De aceea, prima recomandare a medicilor dentiști este să ne spălăm corect pe dinți acasă, de minimum 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 2-3 minute și să utilizăm ața dentară, apa de gură și dușul bucal la fiecare ritual de igienizare a dinților. 

De asemenea, controalele periodice la medicul dentist și ședințele de profilaxie realizate de 2 ori pe an pot face diferența dintre un zâmbet sănătos și unul care are nevoie de tratamente de specialitate.

Cum știm că dinții noștri suferă

Primele semne de care ne putem da singuri seama sunt inflamația și înroșirea gingiilor, cât și sângerarea gingivală la periaj. Astfel, în acest moment dinții noștri deja suferă, iar măsura imediată pe care o putem lua o reprezintă programarea consultației la medicul dentist.

Această categorie de afecțiune dentară poartă numele de boală parodontală și are mai multe stadii de evoluție.

Conform studiilor realizate de către Harvard Institute, afecțiunile parodontale cresc riscul de apariție a cancerului pancreatic și la rinichi cu 62%, iar în alte studii de specialitate se arată faptul că persoanele cu boli parodontale sunt de 2 ori mai expuse la a dezvolta afecțiuni ale inimii.

Cea mai simplă metodă pentru a redobândi sănătatea gingiilor este periajul dentar zilnic realizat corect. Medici recomandă pacienților să nu evite periatul dinților în zonele în care gingiile dor sau sângerează. Igienizarea dinților trebuie realizată zilnic pentru a elimina placa bacteriană și a evita acumularea excesivă de bacterii pe dinți și aparița tartrului. 

Parodontoza – inamicul zâmbetului sănătos

Parodontoza (parodontita) reprezintă o afecțiune a țesuturilor care fixează și susțin dinții pe arcada dentară. Vorbim, mai precis, despre deteriorarea parodonțiului și despre consecințe dintre cele mai serioase, cea mai gravă dintre acestea fiind pierderea dinților.

În majoritatea cazurilor, parodontita severă (parodontoza) apare la pacienții adulți cu vârsta mai înaintată. Însă, în ultimii ani, se prezintă la cabinetul dentar și adulți cu vârste până în 45 de ani cu afecțiuni parodontale severe, care necesită tratament cu ajutorul laserului dentar pentru eliminarea pungilor parodontale. 

“Pacienții care sunt în tratament pentru o afecțiune parodontală trebuie, obligatoriu, să continue igiena dentară zilnică așa cum au fost instruiți de medicul curant.  Recomandarea este să nu evite periajul în zona în care apare sângerare, să utilizeze apa de gură cu clorhexidină, geluri cu acid hialuronic și clorhexidină pe periuțele interdentare și să folosească zilnic dușul bucal. De asemenea, dacă se observă o problemă care persistă, pacientul nu trebuie să amâne vizita la medicul pardontolog”, ne spune dr. Vanda Popa – medic specialist în Parodontologie, Doctor în Științe Medicale la clinica Green Dental.

Fiind vorba despre o afecțiune frecvent întâlnită în rândul populației este bine, așadar, să cunoști atât simptomele, cât și cauzele apariției și modul în care se tratează. 

Afecțiunile parodontale: simptome

Gingivita reprezintă forma incipientă a bolii parodontale, care, lăsată netratată, poate evolua negativ în parodontită (parodontoza) și poate duce la tratamente parodontale ample sau chiar la pierderea dinților. 

Primele simptome pe care le putem observa sunt: 

 • sângerarea gingiilor la periaj 
 • inflamarea gingiilor
 • modificarea culorii din rozaliu în roșu violaceu
 • aparița durerilor ușoare la periaj sau în timpul meselor
 • pruritul gingival 
 • disconfort la contactul cu alimente și lichide reci sau fierbinți

În general, majoritatea pacienților ignoră aceste simptome și amână consultația de specialitate, aceasta fiind și cauza numărului mare de pacienți care ajung în situația de a avea o formă gravă de boală parodontală, care duce la pierderea dinților.

Lăsată netratată, gingivita avansează într-o formă de boală parodontală mai severă denumită parodontită (parodontoză). Evoluția negaivă este favorizată și de depunerile de placă bacteriană și tartru pe dinți. 

În fazele avansate ale bolii parodontale, se disting ca simptome:

 • Rectrația gingiilor
 • Descoperirea unei suprafețe extinse a coroanei dentare, chiar și a rădăciniidinților
 • Apariția respirației neplăcute (halitoza) persistentă
 • Apare mobilitatea dentară
 • Formarea pungilor parodontale, a abceselor dentare

Medicii recomandă ca pacientul să ia măsuri înainte de a ajunge în faza apariției infecțiilor și a pungilor parodontale, care sunt asociate cu o fază foarte avansată a parodontozei.

Gingivita și parodontoza: cauze ale apariției

Cauzele parodontozei sunt multiple, igiena orală deficitară fiind una dintre cele mai importante. 

Igiena orală deficitară conduce la apariția plăcii bacteriene, care se întărește și se depune sub gingie, dând naștere, astfel, tartrului, care, la rândul lui, afectează, așa cum aminteam la începutul acestui material, țesuturile de susținere a dinților. 

Alți factori care favorizează instalarea bolilor paodontale sunt: alimentația, obiceiurile vicioase precum fumatul, anumite dereglări hormonale, precum și factori de ordin genetic (în cazul unui copil cu cel puțin un părinte care a avut o boală parodontală este recomandat un control stomatologic amănunțit, cu atât mai mult cu cât debutul unei astfel de afecțiuni este, în cele mai multe cazuri, insesizabil). 

De asemenea, este important de menționat că persoanele care au diabet sunt mai predispuse spre a dezvolta această boală, precum și cele care suferă de diverse afecțiuni cardio-vasculare, pulmonare sau imunodeficitare. 

Parodontoza: tratament de specialitate

Tratamentul pentru parodontoză este ales de către medic în funcție de stadiul bolii și de evoluția acesteia. 

În cazurile mai puțin severe medicul va avea grijă să elimine, unul câte unul, factorii care au dus la apariția bolii (placa bacteriană și tatrul) și în acest sens va efectua un detartraj și un periaj profesional (cu alte cuvinte, o ședință de igienizare profesională), pe care pacientul va trebui să le completeze ulterior cu o igienă orală zilnică adecvată.

De asemenea, medicul va recomanda, în unele cazuri, și o radiografie dentară, pentru a putea fi identificată structura osoasă existentă și pentru a stabili dacă au loc resorbții de os. 

De asemenea, în unele cazuri mai pot fi recomandate și antiinflamatoare sau antibiotic, însă sub stricta supervizare a medicului parodontolog coordonator. 

Laserul dentar – soluția modernă pentru tratamentul afecțiunilor parodontale

În cazul unei afecțiuni parodontale aflate într-un stadiu avansat, tratamentul va necesita, în unele cazuri, mai multe ședințe de tratament. 

Tratamentul cu laser dentar reprezintă o adevărată revoluție în parodontologia modernă, întrucât beneficiile sale sunt majore pentru sănătatea dentară și experiența pacientului în cabinet.

Terapia parodontală cu laserul Epic Biolase aduce numeroase beneficii pacientului, printre care:

 • Confort în timpul tratamentului și după finalizarea intervenției
 • Scurtarea numărului de ședințe de tratament necesare, uneori, în funcție de severitatea afecțiunii, medicul putând realiza toată terapia în cadrul unei singure vizite
 • Intervențiile se desfășoară într-un mediu sigur pentru pacient, laserul având acțiune locală și acționând strict asupra țesuturile afectate

Soluțiile disponibile includ terapia cu laser (un tratament minimum invaziv) și metodele chirurgicale, în special operația cu lambou, o intervenție care presupune incizarea gingiilor. 

În cazul pierderii dinților medicul poate recomanda inclusiv implanturi dentare. 

Acestea sunt, așadar, principalele lucruri pe care trebuie să le știi despre parodontoză. Nu uita că prevenția este foarte importantă, așa că adoptă obiceiul de a respecta vizitele de rutină la cabinetul medicului și asigură-te că ai mereu o igienă orală corespunzătoare.

Dialog incredibil la TV. Reacția lui George Simion, după ce Diana Șoșoacă a fost atacată: „Nu ea a vândut petrolul României!”
PARTENERI - GSP.RO
Dialog incredibil la TV. Reacția lui George Simion, după ce Diana Șoșoacă a fost atacată: „Nu ea a vândut petrolul României!”
Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19. Informații de ultimă oră
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19. Informații de ultimă oră
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Telekomsport
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)