De Delia Chilianu, Camelia Diaconu,

Vrei să profiţi cât mai mult de zilele de vacanţă rămase şi să te distrezi cu prieteni tăi? Nu ştii ce să mai inventezi ca să nu vă plictisiţi? Ei bine, un pachet de cărţi de joc poate să vă ţină ocupaţi şi o zi întreagă. Dacă nu ştii cum să-l foloseşti, îţi spunem noi. Te învăţăm azi câteva jocuri de cărți, pe care tu şi prietenii tăi sigur le veţi exersa cu plăcere, de fiecare dată când veţi avea ocazia.

Joc de cărți Macao – cum se joacă Macao?

Cum se joacă Macao
Jocuri de cărți – cum se joacă Macao?

Pentru a juca Macao, ai nevoie de tot pachetul de 52 de cărţi.

Cărţi importante: “4” înseamnă “stai un joc”. Cu “2” şi “3” se obligă următorul jucător să “umfle” două, respectiv trei cărţi. Cu “As”-ul se poate schimba culoarea care e în joc.

Cum se joacă: Poate fi jucat de maximum 7-8 persoane. Fiecare primeşte 5 cărţi. Se împart cărţile şi se pune una cu faţa în sus. Primul jucător trebuie să pună peste cartea de jos una cu acelaşi semn (inimă roşie, romb, treflă sau inimă neagră) sau de aceeaşi valoare (adică cinci peste cinci sau valet peste valet).

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”
Recomandări

„Primesc telefon de acasă: sora mea, care abia împlinise 17 ani în ianuarie, era însărcinată”

 

Următorul jucător trebuie să respecte aceleaşi reguli şi aşa mai departe. Cine nu are în mână nici o carte pe care poate să o pună jos, trebuie să ia una din teancul celor rămase. Dacă un jucător are mai multe cărţi de aceeaşi valoare (de exemplu doi, trei sau patru popi), poate să le pună jos pe toate odată. Când un jucător rămâne cu o singură carte în mână e obligat să anunţe “Macao”. Dacă uită şi apucă altul să strige înaintea lui Macao, atunci e obligat să ia cinci cărţi. Câştigă cel care scapă cel mai repede de cărţile din mână, iar jocul continuă până când rămâne un singur jucător cu cărţi în mână. Acesta ia de obicei pedeapsă.

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”
Recomandări

Cel mai mare spital din Argeș nu le face gravidelor ecografii decontate. Sunt îndrumate să plătească până în 400 de lei „unde doresc dumnealor”

 

Joc de cărți Șeptică – cum se joacă Șeptică?

Cine pune cartea de doi sau de trei jos îl obligă pe următorul să “umfle” două sau trei cărţi. Acesta din urmă poate contraataca cu un doi sau un trei, astfel că următorul va lua din teancul cărţilor rămase suma “doiarilor” sau “treiarilor” puşi jos.

De exemplu: dacă un jucător pune jos trei de 2, cel de după el trebuie să ia de jos şase cărţi sau poate să pună şi el un 2 şi cel care urmează va lua opt cărţi! Când un jucător pune jos un 4 sau mai mulţi, următorul jucător nu mai poate juca o tură sau mai multe, dar poate contra cu unul sau mai mulţi “pătrari”, iar “pedeapsa” merge către următorul.

Jocuri de cărți - cum se joacă Șeptică
Jocuri de cărți – cum se joacă Șeptică

Joc de cărți Popa Prostu – cum se joacă Popa Prostu?

Se folosesc 32 de cărţi la jocul Popa Prostu, de la “7” până la “Popă” şi “As”.

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice
Recomandări

Medicii italieni anunță o ”nouă urgență sanitară”: 30% dintre pacienții COVID ar putea avea probleme respiratorii cronice

 

Cărţi importante: “7”-le e cel care “taie”, iar “10” şi “As” sunt puncte.

Cum se joacă: Celor patru jucători li se împart câte patru cărţi, iar restul pachetului se pune deoparte, lângă jucători. Primul pune jos o carte, cu faţa în sus, iar ceilalţi dau câte una, oricare din mână. Dacă nici unul nu pune jos o figură identică celei puse de primul jucător sau un 7, atunci cel care a pus întâiul jos ia cele patru cărţi strânse.

De exemplu, dacă primul pune jos “Damă” şi nici unul din participanţi nu dă “Damă” sau “7”, el ia toate cele patru cărţi strânse jos. Dacă cineva dă “Damă” sau şapte, înseamnă că acela a “tăiat” şi va lua el cărţile… sau nu le va lua, dacă primul jucător taie la rândul lui cu o damă sau cu un şapte. Ia cărţile strânse jos cel care a tăiat ultimul. Apoi fiecare ia o carte din pachet, ca să aibă iar patru în mână. La final se numără câţi decari şi aşi a strâns fiecare. Câştigă cel care acumulează mai multe puncte.

Joc de cărți Război – cum se joacă Război?

Este nevoie de tot pachetul de 52 de cărţi.

Cărţi importante în ordine crescătoare: “Valet”, “Damă”, “Popă” şi “As”-ul, care are cea mai mare valoare.

Cum se joacă: Se împart toate cărţile jucătorilor, iar aceştia trebuie să le ţină în grămadă cu faţa în jos. Fiecare concurent aşază prima carte din grămadă cu faţa în sus pe mijlocul mesei.

Cel care are cartea mai mare ia toate celelalte cărţi şi le pune sub grămada sa. Dacă doi jucători pun la bătaie o carte cu aceeaşi valoare, ajung la război. În cadrul războiului, cei doi pun jos câte cărţi indică valoarea celei de la care s-a declanşat războiul. Ia teancul strâns cel a cărui ultimă carte a avut valoarea mai mare. Câştigă cel care adună toate cele 52 de cărţi.

Tu ce jocuri de cărți știi să joci?

Sursă foto: www.123rf.com

Citeşte şi:

Cum te comporți la teatru. Reguli de bună purtare valabile azi

Ştiai că… soţul tău nu îţi este rudă? Vezi ce spune Codul familiei despre legătura voastră şi nu numai

Ce înseamnă dacă te uiți la ceas la ora fixă

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite