De Andrada Lăutaru,

„Pacientul cinci” avea peste 50 de ani, când o călătorie la medic i-a schimbat viața. Suferea de diabet și s-a înscris la un studiu pentru a vedea dacă „statine” – un medicament pentru scăderea colesterolului, i-ar putea îmbunătăți starea. Dar la scurt timp după ce a început tratamentul, soția sa a început să observe o transformare sinistră – bărbatul trecuse de la a fi un om rezonabil, la unul extrem de agitat și nervos, mai ales în trafic, notează BBC.

Din frica de ceea ce s-ar putea întâmpla, „Pacientul cinci” a încetat să mai conducă, dar chiar și așa, omul era deseori nervos, iar soția a început să se teamă pentru siguranța ei. 

Nivelul de colesterol mai scăzut poate provoca schimbări de comportament atât la bărbați, cât și la femei.

Beatrice Golomb, cercetătoare:

Apoi, într-o zi, el a avut o epifanie. „Wow, se pare că aceste probleme au început când m-am înscris la acest studiu”, spune pentru BBC Beatrice Golomb, care conduce un grup de cercetare la Universitatea din California, San Diego.

Alarmat, cuplul a apelat la organizatorii studiului. „Au fost foarte ostili. Ei au spus că nu are cum să existe o relație între administrarea medicamentului și comportamentul bărbatului, că trebuie să ia medicamentul în continuare și să rămână în studiu”, spune Golomb pentru BBC.

Pacientul a renunțat la medicament, iar două săptămâni mai târziu, și-a recăpătat personalitatea.

Dar alții nu au fost atât de norocoși. De-a lungul anilor, Golomb a colectat rapoarte de la pacienți din Statele Unite – povești despre divorțuri, cariere distruse și un număr surprinzător de bărbați care au fost foarte aproape de a-și ucide soțiile. În aproape toate cazurile, simptomele au început atunci când au început să ia statine, apoi au revenit prompt la normal când s-au oprit; un bărbat a repetat acest ciclu de cinci ori înainte să-și dea seama ce se întâmplă, notează BBC.

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea
Recomandări

Medicii care stau 24 de ore din 24 în spitale sunt puși să-și plătească mâncarea

 

Potrivit lui Golomb, acest lucru este tipic – în experiența ei, majoritatea pacienților nu-și recunosc propriile schimbări de comportament, cu atât mai puțin să le conecteze cu medicamentele. În unele cazuri, realizarea vine prea târziu: cercetătoarea a fost contactată de familiile unui număr de oameni, inclusiv un om de știință de renume internațional și un fost redactor al unei publicații legale, care și-au luat propria viață, arată BBC.

Calmantele pot afecta capacitatea noastră de a simți empatia

Suntem cu toții familiarizați cu efectul pe care psihedelice le au asupra minții noastre, dar se pare că și medicamentele obișnuite pot fi la fel de puternice. De la paracetamol, la antihistaminice, statine, medicamente pentru astm și antidepresive, apar dovezi că acestea ne pot face să fim impulsivi, supărați sau neliniștiți, pot să ne micșoreze empatia pentru străini și ajung chiar să manipuleze aspectele fundamentale ale personalităților noastre, cum ar fi cât de nevrotici suntem, mai notează BBC.

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor
Recomandări

ANALIZĂ | De unde ar putea Guvernul să taie din cheltuieli. Pe listă, printre altele, anularea creșterii pensiilor sau a dublării alocațiilor

 

La majoritatea oamenilor, aceste schimbări sunt extrem de subtile. Dar în unele cazuri pot fi și dramatice.

În 2011, un francez, tată a doi copii, a dat în judecată compania farmaceutică GlaxoSmithKline, susținând că medicamentul pe care îl lua pentru boala Parkinson l-a transformat într-un dependent de jocuri de noroc și sex cu bărbați, scrie BBC.

Apoi, în 2015, un bărbat care urmărea fete tinere pe internet a spus că medicamentul anti-obezitate Duromine l-a determinat să facă acest lucru – a spus că acesta i-a redus capacitatea de a-și controla impulsurile. Din când în când, criminalii încearcă să dea vina pe sedative sau antidepresive pentru infracțiunile lor, conform BBC.

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”
Recomandări

Hoții de oxigen prosperă în criza COVID-19: directorul PNL cercetat penal pentru escrocherii cu aparate de aer le-a dublat acum prețul și spune că “sunt la reducere”

 

Lumea se află în mijlocul unei crize de supramedicație, doar  SUA cumpărând până la 49.000 de tone de paracetamol în fiecare an – echivalentul a aproximativ 298 de tablete de paracetamol de persoană. În Marea Britanie, una din 10 persoane peste 65 de ani ia deja opt medicamente în fiecare săptămână, arată BBC.

Unul dintre motivele pentru care medicamentele pot avea un astfel de aspect psihologic este acela că organismul nostru nu este doar o pungă de organe separate, ci o rețea în care sunt legate multe procese diferite.

Un alt studiu arată că Paracetamolul poate afecta nivelul nostru de empatie, pe perioade scurte, notează BBC. 

Pentru a reduce la minimum orice efecte nedorite și a obține ceea ce ne dorim de la medicamente pe care le luăm cu toții în fiecare zi, trebuie să știm mai multe. Pentru că în acest moment, modul în care acestea afectează comportamentul indivizilor – și chiar al societăților întregi – este în mare parte un mister, spune cercetătorul Mischkowski  pentru BBC.

Citeşte şi:

Descoperire cu potențial istoric. Oamenii de știință cred că au găsit metoda pentru a trata toate tipurile de cancer

Adriana Nedelea LA FIX: În Franța nu se mai vinde paracetamol la liber. Ce spun ANM și Colegiul Farmaciștilor despre o astfel de interdicție în România

Primăria Sectorului 4 confirmă că problemele de la Școala 133 au fost cauzate de combinația dintre produsele de dezinsecție și cele de dezinfecție

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre