în sânge, cât și în urină. Testul de sarcină are capacitatea de a detecta acest hormon, iar prezența acestuia indică o sarcină. Cu alte cuvinte, un rezultat pozitiv apare atunci când testul detectează un anumit nivel de HCG în urină.
Când se efectuează?
Deoarece HCG este produs abia după 6-10 zile de la implantarea ovulului, este inutil să efectuezi un test de sarcină imediat după contactul sexual. Cel mai indicat moment în care să efectuezi acest test este la o săptămână de la prima zi în care menstruația ar fi trebuit să apară, dar a întârziat. Bineînțeles că există și teste mai sensibile, care pot detecta HCG mai devreme decât alte teste, însă specialiștii recomandă să aștepți, astfel încât rezultatul să fie unul precis.
În ceea ce privește momentul zilei, acuratețea testului este mai ridicată dacă acesta se efectuează dimineața, utilizând primul jet de urină, care este mai concentrat. Urina diluată din timpul zilei poate genera un rezultat fals negativ.
Cum îl folosești?
În primul rând, este important să analizezi în detaliu prospectul testului de sarcină. Testele de sarcină sunt diferite și din acest motiv nu există instrucțiuni standard. În principiu, testul de sarcină are aspectul unui stilou. Un capăt trebuie introdus în urină pentru câteva secunde (în recipientul cu urină sau direct sub jet). Poți citi rezultatul după perioada de timp indicată în prospect, care de obicei este de câteva minute.
Modul de citire al rezultatului poate fi diferit de la un test la altul. În general, apariția unei linii în dreptul literei C indică un rezultat negativ (nu ești însărcinată), iar apariția a două linii în dreptul ambelor litere (C și T) indică un rezultat pozitiv (ești însărcinată). Totuși, este indicat să repeți testul după câteva zile. De asemenea, în cazul în care apare o singură linie, însă în dreptul literei T, testul este invalid și trebuie efectuat din nou.
Un rezultat fals pozitiv apare rar. De obicei, rezultatul pozitiv indică cu certitudine că ești însărcinată. Totuși, în cazul persoanelor aflate la perimenopauză sau sub tratament cu HCG, un rezultat fals pozitiv este posibil.
Rezultatele fals negative apar atunci când testul nu este utilizat conform instrucțiunilor, atunci când este efectuat prea devreme sau când nu se utilizează primul jet de urină de dimineață. De asemenea, un rezultat fals negativ poate apărea în cazul în care testul este de slabă calitate sau atunci când se utilizează urina colectată în urmă cu mai mult de 30 de minute.
Așadar, nu te grăbi să efectuezi testul de sarcină și utilizează-l conform instrucțiunilor din prospect. În acest mod, poți avea încredere în rezultat. Nu uita să îți efectuezi și o analiză de sânge pentru confirmarea sarcinii.
Sursă foto: Nestle