De Denisa Macovei,

Din ce în ce mai întâlnit în rândul populației este binge-watching, adică vizionarea fără oprire a unui serial, iar acest lucru începe să aibă implicații psihologice. Sunt foarte multe aspecte și au început să apară studii foarte solide în ceea ce privește efectul acestor comportamente de consum. Un studiu longitudinal făcut pe o perioadă de 4-5 ani, prin care au urmărit persoane care se uitau în medie 3 ore pe zi, a relevat faptul că în câțiva ani aceste persoane au dezvoltat declin cognitiv major, în sensul că le-au fost afectate fundament memoria și limbajul. Aceste efecte au apărut împreună cu depresia și alte schimbări la nivel social. Psihologul Anca Maftei spune că senzația de relaxare pe care o oferă uitatul la seriale sau filme este, de fapt, o iluzie, o păcăleală.

“Apare o falsă senzație de relaxare în prima parte, pentru că uiți de greutățile de peste zi, îți iei gândul de la diferite aspecte mai puțin plăcute, dar asta e o iluzie, o păcăleală. Există mai multe maniere în care noi putem gestiona emoțiile. Din păcate, acest tip de binge-watchig face ca tot balastul emoțional să se ducă în inconștient. În loc să fie gestionat, discutat cu un prieten, acceptat, el planează undeva. Nu dispare. Pleacă din planul conștient în planul inconștient. Este foarte periculos. Nu putem compara o activitate sănătoasă cu acest tip de comportament”, a declarat medicul conform www.greatdoc.ro.

Platforma - Netflix - cronică de film
G

Psihologul este conștient de faptul că în această perioadă, de autoizolare și înconjurați de tot felul de știri legate de situația mondială, i-a determinat pe mulți să se orienteze către această activitate, însă transmite că dacă nu există moderație, pe termen lung vor apărea și primele probleme comportamentale. “Din punctul meu de vedere cred că efectul pozitiv este de moment, acea zonă de distracție, de plăcere propriu-zisă. Și bineînțeles că este nevoie de plăcere în viața noastră, nu trebuie să fim dogmatici cu sfera de sănătate. Putem să găsim un pic de plăcere în mai multe paliere ale vieții noastre și asta este important. Dincolo de asta, să fim atenți la proporții”, a mai spus Anca Maftei conform sursei citate.

Citeşte şi:

Băiat de 15 ani, condamnat pentru omor. A vrut să își apere tatăl și a înfipt cuțitul într-un vecin

Lovitură dură pentru Lora și Ionuț Ghenu, izolați în Bali. Cei doi nu se pot întoarce în România. „Zborul nostru a fost din nou anulat”

O familie din Dâmbovița crește cinci băieți într-o casă gata să cadă. În pandemie, școală face unul singur, de pe telefonul lu’ mami

Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
GSP.RO
Dani Coman s-a bătut cu interlopii în lupte ilegale de tipul Fight Club. Incredibil cine era promoterul
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor