Tehnologia oferită de fatade ventilate asigură performanțe remarcabile, fară a fi necesare modificări interioare care ar putea schimba finisajele și amenajările.
Avantajele unei fațade ventilate
Economia energetică și confortul pe care îl oferă fac din fațadele ventilate o soluție care devine tot mai populară și mai apreciată. Iată câteva din avantajele oferite de acestea:
• Îmbunătățesc mediul climatic interior al clădirii
• Asigură izolare fonică
• Contribuie la eliminarea condensului
• Sunt estetice și optimizează fațadele clădirilor
• Protejează clădirile de condiții meteorologice vitrege
• Asigură izolarea termică a structurilor
• Contribuie la eliminarea căldurii din interiorul clădirilor
• Facilitează întreținerea clădirilor
• Sunt ideale pentru economisirea energiei.
Performanta termică a fațadelor ventilate
Proprietățile termice ale fațadelor ventilate se bazează pe principiul efectului de coș și se obține prin păstrarea unui gol de aer între perimetrul pereților clădirii izolați și fațada exterioara. Căldura radiată de izolația exterioară modifică densitatea în golul de aer care va avea o mișcare ascendentă și va genera ventilația naturala de jos în sus.
În acest mod, radiația termică care afectează izolația pereților este reflectată în exterior, iar cantitatea de căldură care ajunge în golul de aer este eliminată în cea mai mare parte prin fluxul creat natural. Mai mult, ventilația astfel obținută reduce considerabil cantitatea de căldură absorbită de clădire, dar și umiditatea care stagnează pe pereți.
Fațadele ventilate reprezintă un strat de protecție cu inerție termică ridicată atât vara (când reduc căldura înmagazinată de pereți), cât și iarna (când păstrează pentru mai mult timp căldura).
Fațadele ventilate – o tehnologie apreciata de arhitecți
Fațadele ventilate sunt formate din mai multe straturi și asigură un proces continuu de ventilație naturală. Aceasta tehnologie de acoperire a pereților elimină excesul de umiditate și este extrem de eficientă în menținerea clădirii rece în timpul verii, dar și diminuarea pierderilor de căldură în timpul iernii. Pe lângă aceste aspecte, nu trebuie uitat potențialul estetic pe care fațadele ventilate îl au, lucru permite arhitecților să facă față chiar și celor mai mari provocări, eliminând o mare parte din restricții și oferindu-le o mare libertate în proiectare.
Fațadele ventilate – tehnologie
Fațada ventilata este alcătuită din trei straturi funcționale:
• Izolația termica aplicată pe perimetrul pereților
• Structura care susține fata exterioară
• Fața exterioară separată de izolație printr-un gol de aer de câțiva centimetri.
Sistemele de ancorare ale fațadelor ventilate
Sistemul de ancorare ale fațadei ventilate poate fi:
• Vizibil – este modern, simplu și apreciat pentru eficienta și costurile mici. Prin acest sistem de ancorare, suprafața externa este susținută de cârlige vizibile din oțel inoxidabil care pot avea culori variate pentru a se armoniza cu designul și finisajele clădirii.
• Ascuns – acest sistem de ancorare este recomandat în cazul unui design particular când este necesară minimizarea constrângerilor tehnice. Plasa este agățată de substructura de susținere cu agrafe care se fixează cu ancore speciale pe suprafața din spate a plăcilor.
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/1/22/43860ec6a62bff9586c0affd214e0584.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/1/22/9012b14be9e7184878779ab57201d267.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/1/22/f4ff939c8ee681d54f03a9720e6699d7.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/1/14/a12c275ad69da16f08c7ca7df0816936.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/1/22/d8201c6f1fdc8c5f5229acc079cd01c7.jpg)