Cuprins:
Despre praz
Încorporarea prazului în alimentație poate aduce numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o legumă versatilă care poate fi utilizată în diverse preparate culinare.
Prazul este o sursă excelentă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B (în special folat), fier, magneziu, și mangan.
Conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii și flavonoidele, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și pot reduce riscul de boli cronice, inclusiv bolile cardiovasculare
De asemenea, prazul este sărac în calorii și bogat în fibre, ceea ce îl face un aliment ideal pentru persoanele care doresc să își mențină sau să își reducă greutatea corporală.
Fibrele din praz sunt esențiale pentru sănătatea digestivă, contribuind la prevenirea constipației și la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Inulina, un tip de fibră solubilă prezentă în praz, acționează ca un prebiotic, stimulând creșterea bacteriilor benefice în intestin.
Conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi kaempferolul, care pot ajuta la reducerea inflamației în organism.
Află mai multe despre praz și beneficiile sale.
Rețete de mâncare cu praz
Prazul are o aromă foarte asemănătoare cu cea a cepei, doar că mai subtilă și mai fină, așa că nu este de mirare că este un aliment atât de îndrăgit. Prazul este gustos atât crud, cât și gătit.
Prazul poate fi consumat crud în salate pentru un gust dulce și crocant, adăugat în supe și ciorbe pentru a spori aroma, sau sotat și folosit ca garnitură. Este ideal pentru tarte, quiche-uri, și gratinuri datorită texturii sale delicate.
Prazul poate înlocui ceapa în majoritatea rețetelor, oferind o alternativă mai blândă și mai dulce. De asemenea, este excelent în omlete și mâncăruri cu paste, completând bine atât preparatele vegetariene cât și pe cele cu carne.
Mâncare de praz cu măsline
- 6 fire de praz
- 2 cepe medii
- 300 g măsline negre
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 300 ml pastă de roșii
- 2 frunze de dafin
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Se curăță foarte bine prazul, se îndepărtează coada verde și se taie în bucăți potrivit de mari.
Se toacă ceapa mărunt.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se adăugă ceapa și prazul, care se gătesc până încep să se înmoaie.
Se adaugă pasta de roșii, măslinele negre și se amestecă bine.
Amestecul se lasă un sfert de oră să se gătească, după care se adaugă frunzele de dafin, precum și sare și piper după gust.
Mâncarea se mai lasă pe foc încă jumătate de oră, timp în care se amestecă din când în când.
Se servește caldă. Sursă – rețete.unica.ro
Praz gratinat
- 2 buc. praz
- 6 felii cașcaval afumat
- 1 linguriță cimbru
- 20 g unt
- 2 ouă
- câteva fire patrunjel
- sare
Mod de preparare
Se curăţă prazul de partea verde închis și se taie în bucaţi de 4-5 cm lungime care se pun la fiert în apă clocotită cu un praf de sare.
Între timp, cașcavalul se taie bucaţele mici, iar ouăle se băț bine și se amestecă apoi cu cașcavalul și cu cimbrul, după gust.
Un vas de cuptor se unge cu unt și se pune prazul bine scurs. Se toarnă amestecul de ouă și cașcaval și se coace 20 minute.
Se servește calduţ cu pătrunjel deasupra.
Salată de praz cu cartofi și ouă
Unele dintre cele mai apreciate rețete de mâncare cu praz sunt salatele răcoritoare și hrănitoare.
Ingrediente:
- 4 fire de praz
- 4 cartofi medii
- 3 ouă fierte tari
- 2 linguri de muștar de Dijon
- 4 linguri de maioneză
- 2 linguri de smântână
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel tocat pentru decor
Mod de preparare:
Curățați și tăiați prazul în rondele subțiri.
Fierbeți cartofii în coajă, apoi curățați-i și tăiați-i cuburi.
Tăiați ouăle fierte în cuburi.
Într-un bol mare, combinați prazul, cartofii și ouăle.
Într-un bol mic, amestecați muștarul, maioneza și smântâna. Condimentați cu sare și piper după gust.
Turnați dressingul peste salată și amestecați bine.
Decorați cu pătrunjel tocat și serviți salata rece.
