De Alina Serea,

Banalele urzici sunt folosite de sute de ani ca plante medicinale, dar și în rețete pline de savoare. Preparatele cu urzici se fac primăvara, pentru a ne bucura din plin de proprietățile acestei plante atât de accesibilă tuturor.

Urzici- proprietăți și beneficii

Despre urzici se spune în popor că ”schimbă sângele” și asta tocmai datorită aportului de vitamine și minerale pe care îl aduc organismului. Urzicile sunt o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale. Este o plantă bogată și în siliciu, magneziu şi potasiu. Conţine un număr mare de aminoacizi, este bogată în vitaminele B2, K şi C şi betacaroten. Este indicată pentru detoxificare şi pentru regenerarea organismului.

Ajută în lupta împotriva anemiei

Datorită conţinutul crescut de fier şi magneziu, urzicile pot fi terapie naturală excelentă şi ieftină pentru anemie. Planta are nu doar proprietăţi antianemice, ci şi hemostatice şi remineralizante.

Întărirea sistemului imunitar

Consumul de urzici ajută la întărirea sistemului imunitar, având un conținut ridicat de Vitamina C.

Detoxificare cu urzici

Urzicile pot fi folosite în cure de detoxificare sub diverse forme: mâncare de urzici, ciorbă de urzici, supă cremă sau ceai.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Remediu pentru mătreață și căderea părului

Urzicile sunt recomandate ca tratament natural împotriva mătreţii şi căderii părului. Se pun într-o oală de 3 litri aproximativ un kilogram de urzici şi se fierb. Amestecul obținut se folosește pentru a clăti părul după spălare.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de urzici

  • Calorii – 42
  • Proteine – 2,71 mg
  • Fibre – 6,9 g
  • Acid folic – 14 mcg
  • Vitamina A – 2.011 IU
  • Vitamina B – 0,103 mg
  • Vitamina K – 498,6 mcg
  • Calciu – 481 mg
  • Fier – 1,64 mg
  • Magneziu – 57 mg
  • Fosfor – 71 mg
  • Zinc – 0,34 mg
  • Potasiu – 334 mg

Cum și când se culeg urzicile

Cum se culeg urzicile
Cum se culeg urzicile

Deși urzici se găsesc o lungă perioadă de timp, bune de consum sunt doar primăvara, când sunt crude și fragede.

Este foarte important ca atunci când culegem urzici să alegem o zonă lipsită de poluare. Asta dacă nu avem urzici în propria grădină. Urzicile sălbatice se găsesc în general pe lângă râuri și lacuri și în pădure.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Se consumă numai partea cea mai fragedă a plantei, astfel încât trebuie alese numai frunzele cele mai tinere atunci când culegem urzici.

Cum se spală urzicile

Ca și în cazul altor legume și verdețuri și urzicile trebuie să fie foarte bine spălate înainte de consum. Deși sunt persoane care preferă să spele urzicile fără niciun fel de protecție, acestea sunt totuși renumite pentru usturimea pe care o provoacă pielii. Așadar, pentru a evita senzația neplăcută dată de contacul urzicilor cu pielea, puteți folosi mănuși atunci când le spălați.

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine în mai multe ape până ce ultima apă rămâne limpede.

Rețete cu urzici

Există numeroase modalități de a ne bucura de multitudinea de vitamine și minerale pe care urzicile le conțin. Iată 10 rețete cu urzici pe care merită să le încerci:

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Mâncare de urzici scăzute

Urzici rețete - Mâncare de urzici in bol, pe masa din lemn albastru
Urzici rețete – Mâncare de urzici scăzute

Ingrediente:

  • 500-600 de grame de urzici
  • o lingură făină
  •  3 căței usturoi
  • o ceapă mare

Mod de preparare:

Urzicile spălate bine opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi în timpul ăsta. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt

Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat. Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea cratiță.
Mâncarea de urzici este gata când compoziția se îngroașă.

Ciorbă de urzici

Ciorba de urzici se numără printre cele mai simple și rapide rețete cu urzici și este foarte gustoasă.

Ciorbă de urzici
Ciorbă de urzici

Ingrediente:

  • 1 kg urzici
  •  500 ml bulion
  • o ceapă mare
  • un morcov mare
  • ouă fierte tăiate felii (opțional)
  • o legătură pătrunjel
  • borș după gust

Mod de preparare:

Opărește urzicile într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot. Lasă-le la fiert pentru 15 minute. Când au fiert, folosește o strecurătoare pentru a le scurge de apă.

Toacă ceapa, morcovul și urzicile. Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici. Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune-le fiert. După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute. Adaugă borșul fiert înainte. Aproape de final, toacă pătrunjelul și adaugă-l în ciorbă. După ce o pui în farfurie, poți adăuga câteva felii de ou fiert tare.

Mâncare de urzici cu usturoi

Combinația de urzici cu usturoi face ca acesta să fie una dintre cele mai îndrăgite rețete cu urzici.

Rețete cu urzici - Mâncare de urzici cu usturoi
Rețete cu urzici – Mâncare de urzici cu usturoi

Ingrediente:

  • 700-800 de grame urzici
  • o ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • două linguri făină
  • 500 ml apă în care au fiert urzicile
  • 3 linguri ulei
  • sare și piper

Mod de preparare

Urzicile bine spălate se lasă să dea în clocot de două-trei ori, se scurg de apă și se toacă mărunt. Se toacă ceapa, se curăță și se zdrobește usturoiul, apoi se călesc împreună câteva minute la foc mediu. Când încep să se înmoaie, se dă focul mic, se adăugă făina și se amestecă bine.

Se toarnă apa în care au fiert urzicile și se amestecă din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile. Se punee sare și piper și se mai lasă mâncarea de urzici cu usturoi la foc mediu pentru aproximativ 10 minute.

Urzici cu orez

Urzici rețete- farfurie alba cu pilaf de urzici
Urzici cu orez

Ingrediente:

  • 400 g de urzici
  • 150 g de orez
  • o legătură de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • două-trei lingurițe de ulei
  • 3-4 linguri de pastă de roșii
  • sare și piper
  • pătrunjel verde

Mod de preparare:

Urzicile bine spălate se opăresc în apă cu puțină sare, pentreu 3-4 minute, apoi se lasă la scurs. Se toacă ceapa rondele și se călește ușor în puțin ulei. Se adaugă și un cățel de usturoi tocat mărunt, apoi se adaugă orezul și se amestecă.

Se completează cu apă fierbinte în proporție de 3 la 1 față de orez și se lasă la fiert. Într-un alt vas, se călesc urzicile într-o lingură de ulei cu un cățel de usturoi, apoi se adaugă pasta de roșii și se lasă câteva minute.Când orezul este fiert se amestecă cu urzicile și pasta de roșii și se mai lasă pe foc 1-2 minute. La final, când mâncarea de urzici cu orez este gata, se adaugă pătrunjel.

Omletă cu urzici

Retete urzici - omleta cu urzici, aranjament cu felii de rosii si frunze de urzici
Omletă cu urzici

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 5 ouă
  • două mâini de urzici bine spălate
  • o linguriță de ulei
  • cașcaval ras sau telemea după gust

Mod de preparare:

Se toacă urzicile bine spălate. Într-un bol se amestecă bine ouăle cu cașcavalul ras sau telemeaua. Peste ouă se adaugă urzicile și se pun într-o tigaie încinsă bine și unsă cu puțin ulei. Se lasă câte două minute pe fiecare parte. Omleta cu urzici se poate servi cu roșii proaspete alături.

Piure de urzici cu usturoi

Urzici retete- Piure de urzici in cratita rosie, alaturi de un cosulet cu usturoi
Rețete cu urzici- Piure de urzici cu usturoi

Ingrediente:

  • 800 de grame de urzici
  • 500 de mililitri de lapte
  • 50 de grame de faina
  • 50 de grame de unt
  • 3-4 cătei de usturoi
  • două linguri de smântână
  • sare

Mod de preparare:

Adaugă 50 de mililitri de lapte peste urzicile opărite și pasează-le cu un blender. Topește untul într-o cratiță, apoi adaugă făină și puțină sare și amestecă până se omogenizează. Adaugă treptat laptele în cratiță, amestecând bine până obții un sos.
Lasă la fiert patru-cinci minute, la foc mic, și amestecă bine că să nu se prindă de vas. Adaugă urzicile și lasă compoziția pe foc încă două minute.
La final, după ce oprești focul, adaugă usturoiul zdrobit și smântâna.

Urzici cu hrean

Retete urzici cu hrean - bol alb cu mancare de urzici
Urzici cu hrean

Ingrediente:

  • 700 de grame de urzici
  • 3 cepe verzi sau 1 ceapă mare uscată
  • două linguri de ulei
  • 4 căței de usturoi
  • două linguri de mălai
  • o rădăcină de hrean
  • sare

Mod de preparare:

Urzicile bine spălate se pun la opărit câteva minute. Se taie ceapa cubulețe și se pune înt-o cratiță, cu uleiul, pe foc. Se adaugă puțină apa și se lasă până se înmoaie. Se adaugă făină dizolvată în puțină apă în care au fiert urzicile, să fie ca o smântâna fluidă. Se amestecă energic, să nu facă cocoloașe. Se adaugă urzicile tocate. Se amestecă totul și dacă este nevoie, se mai subțiază cu apa în care au fiert urzicile.

După ce dă în clocot se potrivește gustul de sare. După ce se stinge focul, se adaugă usturoiul pisat fîn și hranul dat prin răzătoarea mică și se dă deoparte .

Mâncare de urzici cu mămăligă

Urzici retete- Mâncare de urzici cu mamaliga in bol traditional romanesc de lut
Urzici retete- Mâncare de urzici cu mamaliga

Ingrediente:

  • un kilogram de urzici
  • o ceapă mare
  • 5-6 căței de usturoi
  • două linguri făină
  • 500 ml apă în care au fiert urzicile
  • două linguri ulei
  • sare și piper
  • 300 de grame de mălai, sare și apă pentru mămăligă

Mod de preparare:

Urzicile se lasă la opărit câteva minute, se scurg de apă și se toacă mărunt. Se toacă ceapa, se curăță și se zdrobește usturoiul, apoi se călesc împreună câteva minute la foc mediu. Când încep să se înmoaie, se dă focul mic, se adăugă făina și se amestecă bine.

Se toarnă apa în care au fiert urzicile și se amestecă din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile. Se punee sare și piper și se mai lasă mâncarea de urzici cu usturoi la foc mediu pentru aproximativ 10 minute. În acest timp, se face mămăliga. Se servesc calde.

Supă-cremă de urzici

Supa-cremă de urzici este una dintre cele mai simple rețete cu urzici. Se face rapid și este plină de nutrienți importanți.

Supă cremă de urzici in farfurie alba
Supă cremă de urzici

Ingrediente:

  •  1 kg urzici
  •  sare
  • două-trei lingurite făină
  •  100 g unt
  • una-două legături usturoi verde
  •  200 g smântână

Mod de preparare:

Urzicile se opăresc în apă cu sare timp de aproximativ 40 de minute, astfel încât să nu înţepe atunci când se vor servi. Se scot cu spumiera într-o sită, iar zeama nu se aruncă, ci se păstrează pentru preparare în continuare. Se curăţă şi se spală usturoiul, apoi se taie mărunt şi se amestecă cu urzicile fierte. Untul se pune să se topească într-o crăticioară, se adaugă făina cernută şi se stinge cu zeama de urzici. Se pasează urzicile cu blenderul, se amestecă cu ciulamaua din unt şi făină şi se mai lasă să dea în câteva clocote. Urzicile se ornează cu smântână şi se servesc cu mămăliguţă caldă şi ouă ochiuri sau în funcţie de preferinţe.

Ceai de urzici

Ceai de urzici alături- aranjament pe masa, cu un bol de miere
Ceai de urzici

Ceaiul de urzici este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra sănătăţii încă din cele mai vechi timpuri. Ceaiul de urzică se utilizează pentru calităţile sale digestive, expectorante, antiparazitare şi detofixiante.

Ceaiul de urzici este foarte simplu de preparat: peste două linguri de frunze de urzici se toarnă 250-300 ml apă clocotită şi se lasă la infuzat 5-10 minute. Se poate îndulci cu miere sau se consumă ca atare. Se pot folosi și frunze de urzici uscate.

Citeşte şi:

Proprietățile spanacului. Cum se mănâncă – gătit sau crud?

Leurda – ce gust are și ce rețete delicioase poți găti cu ea

Rețete cu spanac. 10 rețete pline de vitamine și minerale

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.