Cuprins:
Despre fructele de șoc
Există aproximativ 30 de tipuri de plante și arbori de soc în întreaga lume. Versiunea europeană (cunoscută și sub numele de Sambucus nigra) este cea mai strâns legată de sănătatea și vindecarea oamenilor. Istoria sa datează încă din anul 400 î.Hr., iar Hipocrate, „părintele medicinei”, numea socul „cutia sa cu medicamente”.
În medicina populară de astăzi, socul este considerat una dintre cele mai vindecătoare plante din lume.
Beneficiile pentru sănătate ale fructelor de soc
Boabele și florile de soc sunt pline de antioxidanți și vitamine care pot stimula sistemul imunitar. Acestea ar putea ajuta la diminuarea inflamațiilor, la diminuarea stresului și, de asemenea, ar putea ajuta la protejarea inimii.
Unii experți recomandă fructele de soc pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea simptomelor de răceală și gripă.
De asemenea, a fost folosit ca tratament pentru: constipație, dureri articulare și musculare sau infecții resipratorii, sub formă de ceai de soc.
Fructele de soc sunt bogate în vitamina C (52,2 miligrame pe cană) și fibre alimentare (10,2 grame pe cană). O ceașcă de fructe de soc are și:
- 26,7 grame de carbohidrați
- 0,7 grame de grăsimi
- 1 gram de proteine
Fructele de soc sunt un antioxidant, iar cercetătorii cred că acel compus care le face albastre scade inflamația.
La fel cum utilizările pentru soc sunt vaste, formele în care se prezintă sunt multe, inclusiv siropuri, socată, gumele, pastile și ceaiuri. Este, de asemenea, folosit în coloranți alimentări, loțiuni de corp sau tincturi
Fructele de soc, bogate în nutrienți
Fructele de soc sunt un aliment cu puține calorii, plin de antioxidanți.
145 de grame de fructe de soc proaspete conțin 106 calorii, 26,7 grame de carbohidrați și mai puțin de 1 gram de grăsimi și proteine.
În plus, acestea au multe beneficii nutriționale. Fructele de soc sunt:
Bogate în vitamina C. Există 52 mg de vitamina C pe cană de fructe, ceea ce reprezintă 57% din valoarea zilnică.
Bogate în fibre dietetice. Fructele de soc conțin 10 grame de fibre pe cană de fructe proaspete, aproximativ 36% din valoarea zilnică.
O sursă bună de acizi fenolici. Acești compuși sunt antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea daunelor provocate de stresul oxidativ din organism.
O sursă bună de flavonoli. Socul conține flavonolii antioxidanți quercetină, kaempferol și izorhamnetină. Florile conțin de până la 10 ori mai mulți flavonoli decât boabele.
Bogat în antociani. Acești compuși conferă fructelor culoarea caracteristică negru-violet închis și sunt un puternic antioxidant cu efecte antiinflamatorii.
Rețetă de dulceață de foc
Ingrediente
- 500 g fructe de soc coapte, greutate preparată
- 500 g zahăr granulat
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- 100 ml apă
- Opțional:
- 1 bucată de unt sau ulei de cocos pentru a îndepărta spuma
Mod de preparare
Pregătește fructele de soc, îndepărtându-le de pe tulpini cu o furculiță (sau poți folosi degetele). Dacă ai unele roșii sau verzi, este mai ușor să le îndepărtezi cu mâna înainte de a le dezlipi de tulpină, deoarece nu este ușor să culegi printr-un bol de fructe de soc, fiind foarte mici.
Acum este momentul să cântărești fructele de soc. Scufundă fructele de soc în apă și clătește-le de mai multe ori până când apa curge limpede pentru a îndepărta orice insecte sau resturi. Scoate eventualele tulpini sau boabe necoapte, vrei să ai doar fructe de soc negre.
Așează fructele de soc într-o cratiță de sos sau una similară cu 100 ml de apă.
Zdrobește boabele pentru a elibera sucul și adu-le la fierbere.
Redu focul la minimum și fierbe ușor timp de 10 minute cu un capac, amestecând de câteva ori cu o lingură de lemn.
Se reduce focul la minimum și se adaugă zahărul și sucul de lămâie și se continuă să se amestece până când zahărul se dizolvă complet (nu se fierbe).
Apoi, dă focul la maxim și adu la fierbere, iar după ce începe să fiarbă timp de 6 minute, amestecă frecvent pentru a preveni lipirea gemului de cratiță.
Se ia de pe foc și se testează câteva picături de gem pe o farfurie răcită și se pune în frigider pentru un minut.
Apoi trece-ți un deget prin ea, ar trebui să fie lipicioasă și să nu se întoarcă în golul pe care tocmai l-a creat degetul tău.
Dulceața ar trebui să fie gata în maximum 10 minute. Dacă dulceața ta nu a atins punctul de coacere, mai fierbe încă 2 minute și repetă testul până când este gata.
Amestecă bine dulceața pentru a îndepărta orice spumă, dar dacă asta nu funcționează poți adăuga o bucată de unt sau ulei de nucă de cocos pentru o opțiune vegană prietenoasă.
Se pune în 3 borcane sterilizate de 200 ml, un polonic și o pâlnie pentru gem sunt foarte utile aici.
Pune imediat capacele și lasă să se răcească.
Păstrează borcanele într-un loc răcoros și întunecat, iar după ce ai deschis un borcan păstrează-l în frigider și consumă-l în câteva luni.
Dulceața se consumă cel mai bine în primul an, dar se păstrează pe raft timp de mai mulți ani.
Sursa foto: 123rf.com
Flori de soc – beneficii și întrebuințări. Cum să le păstrezi tot anul