Cuprins:
Cine se laudă că vede primul răsăritul de Soare?
Cu toții știm că Japonia este supranumită „Țara Soarelui Răsare” așa că japonezilor le place să creadă că ei sunt cei care văd primii răsăritul de soare.
Locuitorii din Alaska susțin că ei sunt cei care văd pentru prima dată Soarele, însă confuzia vine din faptul că schimbarea liniei de zi trece tocmai prin acest stat american.
La fel stau lucrurile și în districtul autonom Chukotka. Rușii de aici spun că, de vreme ce în Alaska ziua se încheie, la ei tocmai răsare Soarele.
Cu toate acestea, în nici unul dintre aceste locuri nu răsare, de fapt, pentru prima dată Soarele. Ei bine, cei care sunt considerați în mod oficial primii locuitori ai planetei care pot vedea răsăritul de soare sunt neo-zeelandezii din capul estic al insulei de Nord a Noii Zeelande, la nord de orașul Gisborne.
Acest lucru a fost posibil după ce, în anul 2011, Samoa, micuța țară insulară din sudul Oceanului Pacific, a luat decizia de a face un salt întreg de 24 de ore în viitor, mutându-și poziția cu o zi pe linia de date internațională. Astfel, Samoa este prima țară care trece în noul an.
Unde răsare, de fapt, Soarele pentru prima dată?
Datorită convențiilor moderne în privința fusului orar GMT și a Liniei Internaționale de Date, punctul de unde se poate admira primul răsărit de soare de pe Pământ este vârful montan Hikurangi (n.n. – Te Ara ki Hikurangi în Māori – limba vorbită de populația indigenă din Noua Zeelandă).
Acesta este situat la o altitudine de 1.752 de metri în lanțul Raukumara din Valea Waiapu, fiind cel mai înalt vârf non-vulcanic din Insula de Nord.
Potrivit Departamentului pentru conservarea patrimoniului natural și istoric din Noua Zeelandă, muntele Hikurangi care se află în capul estic al țării este recunoscut și acceptat ca fiind punctul de pe glob de unde poate fi admirat pentru prima dată răsăritul soarelui datorită curburii Pământului.
Locuitorii Noii Zeelande sunt primii care văd răsăritul de soare doar primăvara și vara, adică în prima jumătate a anului. În cea de-a doua parte a anului, tot datorită curburii Pământului, cei care admiră primii din lume răsăritul sunt locuitorii din Samoa, în special cei din capitala Apia, situată pe insula Upolu.
De aceea, turiștii de pe întreg mapamondul călătoresc în această regiune pe 31 decembrie pentru a fi primii din lume care văd răsăritul de Anul Nou.
Dar, cine dorește să fie primul dintre primii care admiră răsăritul de Soare, va trebui să călătorească până în Insula Pitt, o parte a teritoriului Insulei Chatham din Noua Zeelandă, care se situează la aproximativ 700 km distanță sud-est de capul estic al Noii Zeelande.
10 curiozități despre Noua Zeelandă
- În limba Māori, vorbită de populația indigenă, Noua Zeelandă înseamnă Țara cu nori albi și lungi;
- Pasărea Kiwi este simbolul Noii Zeelande. Este o specie endemică, care, deși nu poate zbura, are o pereche de aripi, fiind cea mai mică pasăre dintre cele nezburătoare;
- Cel mai lung nume din lume aparține unui deal din Noua Zeelandă: Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. În traducere ar suna cam așa: dealul unde Tamatea, un șef de trib vestit și puternic, cânta în la kōauau, un mic flaut maori, în memoria unei persoane iubite;
- Pista aeroportului din Gisborne este traversată de o cale ferată. De aceea, uneori, trenurile sunt nevoite să oprească pentru a lăsa avioanele să treacă și viceversa;
- Cea mai mică specie de delfini din lume trăiește pe coasta de vest a Noii Zeelande. Se numesc delfinii Maui, au fost denumiți după un semi-zeu polinezian și au doar 1,70 metri lungime;
- O societate caritabilă din Noua Zeelandă a îmvățat trei câini să conducă o mașină;
- Noua Zeeandă a fost prima țară din lume care a acordat femeilor dreptul la vot, în anul 1893;
- Indiferent de locul unde te afli în Noua Zeelandă, distanța nu este niciodată mai mare de 128 km față de ocean;
- Potrivit organizației Transparency International, în Noua Zeelandă este cel mai mic nivel de corupție din lume, la egalitate cu Danemarca;
- Cea mai abruptă stradă din lume se află în Noua Zeelandă. Se numește „Baldwin” și are un grad de înclinare de 35%, înălțându-se cu un metru peste nivelul mării la fiecare 2,8 metri de drum.
XShadowX • 24.08.2024, 11:08
da! sa bagati bine la cap : NU Japonia e 'tara soarelui rasare' , adica nu la ei rasare prima data soarele