Te întrebi de ce cozonacul este mereu prezent la aceste mari sărbători? Potrivit religiei ortodoxe, acesta este considerat o pâine ritualică și simbolizează bogăția, bucuria sărbătorii, transformarea spirituală.
Deși ne mândrim cu acest desert, originea lui se pare că nu este în țara noastră. După cum spune istoria, cozonacul provine cel mai probabil din Egiptul Antic, unde era îndulcit cu miere și umplut cu semințe. Grecii au preluat rețeta lor și au adăugat drojdie, aluatul dospit, stafide și nuci. Cozonacii și rețeta lor au ajuns ulterior la romani, care au adăugat fructe uscate. Deși au luat drojdia gata preparată de la greci și egipteni, romanii au fost cei care au descoperit toate proprietățile acestor ingrediente, devenind adevărați zei ai patiseriei. În Evul Mediu, brutarii europeni făceau adesea cozonacii cu fructe uscate, deoarece aceștia rezistau mai mult.
Rețeta de cozonaci a ajuns și în Marea Britanie, unde apare prima data într-o carte de bucate din 1718, având recomandarea de a coace produsul în forme lungi și înguste, recomandare care rămâne valabilă și în zilele noastre. Ulterior, rețeta ajunge și la francezi, care în secolul al XIX-lea au adăugat al treilea fel de masă (desertul). În secolul al 19-lea, francezii au inventat o metodă pentru a gati mai ușor varianta lor de cozonac, care folosea bicarbonat de sodiu în loc de drojdie, iar aluatul creștea astfel mai ușor. Mai târziu, acestea au fost înlocuite de praful de copt.
În prezent, acest desert cu o istorie îndelungată este preparat în principal în țările sud-est europene, în special în România, Moldova și Bulgaria, unde este considerat un fel tradițional. O variantă de cozonac se regăsește și la britanici, sub formă de pâine dulce cu fructe (fruit loaf).
Cum se pregătesc acum în România cozonacii? Aluatul este pregătit în mod similar în toată țara, ingredientele de bază fiind: untul, laptele, zahărul, făina albă, ouăle, drojdia și cojile rase de lămâie sau portocală. Cozonacul poate fi rotund, drept, simplu, împletit sau umplut. Umpluturi cunoscute pentru cozonaci sunt: nucile, stafidele, rahatul, cacao, fructele uscate, macul.
Fiind o rețetă tradițională, care necesită frământare, dospire dar și procese secrete pentru a avea succes, rețeta de cozonac este una dintre cele mai grele de nimerit. Pentru sărbătorile care urmează, alege să salvezi timpul tău prețios și să ai încredere în experți pentru cozonaci! Echipa Chocolat duce la superlativ cozonacii tăi și îți aduce cea mai pufoasă și savuroasă variantă!
Vrei sa te asiguri ca stai fara griji de sarbatori si cand vine vorba de comandat cozonacii din timp? Nu-i nicio problema! Ai la dispozitie optiunea de „livrare programata” si poti specifica data la care vrei sa primesti cozonacii, chiar daca data este peste cateva saptamani sau luni! Astfel, te asiguri ca nu stai cu stresul cumparaturilor pe ultima suta de metrii si ca prinzi cozonacii mult doriti din timp, inainte de inchiderea comenzilor.
Comandă cozonacul cu cremă de ciocolată, nuci, stafide și rom sau pe cel care vine însoțit și de glazura de ciocolată cu lapte și nuci și produsele tale sunt livrate în doar 2 ore. Astfel, te bucuri fără efort de cei mai gustoși cozonaci și salvezi timpul tău! Sărbători fericite!