Mergi direct la conținut »
Vulcanul cu un lac de lavă de 396.240 de metri pătrați. Pericol uriaș pentru orașele din apropierea zonelor de erupție
Cultură și Vacanțe Libertatea > Lifestyle > Cultură și Vacanțe > Vulcanul cu un lac de lavă de 396.240 de metri pătrați. Pericol uriaș pentru orașele din apropierea zonelor de erupție

Vulcanul cu un lac de lavă de 396.240 de metri pătrați. Pericol uriaș pentru orașele din apropierea zonelor de erupție

Sunt aproape 1.500 de vulcani activi în lume iar mulți dintre ei sunt localizați în așa numitul „Cerc al Focului” din Oceanul Pacific. Vulcani care pot erupe oricând sunt însă peste tot în lume, chiar în apropierea zonelor locuite.

De Mihai Niculescu,

Erupția unui asemenea vulcan ar putea determina o catastrofă de proporții, cu pierderi de zeci de mii de vieți omenești. Iată cei mai cunoscuți „munți de lavă” care ar putea topi totul în jur, la o erupție.

Vezuviu – Italia

Muntele Vezuviu este situat la numai 9 kilometri de orașul Napoli, din Italia. Astfel, aceasta este cea mai dens populată zonă aflată lângă un vulcan activ din lumea întreagă.

O erupție catastrofală a avut loc în anul 79, când orașul Pompei a fost îngropat sub cenușă și lavă.

Vulcanul a aruncat atunci gaze, cenușă și pietre pe o rază de 33 de kilometri, pulverizând în jur lavă și pietre topite. Energia eliberată a fost estimată ca fiind de 100.000 mai puternică decât bombele nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, din Al Doilea Război Mondial. Cel puțin 1.000 de oameni ar fi murit în timpul erupției, cred istoricii.

Dat fiind activitatea vulcanului, oamenii de știință cred că este doar o chestiune de timp până când va surveni o erupție similară, arată incredibilia.ro.

Soufriere Hills, cel mai activ vulcan

Cel mai periculos vulcan este considerat în prezent Soufriere Hills, aflat la altitudinea de 914 metri deasupra nivelului mării. Acesta este situat în insula Montserrat din Caraibe iar activitatea sa nu a încetat de la o erupție puternică din anul 1994. Se crede că cea mai veche erupție a sa datează din anul 2460 înainte de Christos.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

Activitatea vulcanică a fost latentă mulți ani până în 1994 iar erupția de atunci a distrus majoritatea așezărilor de pe insulă, lăsând o bună parte a acesteia nelocuită. 60% din populația insulei a plecat deja de acolo. Până în decembrie 2006, au fost raportate scurgeri de lavă piroclastică, iar în 2007 a avut loc o altă evacuare a populației insulei. În iulie 2008, erupția a ajuns în capitala Plymouth iar cenușa a fost aruncată la peste 12.000 de metri în aer, potrivit worldatlas.com.

Muntele Teide din Insulele Canare

Muntele Teide este considerat unul din cei mai mari vulcani din lume și este situat în Insulele Canare, care aparțin Spaniei. Oamenii de știință cred că va exista o erupție masivă în viitor, pe baza celor din trecut, cel puțin patru la 1.000 de ani. Vulcanul este considerat unul din cei mai periculoși din lume, din cauza așezărilor dens populate de la baza lui. Tenerife, orașul din apropiere, este locuit de aproape 1 milion de persoane. Cea mai recentă erupție raportată a fost în anul 1909 pe partea de nord-est a faliei Santiago. Vulcanul face parte din parcul național Teide, clasificat pe lista monumentelor naturale protejate de UNESCO și este cel mai vizitat loc din întreaga Spanie.

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!
Recomandări

Statele Unite, traversate cu mașina de la Est la Vest în 27 de ore. Drumul de la Nădlac la Constanța, o distanță de 5 ori mai mică, durează peste 10 ore!

Muntele Nyiragongo din Africa

Nyiragongo este alt vulcan activ de pe Terra, care ajunge la 3468 de metri înalțime și face parte din lanțul muntos Virunga din Congo. Cea mai mare scurgere de lavă din istorie s-a înregistrat aici iar vulcanul are un „lac” de lavă de 396.000 de metri pătrați (foto: Nyiragongo Africa Expeditions). O parte din lavă a s-a scurs în 1977, omorând 70 de persoane și distrugând totul în cale. Mii de locuitori ai orașului Goma din apropiere sunt în mare pericol.

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul
Recomandări

Ludovic Orban anunță concedieri masive și interzicerea cumulului pensiei cu salariul

Muntele Sakurajima

Vulcanul Sakurajima este situat pe insula Kyushu din Japonia și are 1118 metri înălțime. Din1955 s-a înregistrat activitate vulcanică, cu erupții minore în fiecare an. O erupție devastatoare a avut loc în anul 1914, omorând zeci de oameni. 680.000 de persoane locuiesc în orașul apropiat, Kagoshima, localitate aflată în pericol major la o nouă erupție de proporții. Primăria organizează în fiecare an exerciții de evacuare.

Muntele Merapi din Indonezia

Muntele Merapi din Indonezia are o înălțime de 2929 de metri și este situat în Indonezia, la granița dintre Yogyakarta și Java centrală. Este cel mai activ vulcan din Indonezia. Scurgerea piroclastică din 1994 a omorât zeci de oameni iar o altă erupție în 2010 a dus la alte sute de morți și distrugerea satelor de la baza vulcanului. Orașul Yogyakarta este situat la numai 27 de kilometri de vulcan iar 2,7 milioane de oameni ar fi afectați de o nouă erupție.

Santa Maria – Guatemala

Vulcanul Santa Maria se află la 130 de kilometri de orașul Guatemala. Craterul său a fost format în timpul unei explozii din 1902, explozie considerată una dintre cele mai mari trei erupții din secolul XX și una dintre cele mai mari cinci erupții din ultima sută de ani.

Vulcanul se află între falia Cocos și falia Caraibelor. De obicei, mișcările acestor falii cauzează erupții. Ultima erupție a avut loc în martie 2011 și scurgerile de lavă au rămas constante.

Galeras – Columbia

Vârful vulcanului Galeras se ridică la 4.276 de metri deasupra nivelului mării. Vulcanul este activ de milioane de ani. Prima erupție documentată a avut loc în 1850, după cucerirea spaniolă.

În apropiere se află orașul Pasto, pentru care vulcanul este o reală amenințare. O erupție de acum 500.000 de ani a deversat 15 kilometri cubi de lavă în împrejurimi, având un impact dramatic asupra geologiei regiunii.

În 1978, savanții au crezut că vulcanul „adormise”, însă, după numai zece ani, a erupt. După aceea, în 1993, a erupt chiar în timpul unei conferințe despre vulcani, ucigând șase oameni de știință.

Recent, activitatea constantă a vulcanului a cauzat cutremure în orașele din apropiere. Cei care locuiesc în proximitatea vulcanului sunt expuși mereu riscurilor.

Close
Închide
  Close