MENIU CAUTĂ
, de Cătălin Schipor

REPORTAJ / Viață de jandarm: maiorul Tiberiu Baciu a instruit polițiștii afgani, a ajutat la inundații și a asigurat ordinea la Neversea

Distribuie

Atunci când alegi să îți servești țara în uniformă militară, niciodată nu știi pe unde vei ajunge și ce misiuni vei avea de îndeplinit. Un exemplu este maiorul Tiberiu Baciu, în vârstă de 39 de ani, de la Gruparea Mobilă de Jandarmi din Bacău. Tatăl a doi copii, Tiberiu a participat de la „banalele“ misiuni de asigurare a ordinii publice la procesiunile religioase până la instruirea polițiștilor afgani din Kandahar și ajutarea populației la inundațiile din zona Moldovei din ultima vreme.  A plecat apoi, aproape imediat, direct la Festivalul Neversea, de la Constanța. Desigur, tot pentru a asigura măsurile de liniște publică.

Cu un tată militar de carieră și un frate jandarm, Tiberiu Baciu a ales și el o școală militară – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, arma Jandarmi, pe care a absolvit-o în anul 2002.

De la Academie a fost repartizat la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun”. Aici, în scurt timp a reușit să se evidențieze.

„Am fost repartizat în garnizoana Bacău, unde am îndeplinit mai multe funcții: comandant de pluton și șef secție Ordine Publică, până în mai 2005, când m-am transferat la Gruparea Mobilă Bacău pe funcția de comandant de pluton”, a povestit pe scurt maiorul Tiberiu Baciu.

Mentor pentru polițiștii afgani

Prima mare provocare a fost Summit-ul NATO de la București, din Capitală. Ulterior, la orizont a apărut ceva nou, diferit. Ocazia de a-i instrui pe viitori polițiști afgani în Kandahar. Acest lucru s-a petrecut în perioada octombrie 2011 – mai 2012.

„Am participat la o selecție pentri NATO ISAF în Afganistan și am desfășurat misiunea în centrul de pregătire din Kandahar, în Afganistan, ca instructor – mentor pentru polițiștii afgani. Aici am îndeplinit funcția de șef secție pregătire și operații”, își amintește maiorul.

Odată ajuns în teatrul de operații, a luat contact cu un mediu total diferit. Odată, clima și mediul înconjurător, care sunt total diferite față de ceea ce este în România. Apoi, mediul internațional, colegii.

„Am lucrat cu foarte mulți militari din foarte multe armate. Singurul lucru care ne unea era meseria, pe care noi încercam să le-o transmitem afganilor”, spune maiorul.

Fiind într-o zonă „fierbinte”, jandarmul băcăuan, alături de colegii săi, dar și de ceilalți militari din baza în care se aflau, s-au confruntat cu probleme de securitate. Zilnic, existau atacuri și bombardamente asupra bazei.

„Am intervenit cu colegii la cazuri soldate cu răniți, le-am acordat primul ajutor până la sosirea elicopterelor MEDEVAC, am asigurat evacuarea lor către un spital de specialitate”, a povestit jandarmul.

De la inundațiile din Moldova la Festivalul Neversea

A revenit în țară în 2012, iar din 2013 a fost avansat ca și comandant de detașament de ordine publică.

Până de curând, împreună cu colegii săi, a intervenit la inundațiile din zona Moldovei, iar de aici, cu o foarte mică pauză, a fost detașat pe litoral, pentru a suplimenta forțele de ordine publică de la Festivalul Neversea.

„Este un spectacol deosebit, cu un număr impresionant și record de participanți, și forțele de ordine au fost nevoite să se mobilizeze și să adune un număr mare de oameni. Este o misiune deosebită prin amploarea ei”, a precizat maiorul de jandarmi.

După încheierea misiunii din Constanța, maiorul Tiberiu Baciu s-a întors în garnizoana sa, unde îl așteaptă o nouă provocare. S-a înscris la examenul pentru a pleca în Irak, tot pentru a instrui personalul militar.

„M-am înscris pentru că în astfel de misiuni intervine elementul de noutate. Pe de o parte, avem  o experiență nouă, prin care o putem îmbunătății pe a noastră, dar pe de altă parte, toată experiența noastră o împărtășim celor ce au nevoie de ea”, mai spune maiorul Tiberiu Baciu.

„Eram convins că se uita la mine ca la un străin”

Plecarea în Afganistan a însemnat pentru maiorul Tiberiu Baciu și despărțirea de familie. Pentru orice militar care pleacă într-un teatru de operațiuni, despărțirea de cei dragi și distanța, sunt lucrurile cel mai greu de suportat.

Când a plecat în Afganistan, fiica sa cea mică avea trei luni, era abia un bebeluș. Când s-a întors, copila începuse deja să meargă.

„La revenirea în țară, cea mică începea să meargă. Eram convins că se uita la mine ca la un străin. Și cea mare era timidă de parcă abia mă recunoștea”, spune maiorul.

Ulterior, familia a recuperat timpul în care au stat despărțiți. Plecări în misiuni au tot existat, dar niciodată atât de lungi. Indiferent de timpul pe care îl lipsește de acasă, suportul familiei înseamnă foarte mult pentru orice soldat.

„Pot spune că am noroc că soția mea mă înțelege în legătură cu plecările mele. Deseori, sunt plecat cu zilele la serviciu –  misiuni pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, căderi de zăpadă, dar și diverse cursuri. Niciodată nu există discuții”.

Citește și: EXCLUSIV/Părăsit de mamă la patru luni, pilotul mort a fost crescut de bunică și, de la 14 ani, de Armată! (FOTO&VIDEO)

Citește mai multe despre Poveste și Reportaj pe Libertatea.

Comentarii