Toată elita politică ați facilitat programul ”România-muncă-ieftină”, altă idee n-ați avut. Sunt 30 de ani de când angajatul nu există în spațiul public decât ca un ”Dorel” de care mai facem mișto din când în când”

Dacian Cioloș a răspuns unui articol în care scriam despre munca românilor din afară și mizeriile pe care le suportă acești oameni. Spune așa: ”poate că un filolog și un agronom vor fi în stare să construiască un dialog”. Sună puțin ca un banc: un agronom și un filolog intră într-un bar. Ok, să intrăm într-un bar, să-i tragem un dialog.

Stăteau Turgheniev și Tolstoi la un prieten moșier la un ceai. Și Turgheniev începe să povestească că are o guvernantă din Anglia care îi oferă fiicei lui o educație deosebită. O punea să le cârpească hainele rupte ale țăranilor șerbi la ei pe moșie, ca să înțeleagă greutățile vieții și mizeria lumii. 

Tolstoi îi spune că un astfel de gest e ipocrit: ”consider că o domnișoară gătită care ține pe genunchi niște zdrențe murdare și urât mirositoare joacă un rol fals”. Turgheniev se ridică și pleacă țipând la Tolstoi. Contele Lev îi trimite un servitor cu pistoale și gloanțe pentru duel pe viață și pe moarte. Până la urmă n-are loc duelul, peste ani cei doi se împacă. 

Dar morala poveștii e următoarea: aristocratul și conservatorul Tolstoi a fost mereu respectat de stângiști, social-democrați sau comuniști, tocmai pentru că nu venea cu fandoseli literare sau exhibiționiste să plângă pe umărul amărâtului. 

Acești oameni care muncesc din greu în afară sau în România nu au nevoie de suspine, de show-off sentimental, au nevoie de drepturi, nu de cadouri. 

Au nevoie să nu mai trăiască o contradicție cât casa: în timp ce dvs. le spuneți ce frumoasă e UE, câte drepturi avem, ce tare ne distrăm noi european, ei să fie tratați ca cetățeni de mâna a 14-a. 

De altfel, și vreo trei sferturi din angajații din România, ar avea nevoie de același lucru, nu să le spuneți că un salariu minim mărit afectează bunul mers al galaxiei.

Cine e Elena Popa?

Elena Popa este o extraordinară luptătoare pentru drepturile îngrijitoarelor vârstnicelor din Austria. Sunt peste 40.000 din România (femei, într-o majoritate covârșitoare) care prestează o muncă infernală. Stau 24 din 24 cu un vârstnic bolnav și au grijă de el. Multe mai au grijă și de casă, și de grădină etc. 

Viața lor e o carantină continuă. În timpul crizei COVID, autoritățile române și austriece s-au gândit să le facă viața și mai grea. Le-au lungit carantina. Sunt lucrătoare care stau de trei luni în muncă la foc continuu, unele au intrat pe antidepresive. 

De ce se întâmplă asta? Pentru că nu se face acel schimb de tură din pricina închiderii granițelor. 

Hărțuită pe Facebook, târâtă în tribunale

Elena Popa a făcut un grup pe facebook acum câțiva ani. Scopul era să strângă nemulțumirile tuturor îngrijitoarelor din Austria. Și s-au strâns 30 000 de membri! Nu curgeau doar nemulțumiri, curgeau acte, documente, dovezi. Curgeau of-uri exprimate de femei și, când te plângi, când ești disperat, poți să nu fii cel mai civilizat și mai politicos după standardele facebook. 

Așa că facebookul i-a închis grupul, în urma unui val de plângeri (oare cine le-o fi făcut dacă nu aceia turnați că înșelau  lucrători?). 

4 agenții de intermediere mari și-au luat un avocat și au început s-o hărțuiască prin tribunale.

Iar Elena Popa care oricum nu avea drept la sindicat – pentru că, dacă nu știați, aceste lucrătoare sunt PFA -, nu mai avea dreptul nici să strige nemulțumirile pe o rețea socială virtuală. 

Am vorbit aseară despre situația acestor muncitoare cu Elena Popa și cu activista Flavia Matei, care dă o mână de ajutor foarte importantă acolo, în Austria. (Mulțumiri Blocul pentru Locuire pentru  organizarea acestei discuții online.). 

Mergeți în Austria, domnule Cioloș!

Ele au reușit să aducă în prim-plan subiectul, au început să fie ascultate și în Austria. Însă Elena Popa e în continuare hăituită prin tribunale, iar întrebarea domniei sale rămâne fără răspuns.

Cum e posibil să faci o muncă atât de grea și să te trezești că 30-40%  din bani ți-i ia agenția, cum de ești muncitor european în condițiile în care ai un statut de veșnic carantinat?

Domnule Cioloș, vreți lucruri concrete? Scoateți cardul și angajați cei mai buni avocați să o apere pe una din cele mai importante figuri ale luptei pentru drepturile lucrătorilor din afară. 

Dar atenție, va trebui să vă bateți și cu un stat austriac cinic, nu doar cu indiferența leneșă a statului român. V-ați prins, treaba cu cardul e figură de stil. Sunteți șeful grupului Renew Europe în Parlamentul European. Mergeți în Austria, interpelați instituții europene.

Am impresia că e fix în fișa postului să faceți asta. Aveți dreptate, reprezentanții PSD și PNL dorm tradițional în bănci sau repetă ca papagalii trei poncife livrate de PPE sau de conduceri naționale. Fiți dv. altfel, mergeți în județul Timiș (unde Elena Popa e acum) și aflați direct de la sursă ce se întâmplă.

Eu sunt europenist pe bune, adică vreau drepturi egale pentru toți, nu vrăjeli

Concluzia o știm amândoi și stă ca un vierme la baza construcției europene de azi: dacă doamna Elena Popa va câștiga drepturi mai bune pentru îngrijitoare, aceste drepturi vor face businessul neprofitabil. Și atunci vor căuta frumușel muncitori din altă parte. 

Nu mizeria trebuie înlocuită, înlocuim muncitorul, ăsta e motorul. Nu sunt românii primii, au tot fost valuri de migranți exploatate în ultimele decenii și vor veni și altele. 

Vin și în România, deja învățăm și noi să-i stoarcem pe alții, nepalezi, vietnamezi, și să le și spunem că zică merci că le dăm o șansă. Ne facem europeni, ce dracu‘.

Știu, veți zice că sunt antieuropean. Nu. Eu sunt europenist pe bune, adică vreau drepturi egale pentru toți, nu vrăjeli. Mai știu și că e de ajuns să spun că vreau să taxăm OMV-ul aici ca în Austria și că vreau ca Elena Popa să aibă drepturile oricărui lucrător austriac sau spaniol, și toți fanii dv. îmi vor sări în cap că sunt vândut la ruși.

Și dv. sunteți vinovat pentru acest simplism al dezbaterii din România. Dar poate ăsta e un început.

UE își bate joc tocmai de ceea ce ne propovăduia: puteți fi niște muncitori flexibili, vă mutați de colo-colo, vă câștigați traiul și cu asta basta. Ok, au zis românul, polonezul, bulgarul. Dar s-au trezit în coșmar foarte mulți. 

Pentru că nu erau muncitori propriu-zis. Erau niște semi-paria. 

De ce nu avem acest concept clar de muncitor european, transfrontalier, cu drepturi clare? 

Și guvernele estice au o vină enormă pentru că sunt animate de un capitalism de secol 19. Își vând cetățenii fără scrupule, ba chiar apără dreptul la exploatarea lor de către agenții și tot soiul de intermediari. Toată lumea pare mulțumită. Și vă mirați când mai cârâie câte unul și replicile arogante apar imediat: adică nu zici merci că ai un job?, ce fel de european ești tu?, vezi că te dau înapoi la sărăcie românească lucie, ca să-ți iasă europenismul din cap.

Problema nu e mereu la români

Vreți să românizați problema, să spuneți că totul e din vina noastră. Nu prea e ok. Și sunt probabil ultimul care pot fi bănuit de naționalism. 

Când ai un scenariu care se tot repetă din Suedia până în sudul Italiei cu diverse țepe și forme de exploatare para-legală, atunci ai o politică, nu fapt divers. Practic UE pune la dispoziția cetățenilor de mâna întâi o armată de rezervă de cetățeni de mâna a doua – exploatarea vine inclusă. 

Nu vă supără rasismul subiacent din fraze precum românii, polonezii au spate de fier? Să știți că nu sunt simple fraze, pe ele s-au construit businessuri agricole care sunt competitive din supraexploatare. 

Și aici întreb comisarul agronom Cioloș dacă nu cumva tot lobbyul pentru acest gen de business nu trebuia stopat la Bruxelles sau măcar descurajat.

Vă spune ceva numele Bostan?

Vă victimizați că sunteți numit ”sexomarxist”. Ați auzit de unul, Bostan? Mult timp mâna dv. dreaptă, ministru în guvernul dv., vă organiza și campanii politice prin țară.

Ăla care atunci când era ministrul dv. a spus că educația gratuită e o prostie, românii ar trebui să plătească – e adevărat, măcar atunci ați reacționat, în multe alte cazuri nu ați făcut-o.

Bostan e una din cele mai ultraconservatoare voci și sălbatic pro-business din România, bineînțeles veșnic abonat la conducte de bani publici, că așa e capitalistul român, fără bani publici nici nu se dă jos din pat. 

Stați liniștit, nu vă bănuiește nimeni de progresism cât timp stați cu astfel de oameni la masă. Numai vă zic să fiți atent, ați crescut la sân fix oameni care încurajează populisme de tip Trump, Farage, Salvini etc.

Am criticat mereu PSD, dar l-am criticat dinspre stânga

Mă acuzați că sunt prea blând cu PSD-ul. E o veșnică acuzație pe care mi-o aduce dreapta. Și e o acuzație aiurea, pentru că vă pot înșira sute de articole și intervenții publice de critică a PSD-ului.

