188. Ruladă cu ouă

Ingrediente: 4 albuşuri, 3 gălbenuşuri, 75 g zahăr, 75 g făină, un praf de sare, 200 g budincă de ciocolată, un plic de zahăr vanilat sau un pic de nucă de cocos.

Mod de preparare: gălbenuşurile se mixează energic cu zahărul câteva minute, după care se adaugă făina. Albu­şurile se bat spumă cu sare, apoi se adaugă în compoziţia de gălbenuşuri. Aluatul astfel preparat se întinde într-un strat subţire, de maximum 1,5 cm, în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 8 minute.
După ce se scoate din cuptor, blatul se rulează cu tot cu hârtie şi se acoperă 5 minute cu un prosop ud. Se îndepărtează hârtia cu grijă, se întinde budinca de ciocolată pe blat şi se rulează. Deasupra se presară zahăr vanilat sau nucă de cocos.
Reţete trimise de Ramona Arsene, Bucureşti

189. Spaghete cu brânză şi ciuperci la cuptor

Ingrediente: 400 g spaghete, 3 ouă, o conservă de ciuperci, 250 g brânză, 4-5 felii groase de caşcaval, câteva fire de mărar.

Mod de preparare: ouăle bătute şi brânza fărâmiţată se amestecă bine cu spaghetele fierte şi se pune compoziţia într-o tavă. Se adaugă ciupercile scurse de apă şi se rade caşcavalul. Se dă la cuptor până se formează o crustă fină. Se presară mărar şi se serveşte.

190. Budincă de macaroane cu brânză de vaci

Ingrediente: un pachet de macaroane, un pic de sare, 300 g brânză de vaci, 200 g zahăr, 100 g stafide, o esenţă de rom şi una de vanilie, 6 ouă, un cubuleţ de unt.

Mod de preparare: se fierb pastele în apă cu sare, apoi se trec prin apă rece şi se lasă la scurs. Se zdrobeşte brânza cu furculiţa şi se amestecă bine cu zahărul, stafidele, ouăle şi esen­ţe­le.
Se omogenizează apoi pastele cu compoziţia de mai sus, se pun într-o cratiţă unsă cu unt şi se dau la cuptor circa 30 de minute. Reţetă trimisă de Veronica Băzăvan, Vâlcea

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa
Recomandări

Fiica cea mică a lui Adrian Minune, pe scena „Vocea României“: „Se poate şi fără banii lui tati“. Cum a reacţionat Chirilă după prestaţia sa

191. Salată mediteraneeană

Ingrediente: un avocado, 200 g roşii cherry, 100 g măsline negre, 100 g brânză feta, un ardei roşu, o ceapă roşie mică, două felii de pâine prăjită, trei felii subţiri de caşcaval, două linguri de ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, busuioc, mentă, mărar, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă avocado, se taie bucăţi şi se pune într-un bol. Urmează ceapa tăiată julien, ardeiul tăiat fidelu­ţă, roşiile cherry şi măslinele, feta tăiată cuburi şi dată prin busuioc, mentă şi mărar, apoi pâinea pră­jită, tăiată tot cuburi.
Se să­rează, se piperează şi se stro­peşte totul cu dressingul făcut din oţet balsamic şi ulei de măsline. Caşcavalul se rade deasupra. Reţetă trimisă de Daniela Clepce

192. Lasagna

Ingrediente: un pachet de unt, două ouă, nouă linguri de ulei, sare, 11 linguri de apă, un plic de praf de copt, un vârf de linguriţă de bicarbonat, făină cât cuprinde;

