Considerat câinele de companie perfect datorită temperamentului său calm, Schnauzer-ul este un câine ce se împarte în trei categoria din punct de vedere al dimensiunii: Schnauzer pitic, Schnauzer standard și Schnauzer uriaș. Toate aceste trei rase de câini sunt separate, chiar dacă par că se aseamănă foarte mult. Vezi cât de ușor este să dresezi un câine de rasă Schnauzer.

Informații generale despre câinii Schnauzer

Este o rasă de câini originară din Germania, iar dintre toate cele trei rase de câini, Schnauzer-ul standard este considerat prototipul rasei, deoarece este cel mai vechi exemplar. Originile exacte nu se cunosc, însă sunt informații conform cărora câinii s-au dezvoltat în regatele Wurttemberg și Bavaria, mai ales că Schnauzer-ul standard a fost întâlnit peste tot în aceste regate după anul 1490.

Înainte de anul 1910, rasa de câini nu era cunoscută în afara Germaniei, dar după Primul Război Mondial, câinii au devenit cunoscuți în întreaga lume. Exemplarul uriaș a fost folosit încă de acum zeci de ani în poliție ca mesager, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai buni câini de pază sau câine polițist.

Cum arată Rasa Schnauzer - câine uriaș
Cum arată Rasa Schnauzer – câine uriaș

Câinele Schnauzer standard împreună cu cel pitic sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de companie de rasă. Sunt considerați cei mai frumoși câini.

Exemplarul pitic mai este cunoscut și sub denumirea de “Miniature Schanuzer” și face parte din categoria rase de câini mici.

Cum arată un câine de rasă Schnauzer uriaș

Câinele Schnauzer de mari dimensiuni seamănă foarte bine, din punctul de vedere al înfățișării, cu Schnauzer-ul standard, doar că este mai înalt. Are corpul cu o formă generală pătrată, capul dreptunghiular, urechile în forma literei V, care pot fi cupate pentru o înfățișare diferită.

O trăsătură specifică a rasei pentru toți câinii Schnauzer este părul de pe față foarte bogat. Toți câinii au barbă, mustăți și sprâncene groase, iar asta îi face să aibă o înfățișare haioasă. Au gâtul lung, nu au riduri faciale, piept puternic, spatele drept și ușor înclinat spre spate. Blana câinilor Schnauzer este dublă și aspră, cu o textură ușor dură.

Cum arată un câine de rasă Schnauzer pitic

După cum îi spune și denumirea, este un câine mic, dar foarte puternic și bine proporționat. Este un animal de companie elegant, fără riduri faciale, craniu puternic, frunte lată, nas bine dezvoltat și urechi poziționate destul de sus.

Corpul se alungește ușor spre spate, pieptul are o formă ovală, picioarele sunt puternice, iar blana dublă stă foarte bine așezată pe corp și are o textură densă și dură.

Ce personalitate au câinii Schnauzer

Toții câinii din rasa Schnauzer, indiferent de dimensiunea pe care o au, sunt curajoși, îndrăzneți și au o personalitate puternică. Sunt foarte iubitori și se atașează repede de oameni, sunt loiali și devotați stăpânului, tânjesc după afecțiune și sunt foarte entuziaști atunci când sunt băgați în seamă.

Sunt câini dedicați și muncitori și fac tot posibilul să rezolve orice sarcină care le este încredințată. Sunt autoritari și dominanți în fața altor rase de câini mari și sunt mereu în alertă să-și apere teritoriul, ba chiar pot da dovadă de agresivitate în fața străinilor care îi pun în pericol.

Câine Schnauzer piticIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Câinii Schnauzer pitici sunt foarte inteligenți și energici, ba chiar sunt mereu pregătiți să facă năzbâtii care să-i amuze pe cei din jur. Iubesc să se joace, ba chiar reușesc să ducă la bun sfârșit multe activități, spre surprinderea tuturor. Se înțeleg foarte bine și cu alte animale, chiar și cu pisicile, în ciuda relației lor mai tumultuoase.

Sunt câini foarte activi și ideali pentru familii, deoarece se adaptează foarte bine în orice spațiu în care ajung. Chiar dacă sunt câini mici, aceștia latră ori de câte ori observă un pericol în jur și chiar se transformă în câini de pază pentru a-și apăra stăpânul.

Trebui să știi ce personalitate are un Cane Corso

Cum se dresează un câine Schnauzer

Câinii mari Schnauzer au o atitudine dominantă, la fel și cei standard și, uneori, pot deveni agresivi dacă se află într-o situație tensionată. Dresajul trebuie făcut de la vârste fragede și fiecare lecție trebuie să fie fermă și controlată. Nu trebuie dresați cu duritate ori cu pedepse, deoarece nu reacționează deloc bine în aceste situații.

Câinilor le place să socializeze, sunt curioși și jucăuși, tocmai din acest motiv reacționează pozitiv la comenzile de dresaj canin. Dacă nu vei fi atent, câinele va încerca să preia supremația și va deveni autoritar.

Câinii pitici Schnauzer sunt foarte inteligenți și mult mai ușor de dresat, deoarece le place să-și urmeze stăpânul. Sunt și ei încăpățânați, tocmai din acest motiv dresajul trebuie făcut cu fermitate, astfel nu va fi luat în seamă.

Comenzile trebuie spuse calm, dar insistent, pentru că altfel nu vor asculta și vor căuta să se furișeze și să nu răspundă pozitiv. După ce a învățat comenzile de bază, câinele va fi mândru să arate tot ce știe.

Află cum se dresează un Husky

Toaletaj și îngrijire

La câini mari Schnauzer, năpârlirea este redusă, iar nevoile de îngrijire sunt și ele minime. Este un câine rezistent și deloc pretențios, iubește să înoate și să facă aport. Câinii mari au nevoie de mișcare și exerciții fizice pentru a se menține în formă.

Perierea se poate face de două, trei ori pe săptămână sau oricând este nevoie pentru a nu avea o blană încurcată și pot fi tunși lunar ori o dată la două luni. Singura îngrijire constantă trebuie făcută la barbă, de fiecare dată după ce mănâncă, pentru că se poate murdări.

Animale de companie de rasă
Animale de companie de rasă

Este importantă și îngrijirea dentară de câteva ori pe săptămână, pentru a îndepărta depunerile de piatră, dar și tăierea unghiilor, în cazul în care acestea nu sunt pilite natural în timpul mersului.

Descoperă cum se îngrijrește un Bulldog englez

Boli și afecțiuni

Câinii mari Schnauzer pot suferi de infecții ale vezicii urinare și dermatite alergice, la fel și patrupezii de mărimea standard. De asemenea, masculii netratați pot dezvolta tumori ale celulelor Sertori. Alte afecțiuni comune pe care le pot avea animalele de companie de rasa sunt: displazia de șold, pancreatita, torsiunea gastrică, hipotiroidismul.

Câinii mici Schnauzer pot ajunge la o înălțime de până la 35 cm și o greutate de până la 7 kg. Speranța medie de viață a patrupezilor este între 12 și 14 ani. O femelă de rasă poate aduce pe lume între 3 și 6 pui.

Câinii mari și standard Schnauzer pot ajunge la o înălțime de până la 70 cm și o greutate de până la 50 de kg. Speranța medie de viață este între 10 și 12 ani.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Terra Nova – ce caracteristici are câinele înotător

Pechinez – ce caracteristici are cel mai cunoscut câine din lume

Bichon Frise – ce temperament are patrupedul expresiv cu blană albă și pufoasă

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021