MENIU CAUTĂ
10 Ian. 2018 10:00 , de Cătălin Schipor

VIDEO-REPORTAJ/Învătătoarea care-și ține orele în acorduri de chitară. Toți ”greierașii” din clasa ei au învățat să cânte

Distribuie

Mariana Butnaru este învățătoare la o școală gimnazială din Constanța, îndrăgostită de copiii săi și de muzică. "Greierașii“ sunt elevii săi de mai bine de patru ani și aproape toți cântă la chitară, instrumentul preferat al învățătoarei, care a reușit să îi acapareze astfel în lumea minunată a notelor muzicale. De-a lungul anilor, a pregătit copii care acum sunt vedete.

Este dascăl, muzician, profesor de chitară, compozitor și, nu în ultim rând, mamă și soție. Cu multe eforturi reușește să se împartă între toate aceste pasiuni, iar satisfacțiile sufletești sunt enorme.

Mariana Butnaru și-a început viața artistică pe când era elevă, cântând muzică populară. Așa se face că a optat pentru Liceul Pedagogic, iar aici a descoperit literatura, fiind olimpică la această materie. De aici i s-a „tras” și pasiunea pentru muzica folk.

„Încurajată de către diriginta și profesoara mea de limba română, doamna prof. Olga Duțu, am ajuns să citesc poezie în Cenaclul ¨Poesis¨, al cadrelor didactice. În paralel, deși studiam vioara, în liceu am avut ocazia ca, opțional, să fac și chitara. Pe atunci, după modelul Cenaclului ”Flacara” erau la modă și alte cenacluri locale, printre care si Cenaclul ”Eveniment”, condus de George Eugen Doinaru. Inițial, am crezut că este un cenaclu strict literar și m-am prezentat la una dintre ședințe cu ceva poezii. Acolo, pentru că lumea mai mult cânta, toți s-au bucurat că vine o sursă de texte, doar că eu scriam cu versuri albe… I-am cam dezamăgit… M-au  întrebat dacă nu știu și altceva, cum ar fi… să cânt”, povestește Mariana Butnaru.

Și le-a cântat, piese compuse de ea, pe textele sale… care erau altceva decât versurile pe care le scria…

„Le-au plăcut, m-au admis, am cântat aproape patru ani în spectacolele lor, până în 1986, când m-am căsătorit și nu m-am mai ocupat de creație, ci de procreație, adică am născut doi copii, de care sunt mândră tare!” ne-a mărturisit Mariana Butnaru.

După ce a intrat în învățământ, a ținut să le împărtășească și elevilor săi minunata lume a chitării.

„Cânt și la școala mea, Școala Nr. 29 ”Mihai Viteazul”, cu copiii mei din clasa a IV-a, grupa „Greierașii”:  am un cerc de chitară și, da, recunosc, îi cuceresc astfel. Cred că pot să le ofer șansa de a se apropia de muzică, de a învăța să cânte la un instrument, de a găsi, astfel, un sprijin când vor să se exprime, când vor să savureze muzica, s-o aprecieze, când vor să socializeze… Colaborez și la un proiect nou, la invitația Alinei Cosmoiu, Grupul vocal (viitor cor) ”Copiii veseli din cartier”, cu care am performat deja pe câteva scene și la TV. Mai nou, sunt membru fondator al „Cenaclului Glykon”, recent înființat în urbea noastră, cenaclu care reunește creatori din domeniul literar, muzical și nu numai”, spune cu emoție învătătoarea.

Alexia Talavutis, de la Lala Band, una dintre elevele sale dragi

De-a lungul timpului, a pregătit mulți elevi pasionați de chitară, iar unii dintre ei au rămas în lumea artei și a muzicii. Împreună cu Alexia Talavutis, una dintre elevele sale dragi, cea care a jucat în „Pariu cu viața”- personajul Monica și a cântat în Lala Band, a colaborat la realizarea emisiunii pentru copii „Piccolino”, la TV Neptun.

„I-am îndrumat primii pași la chitară, am compus pentru ea piese de muzică ușoară, cu care ne-am prezentat în festivalurile de gen, obținând, în 2003 cred, un premiu de creație la Festivalul internațional „The  Golden Star” , coordonat de Cornel Fugaru”, își aduce aminte cu nostalgie dascălul.

În concursuri, i-au mai promovat cu succes piesele multe voci, printre care Cătălina Agapie, care este acum profesor de coregrafie, precum și  Ada Cercel, semifinalistă la „Românii au talent”.

La capitolul compoziție, a fost încurajată foarte mult de maestrul Dumitru Lupu, a cărui fiică, Dumitrana, i-a fost, de asemenea, elevă la chitară.

Începând cu anul 2003, Mariana Butnaru a început colaborarea cu Radio Neptun, unde a realizat doua emisiuni, „Recreația FM” (pentru copii) și „Clar de inimă” (emisiune de muzică folk, timp de mai bine de 30 de ani).

De-a lungul anilor, a performat pe scenele din Constanța, în cluburi,  dar și, inedit, la Penitenciarul Poarta Albă.

„Asta da, experiență! A fost straniu, emoționant!”, mărturisește ea.

În 2003, s-a înscris la preselecția Festivalului „Om Bun”, pe atunci cel mai mare festival național de folk, și s-a calificat printre cei trei soliști individuali, obținând premiul  „Valeriu Sterian”, înmânat de însuși Andrei Partos. Ulterior, acesta a și invitat-o la vestita emisiune pe care o moderează „Psihologul muzical”.


Citește și: VIDEO/50 de ani de căsnicie în patru minute. Un pensionar-internaut din Pașcani a făcut un film despre viața soției lui

Citește mai multe despre Copii, invatatoare și pasiune pe Libertatea.

Comentarii