Mergi direct la conținut »
Surprizele ediției 2019 a Festivalului de Literatură de la Iași: zeci de scriitori premiați internațional și cinci povești ale lui Creangă continuate de scriitori români contemporani
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Surprizele ediției 2019 a Festivalului de Literatură de la Iași: zeci de scriitori premiați internațional și cinci povești ale lui Creangă continuate de scriitori români contemporani

Surprizele ediției 2019 a Festivalului de Literatură de la Iași: zeci de scriitori premiați internațional și cinci povești ale lui Creangă continuate de scriitori români contemporani

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași propune la ediția de anul acesta, cea de-a șaptea, cea mai „grea și puternică” listă de invitați, conform managerului festivalului, scriitorul Lucian Dan Teodorovici, confirmându-și deja prezența în capitala Moldovei printre cei mai notorii și valoroși scriitori internaționali contemporani.

De Cătălin Hopulele,

Festivalul, care va avea loc în perioada 2-6 octombrie, îl va aduce față în față cu zecile de mii de cititori în premieră la Iași pe scriitorul Richard Ford, considerat a fi unul dintre cei mai apreciați scriitori americani contemporani, fiind și primul autor care a primit în același an atât Premiul Pulitzer, cât și PEN/ Faulkner Award for Fiction, pentru romanul „Ziua Independenței”.

Scriitorul Richard Ford

„Scriitorii ce vor fi prezenți sunt foarte importanți, sunt nume ale momentului, scriitori care sunt extrem de apreciați în toată lumea, extrem de activi și reprezentativi. Cred că este cea mai puternică, cea mai grea listă pe care am avut-o până acum tocmai prin notorietatea pe care o au invitații. Ne-a fost foarte greu să decidem ce scriitori să invităm la Serile FILIT, la Teatrul Național, tocmai pentru că sunt nume foarte importante”, a precizat pentru Libertatea Lucian Dan Teodorovici, managerul festivalului și director al Muzeului Național al Literaturii Române, filiala Iași.

La FILIT vor fi prezenți și doi autori importanți din țări cu regimuri mai puțin democratice. Mihail Șîșkin este considerat a fi unul dintre continuatorii marilor scriitori ai literaturi rusești, fiind singurul autor ce a primit toate cele trei mari premii literare din Rusia: Russian Booker Prize, Russian National Bestseller și Big Book Prize.

Mihail Șîșkin

Totodată, va fi prezentă și scriitoarea turcă Aslı Erdoğan, cunoscută la nivel internațional ca fiind un mare activist pentru drepturile omului, care a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva și din 1996 s-a dedicat literaturii și jurnalismului. În urma presupusei lovituri eșuate de stat din 2016 din Turcia, aceasta a fost arestată și închisă împreună cu colegii din redacția ziarului de opoziție Özgür Gündem, iar în ultimii ani i-au fost decernate două distincții importante: Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque în 2017, iar în 2018, Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Recomandări

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis

Publicul se va întâlni și cu María Dueñas. Romanul său «Iubirile croitoresei» s-a vândut în peste un milion de exemplare

„De asemenea, publicul va avea ocazia de a o întâlni pe María Dueñas, scriitoarea din Spania ale cărei romane au devenit bestseller-uri internaționale, fiind traduse în peste 35 de limbi. Romanul său «Iubirile croitoresei» s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost adaptat pentru televiziune, cu mare succes internațional. Laureat al premiului Goncourt și al altor premii literare importante, scriitorul și traducătorul francez Mathias Enard se va întâlni cu publicul român în cadrul FILIT. Alți scriitori francezi cunoscuți care vor fi prezenți la FILIT sunt Yannick Haennel și Lionel Duroy”, au precizat reprezentanții organizatorilor.

La Iași și-au anunțat prezența și doi importanți scriitori ce au fost laureați ai Premiului pentru Literatură al Consiliului Nordic: Sjon din Islanda și Kim Leine din Danemarca. Operele lui Sjon, cu numele întreg Sigurjón Birgir Sigurðsson, au fost traduse în 30 de limbi, fiind autorul multora dintre melodiile celebrei formații Björk, fiind și nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului „Dancer in the Dark”, regizat de Lars von Trier. La rândul său, Kim Leine este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Danemarca care a primit numeroase premii, iar romanul său „Profeții din Fiordul Vesniciei” este vândut în peste 20 de țări.

Kim Leine

Publicul va avea ocazia să îl cunoască și pe Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori din Olanda, fiind și actor, realizator de televiziune și jurnalist. Romanul său „Cina” a fost tradus în 21 de limbi.

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei
Recomandări

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei

Alte nume importante

Organizatorii au mai anunțat confirmări din partea unor scriitori precum Ahmed Saadawi (poet, romanicer și realizator de filme documentare din Irak, câștigător al Premiului Internațional pentru Ficțiune Arabică și nominalizat la Man Booker Prize), Ilija Trojanov (Bulgaria-Germania; adaptarea cinematografică după cartea sa „Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ” a câștigat peste 20 de premii de festival), Svetislav Basara (scriitor de marcă din Serbia, numit de critica internațională „un nebun, un geniu, un anarhist, un insolent, un entertainer, un sentimental”, fiind „în literatură ceea ce este Kusturica pentru cinematografie”), Drago Jančar (unul dintre cei mai cunoscuți scriitori, eseiști și dramaturgi din Slovenia, tradus în peste 21 de limbi, câștigător a numeroase premii, printre care și Premiul Uniunii Europene pentru Literatură) sau Geneviève Damas (scriitoare, comediană și regizoare a scenei contemporane din Belgia).

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma
Recomandări

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma

Anul acesta, FILIT-ul vine și cu o noutate editorială. După ce la ediția de anul trecut, 11 scriitori contemporani au scris biografia fictivă a 11 dintre scriitorii care au marcat istoria Iașului, de la Vasile Alecsandri la Mihail Sadoveanu, anul acesta cinci dintre cei mai buni scriitorii români contemporani vor continua cinci dintre cele mai cunoscute povești ale lui Ion Creangă. Volumele sunt editate în această vară și vor fi lansate oficial în timpul festivalului.

Unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa

FILIT este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și finanțat de Consiliul Județean Iași, fiind considerat unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. La cea de-a VII-a ediție sunt așteptați sute de scriitori, traducători, manageri culturali, editori, jurnaliști din întreaga lume, organizatorii urmând să anunțe în lunile următoare și alte nume importante.

Close
Închide
  Close