Cerinţa de etichetare, care să avertizeze consumatorii că produsele „pot avea un efect negativ asupra activităţii şi atenţiei la copii”, a apărut în negocierile dintre deputaţii europeni pentru o nouă structură de autorizare a aditivilor, enzimelor şi aromelor din produsele alimentare. Cerinţa urmează să fie aprobată în cursul acestui an, iar firmele vor avea timp pentru a se conforma, probabil, până la jumătatea anului 2010.
Cercetătorii Universităţii Southampton au studiat efectul a şase coloranţi alimentari şi au ajuns la concluzia că inteligenţa copiilor este cu atât mai afectată cu cât creşte cantitatea de E-uri pe care aceştia o consumă. Cei şase aditivi, printre care şi E110, folosit în special în sucuri şi dulciuri, dar şi tartrazina, adică E102, provoacă accese de furie în rândul copiilor.
Mai mult, cei doi coloranţi pot afecta coeficientul de inteligenţă al copiilor cu până la cinci puncte şi sunt la fel de nocivi pentru copii precum benzina cu plumb, informează telegraph.co.uk. Cercetătorii au precizat că, în prezent, se studiază şi efectul benzoatului de sodiu, folosit în băuturile carbogazoase, precum Cola dietetică. Acesta ar cauza, în timp, depresie. E102 sau tartrazina ar avea efect cancerigen. Acest colorant galben se găseşte în îngheţată, muştar, sucuri şi dulciuri.
Colorantul roşu E128 poate produce mutaţii genetice şi se găseşte în carnea de hamburgeri. Glutamatul monosodic sau E621 are efect cancerigen şi se găseşte în supele instant, condimente şi mezeluri. Aspartamul (E951) şi zaharina (E954) se găsesc în guma de mestecat.
Cei 6 coloranti considerati cu risc:
E110 -galben portocaliu
E 104 – galben de chinolina
E122- carmoizina
E 129- rosu allura
E102 tartrazina
E 124 – rosu ponceau 4R