Dar atenție, sunt critici dinspre stânga. Nu voi critica PSD pentru măriri de pensii și salarii, îl voi critica pentru că scade taxele, oricum mici, în același timp, pentru că mărește prea mult privilegiile deja mari ale unor îmbuibați etc., pentru că e plin de afaceriști care, ca și dreapta, nu fac altceva decât un lobby național aplicat pentru diverse rețele de profit. 

Pentru că știți care e problema? Că și PSD a purtat timp de decenii tot o competiție de dreapta, împreună cu dv. și alții.

Ați format o elită politică în care a existat întrecere pe ramură în facilitarea sălbăticiei de piață. Cât despre corupție, sper că nu începeți ca Iohannis cu teza corupției într-un singur partid. Am văzut prea mulți corupți la masă cu Kovesi ca să mai pierd timpul cu astfel de filozofii.

Vă interesează supracalificații și angajații de top și un electorat quality liberal. 

Foarte frumos, cum de nu i-ați educat să se lupte măcar în interesul lor, al clasei de mijloc, să critice băncile care își bat joc de ani de zile de ei cu comisioane abuzive și toate celelalte. 

De ce nu spuneți middle-class-ului corportist că e ok să taxezi o companie mare unde lucrează? Vă e frică? Pierdeți voturi?

Atunci le spun eu. Iau eu înjurăturile, că stângiștii sunt mai căliți.

Oamenii care muncesc sunt sub mare presiune în România

Noi am băgat sub preș munca cu totul, noi pesediști, noi usr-plus-iști, noi toți, societatea noastră. Nu ne interesează. Ne uităm la cifre, ce tari suntem la exporturi, ce creștere economică avem!, de zici că cifrele astea cresc ca mușchiul pe zidurile institului de statistică. 

Munca e sub mare presiune în România. Mii de patroni batjocoresc în masă angajații. Care, atenție, fug mai ales de ei în străinătate, deși poezia comuncă e că fug de comunsim, de PSD sau mai știu eu de cine. Nu, fug și de patroni și manageri educați să calce în picioare angajați. Cineva trebuie să le zică și asta. 

Toată elita politică ați facilitat programul ”România-muncă-ieftină”, altă idee n-ați avut. Sunt 30 de ani de când angajatul nu există în spațiul public decât ca un ”Dorel” de care mai facem mișto din când în când. 

Nu v-ați educat publicul middle-class, nu l-ați informat corect. Nu-i spuneți acelui om că are nevoie de privatizări în sănătate!, de exemplu. Nu-i spuneți că e tare școala privată! Că de fapt nu au atâția bani să reziste într-un astfel de sistem, oricât de ”clasă de mijloc” ar fi ei. Mulți dintre ei vă cred, dar la un moment vor păți ceva, vor pierde jobul, vor face vreo boală și se vor trezi în fața unui sistem în care doctorul se uită la card, nu la radiografie.

Chiar, ce se întâmplă cu dosarul TelDrum și cu afacerile murdare ale lui Dragnea?

Vreți comparații între mizerii pesediste și mizerii liberale? 

  1. Pentru mine gestul liberalilor din toamnă de a livra pe tavă sute de milioane de euro unor afaceriști din sănătate e mult mai grav decât meschinăriile de afacerist provincial ale unui Dragnea. 
  2. Și, poate și în cazul Dragnea, ar fi cazul să vă întrebați dacă sistemul de anticorupție multiubit a acționat corect când a reușit să evite toate afacerile cu adevărat murdare (ce se mai aude de dosarul TelDrum?) și să-i găsească un dosărel cu angajați fictivi, numai bun ca să-l victimizeze și mai mult. 

Domnule Cioloș, când spuneți că vreți să le faceți statuie oamenilor care muncesc în afară, acționați precum guvernanta lui Turgheniev. Le plângeți pe umăr fără să încercați să-i ajutați real. 

Spuneți că e o fatalitate, nu vedeți că problema e europeană, nu doar românească și vă înveliți în mantaua anticorupției. Păi vedeți că tot o corupție e și asta și, cu aer legal, bine blindată lobbystic, le face acestor oameni viața mai grea decât e deja. 

De unde atâta resemnare la dv.? Mă puneți într-o postură ridicolă. Eu credeam că și de aici de unde vă scriu, dintr-un sat de pe Siret, putem provoca establishmentul european, iar dv. îmi răspundeți din buricul Europei ca un pustnic seren și resemnat, nu ca un șef al unui grup mare politic european: băiete, lucrurile sunt cum sunt, nu te mai agita, oricum nu ieșim din asta, mai bine să le facem statuie, dacă tot pățesc oamenii ăștia ce pățesc.

Nu-i faceți statuie Elenei Popa. Că o să vă dea cu ea în cap.

Citeşte şi:

„Ne-au pus suficient săpun abia la final de martie, după o lună jumate de epidemie”. Mărturia unui angajat al fermei din Germania unde un sucevean a murit de COVID-19

Demontarea unei sperieturi pentru cei 45% din români, care sunt hipertensivi. Medicamentele pentru hipertensiune par a fi sigure pentru pacienții COVID-19

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Știrileprotv.ro
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)