pentru umplutură – o jumătate de pungă de paste, un kg carne tocată amestec, 250 g caşcaval afumat, o cutie de 450 g ciuperci, un ardei, două cepe, doi căţei de usturoi, sos de roşii, puţin ulei, sare, piper.
Mod de preparare: pentru a prepara foitajul se pune untul la topit. Se iau nouă linguri din el, se pun într-un bol şi se lasă deoparte. În crăticioara cu unt lăsată pe foc se adaugă nouă linguri de ulei, iar când dă în clocot se adaugă puţină făină, cât să iasă o ciulama mai groasă.
Se lasă la răcit. Peste cele nouă linguri de unt din bol se pun ouăle, cele 11 linguri de apă, bicarbonatul, praful de copt, un pic de sare şi făină cât cuprinde ca să iasă un aluat bun de întins. Se întinde pe plan­şetă în foaie foarte subţire, se unge cu ciulamaua răcită, se ru­lează şi se dă la frigider. Se face prima umplu­tură astfel: se căleş­te o ceapă în puţin ulei, se adau­gă carnea to­cată, sare şi piper după gust şi la sfârşit sosul de roşii.
Pentru a doua um­plu­tură se căleşte cea­laltă ceapă, se adaugă ciupercile tăiate, doi căţei de usturoi tăiaţi mărunt şi ardeiul tocat. Se fierb pastele făinoase cu puţină sare şi apoi se scurg. Se aran­jea­ză lasagna astfel: se taie în două aluatul preparat mai devreme, iar prima foaie se aşază într-o tavă înaltă.
Peste ea se pune umplutura cu carne tocată, urmată de paste. Se rade apoi caşca­va­lul. Urmează umplutura de ciuperci, iar deasupra, cea de-a doua foaie de aluat. Se dă la cuptor o ju­mă­tate de oră. Reţetă trimisă de Maria Udrea, Piteşti

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica
Recomandări

Ce a anunțat Elena Udrea despre nașii micuței Eva! Ce s-a întâmplat cu Alina Bica

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

193. Pui mănăstiresc

Ingrediente: un pui, o ceapă, o că­pă­ţână de usturoi, o legătură de mărar, 250 ml smântână, 500 g ciuperci, un ou, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: se porţionează puiul. Pieptul şi pulpele se prăjesc, iar celelalte bucăţi de carne se fierb la foc potrivit. Se căleşte ceapa în ulei de măsline, se adaugă ciupercile tăiate felii, apoi bucăţile de carne fiartă şi cele de carne prăjită şi se lasă la foc potrivit 10-15 minute.
Se face un sos din oul bătut, peste care se pune smântâna, mărarul tocat, sare şi piper după gust. Se toarnă sosul peste amestecul de pui şi ciuperci şi se mai dă într-un clocot. La final se pune usturoiul trecut prin presă. Reţetă trimisă de Romica Cojocaru, Bacău

194. Omletă ţărănească

Ingrediente: 6 ouă, 600 ml lapte, sare, 120 g făină de mălai, trei linguri de ulei.

Mod de preparare: se pun ouăle, laptele, sarea (după gust) şi făina de mălai într-un blender şi se mixează. Se încinge uleiul într-o cratiţă şi se adaugă amestecul din blender. Se lasă la foc mediu şi se ameste­că încontinuu, până se întăreşte. Reţetă trimisă de Ramona Bulzan, Oradea

195. Ciuperci umplute

Ingrediente: ciuperci champignon, unt, 100 g de caşcaval, doi căţei de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: se curăţă şi se spală ciupercile, apoi li se rup codiţele. Se taie în bucăţi mici caşcavalul şi codiţele ciupercilor, apoi se procedează la fel cu usturoiul. Se unge o tavă cu unt, se aşază în ea pălăriile ciupercilor şi se umplu cu amestecul din codiţe tocate, bucăţele de caşcaval şi usturoi pisat. Se condimentează cu sare şi piper.
Deasupra fiecărei ciu­percuţe se pune puţin unt. Se dă tava la cuptor până când ciupercile devin maronii. Reţetă trimisă de Veronica Mocanu, Vâlcea

196. Supă de ciuperci

Ingrediente: un litru şi jumătate de apă, 300 g ciuperci, o lingură de făină, 50 g unt, două linguri de smântână, sare, piper.

Mod de preparare: ciupercile se curăţă şi se spală, apoi trei dintre ele se taie lamele subţiri şi se pun la fiert în apă rece. După 10-15 minute se dau deoparte şi se pasează. Separat se înăbuşă în unt restul de ciuperci tăiate felii, iar după ce s-au înmuiat se presară făină, se amestecă bine şi se adaugă, treptat, apa în care au fiert ciupercile.
Se toarnă ciupercile înăbuşite peste cele pasate, se mai dau într-un clocot, se sărează şi se piperează după gust, apoi se drege supa cu smântână. Reţetă trimisă de Iuliana Filip, Chitila

