07 Dec. 2017 07:32

Blestemul Sfintei Filofteia, găsit în racla de la Curtea de Argeş. Este pomenită pe 7 decembrie

Distribuie

De peste 600 de ani, ţara Românească este vegheată de Sfânta Muceniţă Filofteia, serbată cu mare evlavie pe 7 decembrie, ale cărei sfinte moaşte se află la Curtea de Argeş.

Racla în care se odihnesc moaştele Sfintei Filofteia a fost restaurată în anul 2004, la Monetăria Statului. Atunci, s-a drapat lemnul cu catifea roşie, s-au aurit piesele din argint, s-a reaurit capacul, s-au schimbat picioruşele de sprijin, confecţionate din aluminiu. În plus, s-au înlocuit bucăţile deteriorate din lemnul de chiparos.

Șocul a venit însă atunci când meşterii de la Monetăria Statului, conduşi de Vasile Vasile, au găsit scris pe săculeţul care învelea moaştele ceea ce s-a dovedit a fi un blestem!

Sfânta e patroana Ţării Româneşti

Istoria consemnează că speriat că moaştele sfintei vor fi împrăştiate, Mitropolitul Cosma ar fi rostit:

'Poruncim cuvioşiei/ tale Arhimandrite chir Parthenie, Igumen Argeşului, să le pecetluieşti într- un săculeţu de bogasin nou lăsându- i afară numai mâna cea dreaptă pentru sărutarea norodului. şi aşa pecetluite să le/ aşezi în sicriu. Şi să ştie fieşcare/ să se ferească a nu cuteza să ciupească/ cât de puţin din sfintele moaşte, că am pus blestem asupra cui/ a cuteza a să atinge/ să ia. Într-a acesta şi chip să urmezi/! Şi să fii blagoslovit! 1791, mai 10'.

Cine a fost Sfinta Filofteia 

Sfântă – copil, Mucenița Filofteia, ar fi fost ucisă la doar 12 ani de propriul tată pe motiv că le-a dat mâncare și haine săracilor.

Tatăl Filofteii s-a recăsătorit după moartea soției sale şi a început să o urască pe micuţă, împins de cea de-a doua soţie. Miloasă, de multe ori când fetiţa ducea mâncare tatălui ei la câmp, o parte o dădea unor oameni săraci. Tatăl se hotărî să afle adevărul și a urmărit-o într-o zi. Văzând că, într-adevăr, împarte mâncarea cu săracii, într-un moment de mânie, luându-i necuratul minţile, acesta a aruncat asupra ei cu barda, rănind-o grav la picior.

Sângele s-a scurs repede din trupul firav al fetiţei de numai 12 ani, care a murit pe loc. Era 7 decembrie 1218.

REPORTAJ. Mii de credincioși se roagă la Sfânta Filofteia. Moaștele ei sunt protejate de un blestem (FOTO & VIDEO)


Citește și: În Marțea Mare îl pomenim pe Sfântul Calinic. Povestea duhovnicului și legenda blestemului său care dăinuie și azi


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop, miercuri, 19 septembrie 2018. Scorpionii trag unele concluzii greșite
Loading...
Comentarii