Tartă cu praz
- Ingrediente pentru aluat:
- 250 g faina
- 125 g unt
- 1 galbenus
- 1 praf sare
- puţină apa
- Pentru umplutura:
- 4 bucăţi praz
- 100 g cascaval ras
- 30 g unt
- 3 oua
- 200 ml lapte
- 200 ml smântâna
- sare
- piper
Mod de preparare
Pentru aluat, se pune faina într-un vas si se amesteca cu sarea. Se adauga untul taiat bucaţele si, dupa ce se sfarâma si se amesteca bine cu faina, se adauga galbenusul desfacut cu puţina apa.
Se framântă si se mai adaugă apaă, daca aluatul nu se leagă. Apoi, aluatul se întinde într-o foaie care se transferă în tava de copt si se presară cu cașcavalul.
Partea albă de la praz se taie mărunt si se călește în unt. Se lasă pe foc aproximativ 15 minute. Ouăle se bat si se amesteca cu laptele si smântâna.
În forma de copt, peste cascaval, se pune prazul calit, se toarna amestecul de lapte, se potrivesc de sare si piper si se da la cuptor pentru 35 de minute.
Supă cremă de praz
- 2 bucăti praz
- 1 ceapă
- 4-5 cartofi
- 20 g unt
- 1/2 litru apă
- 200 ml lapte
- câteva fire de mărar
- nucşoară
- sare şi piper
Mod de preparare
În oala de supă se topeşte untul şi se pun prazul tăiat rondele şi ceapa tăiată peştişori. Se amestecă şi se lasă 10 minute să se înmoaie.
Se adaugă cartofii curăţaţi şi tăiaţi rondele foarte subţiri. Se lasă 2 minute să se călească uşor.
Se adaugă sare, piper, nucşoară, lapte şi apă şi se lasă la fiert 30 de minute.
Apoi, se mixează ingredientele şi se aduce supa imediat la masă presărată cu mărar.
Praz pane
- 2 bucăti praz
- 100 ml ulei
- Pentru aluat
- 100 g făină
- 1 ou
- 50 ml lapte
- 2 linguri caşcaval ras
- 1 lingurita ulei
- sare şi piper
Mod de preparare
Prazul se curăţă, se taie bucăţi mari şi se fierbe 10 minute în apă cu un praf de sare. Apoi se lasă să se scurgă foarte bine.
Făina, oul şi laptele se amestecă asemenea aluatului de clătite, se adaugă o linguriţă de ulei, caşcavalul şi piperul.
Într-o tigaie, se încinge uleiul, prazul se taie bucăţi mai mici care se trec prin aluat şi se pun la prăjit. Se scot pe şervete de hârtie şi se aduc la masă simple sau drept garnitură.
Tartă cu praz și brânză feta
- 1 aluat foitaj (foi de plăcintă)
- 3 fire de praz
- 200 g brânză feta
- 3 ouă
- 200 ml smântână pentru gătit
- 50 g parmezan ras
- Sare și piper după gust
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180°C.
Curățați și tocați prazul.
Într-o tigaie mare, încălziți uleiul de măsline și căliți prazul până devine moale și ușor caramelizat (aproximativ 10 minute). Lăsați să se răcească puțin.
Într-un bol, bateți ouăle cu smântâna, adăugați brânza feta sfărâmată și parmezanul. Condimentați cu sare și piper după gust.
Într-o tavă de tartă, întindeți aluatul foitaj și înțepați-l cu o furculiță în mai multe locuri.
Răspândiți prazul călit uniform pe aluat, apoi turnați amestecul de ouă și brânză deasupra.
Coaceți în cuptor timp de 30-35 de minute sau până când tarta devine aurie și umplutura este bine închegată.
Lăsați tarta să se răcească puțin înainte de a o tăia și serviți-o caldă sau la temperatura camerei.
Salată de praz cu roșii și feta
Ingrediente:
- 3 fire de praz
- 4 roșii medii
- 200 g brânză feta
- 1 castravete mare
- 1 ardei gras roșu
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură de oțet balsamic
- Sare și piper după gust
- Măsline negre (opțional)
- Oregano uscat (opțional)
Mod de preparare:
Curățați și tăiați prazul în rondele subțiri.
Tăiați roșiile în cuburi.
Curățați castravetele și tăiați-l în rondele subțiri sau cuburi.
Tăiați ardeiul gras în fâșii subțiri.
Într-un bol mare, combinați prazul, roșiile, castravetele și ardeiul gras.
Sfărâmați brânza feta deasupra legumelor.
Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline cu oțetul balsamic, sare și piper.
Turnați dressingul peste salată și amestecați ușor.
Adăugați măslinele negre și presărați oregano uscat, dacă doriți.
Serviți salata imediat.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!