197. Tort egiptean

Ingrediente: pentru foi – 6 al­bu­şuri, 6 linguri de zahăr, o lingură şi jumătate de făină, 120 g nuci măcinate;

pentru prima cremă – şase gălbenuşuri, şase linguri de zahăr, 340 ml lapte, două linguri de amidon, 170 g unt nesărat, esenţă de vanilie;
pentru cea de-a doua cremă – 200 ml frişcă, 150 g zahăr, 120 g nucă bucăţi.
Mod de preparare: se bat al­bu­şu­rile spumă, se adaugă zahărul şi se mixează până când acesta se topeşte. Se amestecă făina cu nucile măcinate şi se adaugă în com­poziţia de albuşuri. Se îm­parte a­luatul în trei şi se întind cu sucitorul trei foi.
Se pune hârtie de copt pe fundul unei forme cu diametrul de 24 cm, se întinde prima foaie şi se coace la foc mic timp de 15-20 de minute. Se repe­tă acţiunea cu celelalte două foi. Pentru prima cremă, se ameste­că gălbe­nu­şu­rile cu amidon şi za­hăr, apoi se adăugă treptat laptele. Se pune cră­ti­cioara pe foc şi se amestecă încontinuu până se îngroaşă conţinutul ca o budincă, apoi se ia de pe foc şi se lasă să se răceas­că.
Untul, la temperatura camerei, se pasează într-un castron şi se adaugă puţin câte puţin în com­poziţia răcită. Se pun apoi câteva picături de esenţă de vanilie. Pentru cea de-a doua cremă, se to­peş­te zahărul, apoi se toarnă în strat subţire într-o tavă în care punem puţină apă. Se ia imediat ce s-a întărit şi se zdrobeşte cu un sucitor.
Se bate frişca şi se adaugă zahărul zdrobit şi miezul de nucă. Se asam­blează tortul astfel: pe prima foaie se întinde un sfert din crema de vanilie şi un sfert din cea de friş­că. Se pro­cedează la fel şi cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de friş­că. Reţetă trimisă de Marilena Tenovici, Bucureşti

198. Prăjitură-sendviş cu lămâie

Ingrediente: pentru blat – 3 ouă, trei linguri de apă rece, un praf de sare, şase linguri de zahăr, 150 g făină, trei linguri de unt topit, coaja rasă de la o lămâie, o jumătate de plic de praf de copt;
pentru cremă – două ouă, şase linguri de zahăr, 40 g amidon, 200 ml smântână dulce, un plic de întăritor de frişcă, coaja şi zeama de la o lămâie;
pentru umplutură şi decor – o jumătate de borcan de gem de zmeură, un plic de glazură de lămâie, bombonele colorate.

Mod de preparare: pentru blat, se bat într-un bol încăpător albuşurile de la cele trei ouă cu apă şi un praf de sare, până când se formează o spumă consistentă. Se adaugă treptat zahărul, apoi gălbenuşurile şi untul topit. La final se încorporează uşor făina cernută, o jumătate de plic de praf de copt şi coaja rasă de lămâie.
Tava mare de aragaz se tapetează cu hârtie de copt. Se pune în ea compoziţia obţi­nu­tă şi se nivelează. Se dă la cuptor circa 12-15 minute. Se lasă apoi la răcit şi se taie în trei părţi egale. Între timp, se pregăteşte crema: se bat într-o crăticioară ouăle cu zahărul, apoi se adaugă amidonul, zeama şi coaja de lămâie.
Se pune crăticioara pe foc mic, a­mestecând încontinuu, până se îngroaşă. Se lasă la răcit. Se bate smân­tâna pentru frişcă, adăugând un plic de în­tă­ritor, pentru con­sis­ten­ţă. Peste smân­­tâna bine bătută se a­dau­­gă, treptat, crema de lămâie.
Se asam­blea­ză prăjitura astfel: pe prima foaie de blat se pune un strat de gem de zmeură, apoi jumă­tate din cantitatea de cre­mă de lămâie. Se a­şază a doua foaie de blat şi se repetă operaţiunea. Pe ultima foaie se pun glazura de lămâie pre­pa­rată după indicaţiile de pe plic şi bomboanele colorate. Reţete trimise de Victor Ionuţ Dumitrache, Bucureşti

199. Tiramisu

Ingrediente: 5 ouă, două pliculeţe de zahăr vanilat, 250 g mascarpone, patru linguri de zahăr pudră, 25 de pişcoturi, 200 ml cafea, două linguri de cacao.

Mod de preparare: găl­b­enuşurile se amestecă bine cu două linguri de zahăr pudră, apoi se adaugă brânza mascarpone. Se bat albuşurile spumă cu celelalte două linguri de zahăr pudră şi cu zahărul vanilat, după care se încorporează încet în amestecul de gălbenuşuri.
Pişcoturile se trec prin cafea (repede, nu trebuie lăsate să stea în cafea!) şi se aşază într-un vas unul lângă altul. Pe primul strat de pişcoturi se întinde crema, apoi se pune iar un rând de pişcoturi şi iar cremă. Deasupra se presară cacao. Reţetă trimisă de Cosmina-Adriana Câmpean, Cluj

200. Chifle

Ingrediente: 500 g făină, sare, o linguriţă de zahăr, apă, un plic de drojdie uscată, 12 linguriţe de bicarbonat de sodiu, patru linguri de sare grunjoasă sau un pumn de seminţe.

Mod de preparare: se face un aluat din făină, un praf de sare, za­hăr şi o cană de apă. Separat se face maiaua din patru-cinci linguri de apă călduţă, drojdie şi un pic de făină. Se lasă maiaua la dospit, iar după ce creşte se adaugă în aluat şi se frământă.
Se lasă apoi la crescut, într-un loc ferit de curent. După o oră, din această com­­poziţie se formează bile cu un diametru de 4-5 cm. Se pune la fiert o oală cu doi litri de apă, 12 linguriţe de bicarbonat şi o lingu­riţă de sare. Când apa începe să fiarbă se pun în ea bilele de aluat. După ce se opăresc, se scot, se pun în tavă pe hârtia de copt, se crestează cu un cuţit bine ascuţit şi se presară deasupra seminţe sau sare grunjoasă. Se dă tava cu chifle la cuptor pentru circa 20-25 minute. Reţete trimise de Victor Ionuţ Dumitrache, Bucureşti

Colţul vedetei

 

Prinţesa Lia îşi răsfaţă musafirii cu un desert regal

Recepţiile de la reşedinţa Prinţului Paul şi a Prinţesei Lia nu dau niciodată greş mulţumită unui desert regal, pe care stăpâna casei îl pregăteşte personal pentru invitaţi. “Este delicios şi se prepară uşor. Ingredientul de bază este dulceaţa de afine, care are un gust acrişor”, ne-a spus Prinţesa Lia.
Prințesa Lia prepară  un desert special cu dulceață de afine

Ingrediente (pentru patru persoane): 800 g iaurt, 100 g brânză Philadephia, 400 g dulceaţă de afine, coaja rasă de la două lămâi, sucul unei mandarine, 50 ml cremă de whisky, 100 g nuci zdrobite, scorţişoară, puţină vanilie, nucşoară, miere.
Mod de preparare: se amestecă într-un castron iaurtul cu brânza şi se adaugă vanilie, scorţişoară şi nucşoară după gust. În dul­ceaţa de afine se toarnă crema de whisky şi se pune primul strat într-un pahar de şampanie.
Deasupra se presară coajă de lămâie şi apoi se pune pasta aromată pe bază de iaurt. Se decorează cu miez de nucă amestecat cu suc de mandarină şi cu puţină miere de albine.

Iată câştigătorii celei de-a 14-a săptămâni de concurs (17-23 februarie)

Ruxandra Mihăescu, din Bucureşti, a câştigat o tigaie specială din teflon dry cooker
Premii de consolare, constând în DVD-uri, au obţinut:
1. Mariana Măcrescu
2. Mihaela Opriş, Sibiu
3. Viorica Drăghici, Sibiu
4. Lucreţia Ichim, Constanţa
5. Marian Văcaru, Iaşi
6. Elena Mihalaş, Bucureşti
7. Cazimir Irimescu, Ploieşti
8. Mădălina Butoi, Dolj
9. Mioara Bălan, Ilfov
10. Cosmina-Adriana Câmpean, Cluj

Cine este iubita lui Gabi Balint. Neașteptat cu ce se ocupă Luciana Pop la Bistrița! GALERIE FOTO
GSP.RO

Cine este iubita lui Gabi Balint. Neașteptat cu ce se ocupă Luciana Pop la Bistrița! GALERIE FOTO

Horoscop 22 septembrie 2019. Zi NEAGRĂ pentru mai multe zodii! Cine are parte numai de GHINION
HOROSCOP

Horoscop 22 septembrie 2019. Zi NEAGRĂ pentru mai multe zodii! Cine are parte numai de GHINION