Titlul filmului lui Radu Jude (Babardeală cu bucluc sau porno balamuc), pe care tocmai ce l-am pastișat, este amuzant mai ales pentru oamenii din televiziuni și pentru elitele pudice. Unii vor putea rosti „babardeală” fără a fi amendați de CNA, ceilalți, fără să roșească feciorelnic.
Noi, ăștia mai telurici, avem însă dreptul de a nu găsi nimic amuzant în babardeala administrată zi de zi de către actualul guvern.
Trebuie că ne-au băgat ăștia anticoncepționale în apa de la robinet, în măștile obligatorii și în aer, căci, altfel, la cât de babardiți am fost în ultimul an, ar fi trebuit să fim cu toții însărcinați. Mă rog, bine au făcut, pentru că, în actualele condiții economice, nu am fi avut cum să creștem surplusul de populație.
Nu veți găsi explicația cuvântului babardeală pe dexonline. Adică veți găsi una, dar superficială. Pentru mai mult, ar fi nevoie să cumpărați dicționare adevărate și, de asemenea, să aveți contact cu lumea reală. Ceea ce s-ar putea să și aveți, dacă nu cumva tocmai ați ajuns la putere în urma alegerilor din 6 decembrie 2020. Cei cărora li s-a întâmplat acest necaz sunt în mare încurcătură. Sunt atât de ocupați, încât dacă soția sau prietena le-ar cere să le explice cuvântul, ei și-ar trimite șoferul ministerial să o facă. Pur și simplu nu mai au timp să trăiască, bieții oameni.
Din păcate, nu mai au timp nici să gândească. Deși, poate e firesc. Dacă nu trăiești, ești, practic, mort. Dacă ești mort, n-ai cum să gândești. Dar dacă ești mort, nu ai cum să primești salariu și nici să ocupi o funcție în statul român.
Nu, e prea alambicat și prea confuzant.
Și, totuși, în ceea ce numim conducerea țării, cea executivă, nimeni nu pare nici să trăiască în lumea reală, dar nici să gândească.
Acum un an, când președintele Iohannis avea o idee fixă, cea a alegerilor anticipate, parcă mai înțelegeam ignorarea realității. Avea omul un scop în viață. Dar, acum, modul în care este tratată și rezolvată pandemia pe tărâm românesc frizează imbecilitatea instituționalizată.
Este adevărat, suntem departe de cele 10.000 de infectări pe zi de la finalul anului trecut.
Dar am ajuns departe de acel număr scăzând numărul de teste, pentru că trebuia să avem alegeri parlamentare.
Noi, de fapt, nu am ieșit din valul doi al pandemiei. Doar am ascuns numerele. Așa că nu suntem într-un al treilea val. Suntem tot acolo, în al doilea, pe care de-abia începem să-l acceptăm. Doar că-l acceptăm prost și ilogic.
Măsurile luate de guvern ieri sunt dovada balamucului care a devenit această coaliție, în foarte scurt timp.
Deși am fost fastuos anunțați că urmează 4 ani de liniște, căci până în 2024 nu mai sunt programate alegeri de niciun fel, realitatea este complet diferită.
Dacă nu din 6 decembrie 2020 noaptea, atunci sigur din 7 decembrie 2020 dimineața a început campania electorală pentru alegerile din 2024. Oamenii deja și-au asigurat, spun ei, funcțiile pentru următorii 4 ani. Dar nu uită că orice măsură nepopulară anunțată îi mai scade în sondaje.
Deși e mult, mult prea devreme să să uite la sondaje, ei o fac. Pentru că proiectul lor nu suntem noi, cetățenii. Proiectul lor sunt ei înșiși, din ce în ce mai sus, din ciclu electoral în ciclu electoral.
Așadar, nu luăm măsuri clare și nici măcar ferme. O bălălăim, bănănăim, o ocolim și o redenumim. Nu e carantină, sunt măsuri ajutătoare.
Surprinzători nu sunt aspiranții la funcții din ce în ce mai mari. Surprinzător este primul schior al țării. Băietul este la al doilea mandat, ultimul. Are șansa de a intra în istorie, rezolvând o criză majoră. Pare că nici măcar asta nu-l interesează. În fond, de ce? S-a asigurat că pe cel puțin 6 case din Sibiu nu se vor pune plăcuțe cu „Aici a locuit un om meschin, fără performanțe deosebite”.