Chiar dacă recomandarea noastră principală este de a consulta un medic specialist cu privire la acest aspect, trebuie menționat că cei de la Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a bebelușului în primele 6 luni de viață, putând introduce apoi alimente solide în paralel cu aceasta [1].
Cu toate că majoritatea părinților apelează la fructe și legume ca mâncare solidă sub formă de piure, din ce în ce mai multe persoane încep să se orienteze și spre cereale pentru bebeluși datorită avantajelor prezentate.
Beneficiile cerealelor pentru copii constă în fortifierea acestora cu vitamine și minerale necesare creșterii cum ar fi fierul, dar și nivelul ridicat de fibră, proteine și alte minerale găsite în cerealele integrale.
Introducerea alimentației solide poate începe prin doar câteva lingurițe pe zi, bebelușul fiind pregătit astfel după câteva luni să consume o cantitate mai mare și mai variată de alimente.
Alegerea cerealelor potrivite pentru cel mic trebuie să se bazeze pe vârsta și pe nevoie acestuia
Alegerea corectă a cerealelor în funcție de vârstă și de ce conțin
Pentru majoritatea bebelușilor, vârsta de 6 luni reprezintă un moment bun de introducere a alimentelor solide.
Având în vedere că laptele de la sân sau formula va oferi încă majoritatea nutrienților necesari pentru primele 12 luni, introducerea cerealelor se poate face treptat, folosind doar câteva lingurițe pe zi.
Alegerea cerealelor trebuie să se axeze pe vitaminele și minerale necesare vârstei, pe lângă nutrienții primiți din alăptare. Chiar dacă nu există nutrienți „neimportanți”, unii au totuși un rol mai important decât alții.
Cereale integrale și carbohidrați
Pe lângă proteine și calciu care sunt esențiale bebelușului și care sunt obținute încă din alăptare, cerealele integrale și carbohidrații complecși pot adăuga vitamine, minerale și proteine în plus dietei celui mic.
Vitaminele A, B, C și E
Toate aceste vitamine promovează dezvoltarea cerebrală și nervoasă a bebelușului dar și o funcționare și dezvoltare corectă a ochilor, pielii și a sistemului imunitar.
Chiar dacă acestea pot fi obținute din numeroase fructe și legume cum ar fi morcovi, banane, fasole, capșune etc, acestea pot fi găsite și într-o singură porție de cereale fortifiate.
Fier
Cu toate că bebelușii hrăniți cu formulă de lapte pot primi cantitatea necesară de fier datorită fortifierii acesteia, cei alăptați de la sân au nevoie de fier din alte surse.
La fel ca și în cazul vitaminelor de mai sus, chiar dacă există numeroase surse de fier care pot fi apoi transformate în piure și oferite bebelușului, cerealele fortifiate cu fier reprezintă o sursă sigură și ușoară de mâncat.
În funcție de toate aceste necesități și de vârsta bebelușului puteți opta fie pentru cereale create special pentru bebelușii care încep hrana solidă la vârsta de 6 luni, fie pentru cereale menite bebelușilor care încep la 12 luni.
Acestea trebuie create în așa fel încât să asigure nutrienții necesari în porții adaptate pentru stomacul lor și să conțină vitamine și minerale esențiale dezvoltării cum ar fi vitamina B, D și zinc.
Mai mult decât atât, acestea trebuie să fie cât mai naturale și să nu conțină coloranți sau conservanți adăugați.
Alte beneficii ale cerealelor pentru bebeluși
Pe lângă faptul că acestea sunt ușor de consumat și reprezintă o sursă bogată de vitamine și minerale, cerealele mai au și alte beneficii cum ar fi introducerea mult mai ușoară a altor tipuri de alimente.
Deoarece dieta bebelușului trebuie să se diversifice, una dintre cele mai ușoare metode de a prezenta noile alimente celui mic este de a le adăuga în porții mici alături de cereale.
Fie ca ați început deja să introduceți mâncare solidă celui mic sau vă gândiți să o faceți, discutați cu medicul specialist despre acest subiect și întrebați ce tip de cereale ar trebui să alegeți, asta deoarece nevoile și cerințele bebelușului pot varia de la caz la caz.
Referințe:
- Infant and Young Child Feeding. World Health Organization, 24 Aug. 2020, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding.